Drømmeresultater for Norge

Italia og Kroatia spilte 1-1 i toppoppgjøret i Norges EM-kvalifiseringsgruppe. Kampen ble skjemmet av dårlig oppførsel blant de kroatiske tilreisende på tribunen. (Foto: Alessandro Garofalo / Reuters / NTB scanpix)

Der Norge gjorde jobben og vant, rotet grupperivalene Italia, Kroatia og Bulgaria bort poeng i EM-kvalifiseringen i fotball søndag.

Både toppkampen Italia – Kroatia og Bulgaria – Malta endte 1-1. Det betyr at Norge overvintrer på tredjeplass, men det er kun ett poeng opp til tabelltoppen etter fire kamper.

Italias veterankeeper Gianluigi Buffon viste seg ikke fra sin beste side mot Kroatia. 36-åringen har i årevis vært sikkerheten selv for «Gli Azzurri» og klubblaget Juventus, men han var ikke patent da Ivan Perisic skjøt et lavt skudd forbi 36-åringen og til 1-1 søndag.

I den situasjonen virket det som om Buffon plutselig var preget av alderen. Han hadde også tendenser til rufsete spill senere i oppgjøret på San Siro. Like før pause klomset han det til i en duell, og kun en heading av Andrea Ranocchia på strek stoppet kroatene fra å ta ledelsen.

Pyro

Gjestenes utligning kom kort tid etter at Antonio Candreva i det 11. minutt hadde sendt Italia foran med et vakkert distanseskudd.

Kroatia holdt klart mest på ballen, og bortelaget var flere ganger farlig på kontringer. Spesielt mot slutten kunne Italia fort ha blitt straffet.

Oppgjøret i Milano ble skjemmet av utstrakt bruk av pyroteknikk blant bortesupporterne. Det var tilløp også i første omgang, men da det virkelig tok av med bluss på banen etter litt over 70 minutter, tok dommer Björn Kuipers affære. Nederlenderen stoppet kampen en periode.

Situasjonen roet seg ned etter at italiensk politi rykket inn på bortetribunen. Scenene var langt unna det man vil forbinde med fotball.

– Jeg beklaget til italienerne etter kampen. Det var familier med barn der oppe. Jeg skammer meg. Slike ting tegner et dårlig bilde av Kroatia, sa kroatenes landslagssjef Niko Kovac.

Italia-sjef Antonio Conte måtte på sin side svare på spørsmål om sitt lags prestasjon. Det var italienernes første poengtap i kvalifiseringen.

– Dette var en tøff kamp. Vi møtte et lag med mer erfaring enn oss, men vi er et lag som aldri gir opp. Vi må forbedre oss, sa Conte.

Bulgarsk blemme

Bulgaria var storfavoritt før hjemmemøtet med Malta, men en straffebom skulle bli kostbar. Andrej Galabinov ga vertene ledelsen etter seks minutter, men fire minutter etter pause utlignet Clayton Failla med et straffemål.

Kvarteret før slutt kunne Ivelin Popov ha blitt bulgarsk matchvinner, men han bommet fra ellevemeteren. Dermed ebbet oppgjøret ut i 1-1.

Det betyr at Norge er fem poeng foran fjerdeplasserte Bulgaria. Kroatia og Italia topper med ti poeng hver.