Serbia tilkjent seieren – fratatt poengene

Bråket i EM-kvalifiseringskampen mellom Serbia og Albania får nå konsekvenser. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix.
Bråket i EM-kvalifiseringskampen mellom Serbia og Albania får nå konsekvenser. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix.

Serbia er tilkjent 3-0-seier, men må samtidig tåle bot og tre poengs trekk etter den dramatiske kampen mot Albania i EM-kvalifiseringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen i Beograd 14. oktober ble stoppet like før pause etter at det brøt ut håndgemeng mellom flere av spillerne fra de to lagene.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) opprettet i etterkant disiplinærsak mot begge lands fotballforbund, og fredag kom avgjørelsen. Den innebærer at Serbia tilkjennes seieren i oppgjøret med 3-0, men at serberne samtidig trekkes tre poeng i EM-kvalifiseringen.

Serbia må videre spille sine to neste hjemmekamper i gruppe I for tomme tribuner og ilegges en bot på 100.000 euro. Det albanske fotballforbundet er bøtelagt med tilsvarende beløp, men opplyste fredag at straffen vil bli anket.

– Dette er ingen rettferdig dom. Poengene tilhører Albania og de har tatt fra oss det vi fortjener, sa landslagssjef Gianni De Biazi.

Les også: Ny supporterskandale i Europa

Høyrisiko

Oppgjørene mellom Serbia og Albania ble allerede før EM-kvalifiseringen startet kategorisert som høyrisikokamper.

Derfor ble det gjort avtale om at ingen albanske tilskuere skulle få tilgang til tribunene i Beograd, og at serbiske tilskuere på samme måte skulle nektes adgang til returoppgjøret i Tirana.

Det forhindret likevel ikke scenene som utspilte seg på Partizans hjemmebane i Beograd 14. oktober.

Like før pause svevet en drone med et proalbansk flagg inn over banen. Serbia-spiller Stefan Mitrovic grep tak i dronen og flagget, men ble raskt angrepet av flere motspillere.

I minuttene som fulgte oppsto det håndgemeng mellom spillere fra begge lag.

Det albanske laget skal i etterkant ha nektet å fullføre kampen, og dommer Martin Atkinson hadde ingen annen mulighet enn å avbryte oppgjøret.

Ga hverandre skylden

Odd-spiller Herolind Shala satt på innbytterbenken til Albania i kampen og var blant spillerne som ble tildelt slag før han kom seg i sikkerhet.

Myndighetene i Serbia og Albania har i ettertid gitt hverandre skylden for episoden.

FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini har fordømt voldshandlingene.

Personvernpolicy