Bokseforbundet ber om rettferdighet i stortingshøring

Cecilia Brækhus og kulturminister Thorhild Widvey (h) håper den norske boksedronningen får gå kamper på norsk jord.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Cecilia Brækhus og kulturminister Thorhild Widvey (h) håper den norske boksedronningen får gå kamper på norsk jord. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Styremedlem Frank Robert Walstad skal representere Norges Bokseforbund i en stortingshøring om proffboksing tirsdag. Han vil be om at bokserne behandles med rettferdighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg, som bokseforbundets representant, vil benytte de tall om skader og så videre som foreligger, og jeg vil forklare disse tallene. Jeg vil også argumentere for at vi har andre regler i Norge og Europa enn det de har andre steder i verden.

– Jeg vil også se på antallet skader i forhold til samfunnsøkonomiske kostnader, men jeg vil heller ikke underslå for politikerne at det er risiko forbundet med å drive toppidrett, enten det er boksing eller andre idretter, sier Frank Robert Walstad til NTB.

Han sier også at bokseforbundet og boksesporten er opptatt av å bli behandlet rettferdig og på lik linje med alle andre idretter når saken skal behandles politisk.

– Jeg kommer også til å vise at det er mindre risiko i å drive med proffboksing enn det er å drive med en del andre idretter, som motorosport og mye annet, sier Frank Robert Walstad.

Idrettsforbundet går imot

Ved siden av bokseforbundet kommer Norges Idrettsforbund, Norges Profesjonelle Bokseforbund, Norsk Forening for Idrettsmedisin og Fysisk Aktivitet, Norsk Nevrokirurgisk Forening og Den norske legeforening til å være representert ved høringen.

Bortsett fra de to bokseforbundene er alle de andre mot å oppheve loven som forbyr proffboksing her i landet, en lov som har vært virksom siden 1981. Nå går idrettsforbundet riktignok inn for å oppheve loven, men ikke uten videre. Idrettens høyeste organ vil at den såkalte knockoutloven skal fungere som nå, en lov som i praksis setter en stopper for profesjonell boksing, dersom den ikke blir forandret og reformert.

Det lovforslaget politikerne skal ta endelig stilling til utpå nyåret, går ut på at forskriften til knockoutloven også forandres, slik at profesjonell boksing igjen blir tillatt i Norge.

Brækhus-kamper

Det er særlig Fremskrittspartiets politikere som har gått i bresjen for å få opphevet loven mot proffboksing, og det er et sterkt ønske blant flere politikere om å få en lov som tillater Cecilia Brækhus å bokse på norsk jord.

Det vil si at politikerne vil gå lenger enn idrettsforbundet og til dels også bokseforbundet (amatørene), som vil ha lovendringer som tillater Det internasjonale bokseforbundets (AIBA) proffboksing.

Dersom Brækhus skal få bokse i Norge, vil det skje i regi av Det europeiske bokseforbundet (EBU) og Norges Profesjonelle Bokseforbund, og da vil boksingen skje utenfor kontrollen til idrettsforbundet. EBUs boksing er nemlig ikke forenlig med AIBAs regler og den AIBA-baserte boksingen.

Trolig kommer politikerne til å vedta en lov som åpner for Brækhus, og den nye loven vil trolig bli vedtatt en eller gang på nyåret. Det forteller saksordfører Rigmor Aasrud i familie- og kulturkomiteen.

Hvordan proffboksingen vil bli organisert her i landet er ikke helt klart, men tyske Sauerland vil trolig arrangere profesjonelle kamper, og Norges Profesjonelle bokseforbund vil trolig være med på å sanksjonere og godkjenne kamper og stevner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus