Northug avga falsk forklaring tre ganger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Petter Northug avga falsk forklaring til politiet tre ganger før han innrømmet at det var han som i beruset tilstand krasjet med bilen sin natt til 4. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det framgår av tiltalebeslutningen som ble offentliggjort tirsdag. Tiltalen omfatter seks punkter, fem for brudd på veitrafikkloven og ett for brudd på straffeloven.

Det siste gjelder falsk anklage, ved at han tre ganger forklarte at han var passasjer i bilen. Det førte til at den virkelige passasjeren, hans kamerat, ble siktet og måtte avgi blodprøve før Northug senere samme dag innrømmet at han var sjåføren.

Northug var blitt informert om punktene i tiltalen mot seg kort tid før statsadvokatens pressekonferanse i Trondheim tirsdag ettermiddag.

Les også: Northug ønsker tilståelsesdom

En halvtime senere bekreftet skistjernen at han godtar at saken blir ført som tilståelsessak.

– Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd, forteller skistjernen via en epost fra sin manager Are Sørum Langås.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom han erkjenner forholdet er tiltalen om falsk anklage et brudd på straffeloven og vel det mest alvorlige forholdet i tiltalen. Det gir normalt ubetinget fengsel, sier advokat John Christian Elden til NTB.

Reaksjon: Northug dømt til fengsel - får aldri kjøre bil igjen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For retten om få uker

– Vi regner med at saken vil kunne behandles i løpet av et par uker, dersom den går som tilståelsessak, sier førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter.

Det går fram av tiltalebeslutningen at Petter Northug kan bli fradømt retten til å kjøre bil «for alltid». Det er imidlertid ikke så alvorlig som det lyder.

– Tap av førerkort «for alltid» betyr i praksis fem år, opplyser Elden.

– En eventuell påstand om at han fratas retten til å kjøre bil for alltid er en direkte konsekvens av ikke å ha overholdt hjelpeplikten i et forhold han selv har forårsaket, sier Soknes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anklaget kameraten

Northug hadde en promille på 1,65 da han i mai kjørte fra boligen sin med en kamerat som passasjer.

Bilen endte i autovernet etter å ha truffet midtrabatten og hoppet 16 meter tvers over en rundkjøring slik at bilen «traff og knakk en lysmast», ifølge tiltalen. Dette skjedde bare rundt 200 meter fra der skistjernen bor.

Etter ulykken løp Northug fra stedet og forlot kameraten sin skadd i bilen.

Northug er også tiltalt for råkjøring, politiet mener bilen på det meste hadde en fart på 83 kilometer i timen i 40-sonen, og for ikke å ha varslet politiet om ulykken.

– Northug vil nå få mulighet til å forklare seg om hvert enkelt forhold i tiltalen. Det vil ikke bli lagt ned påstand om straff, slik man gjør i ordinære hovedforhandlinger, men jeg vil gi retten mitt forslag til straff og eventuelt om førerretten skal inndras, sier Soknes.

Soknes ønsker ikke å kommentere hva slags straffeforslag han vil komme med i retten.