Meny

Gibraltar debuterer i EM-kvalifisering

HISTORISKE: Navnene er ukjente, men søndag skaper de fotballhistorie for Gibraltar.(FOTO: AFP PHOTO/ JOSE MANUEL RIBEIRO / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag spiller Gibraltar sin første EM-kvalifiseringskamp noensinne. Oppgjøret blir ikke spilt i hjemlandet, men i Portugal, ettersom nasjonen ikke har en god nok stadion.

Har du hørt om Jordan Perez? Det har neppe Robert Lewandowski heller, men de blir trolig godt kjent søndag. Da er det mye som tyder på at den polske spissen Lewandowski skal bombardere Lincoln-spiller Perez i Gibraltar-målet.

Det er nemlig Polen som har æren av å være Gibraltars første motstander i en EM-kvalifiseringskamp. Den lille staten med litt over 28 000 innbyggere (tall fra 2010) har forsøkt å bli godkjent av det europeiske fotballforbundet (UEFA) siden 1999, men har ikke blitt tatt inn under UEFAs vinger før kvalifiseringen til EM i 2016.

Følg Gibraltars EM-debut fra klokka 20:45 søndag

– Jeg ser på det langsiktige. Jeg trenger den riktige balansen og de riktig spillerne for å gi oss profesjonalitet på og av banen, sier Gibraltar-trener Allen Bula.

Spilles i Portugal

Dermed debuterer Gibraltar i UEFAs EM-kvalifisering søndag. Gibraltars først hjemmekamp i kvalifiseringen, finner derimot ikke sted på Gibraltar.

Landets offisielle stadion, Victoria Stadium, som rommer 5000 tilskuere, er ikke UEFA-godkjent. Forbundet har begynt å oppgradere stadion. Blant annet skal kapasiteten økes til 10 000, men den står ikke klar før i 2016.

Derfor skal landslaget spille sine EM-kvalifiseringskamper på Estádio Algarve i Portugal. Det er en fire timers kjøretur, rundt 400 kilometer, fra Gibraltar, som ligger inneklemt på ei halvøy i Sør-Spania.

Fem kamper

Gjennom Gibraltars korte fotballhistorie, har landet kun spilt fem offisielle treningskamper. Det har skjedd mot Malta, Slovakia, Færøyene og to mot Estland. Det har endt med en seier mot Malta, to uavgjorte og to tap. De har riktignok spilt en del uoffisielle kamper, blant annet i «Island Games».

Forhåpningene om å kvalifisere seg til EM er derfor svært små i Gibraltar, når motstanderne i gruppa er verdensmester Tyskland, Irland, Georgia og Skottland, i tillegg til Polen.

For med kun to spillere med proffkontrakt i landslagstroppen, Scott Wiseman i Preston og Liam Walker i israelske Bnei Yehuda, står staten som er verdens tredje minste i areal, ovenfor en særdeles tøff oppgave. Likevel håper Gibraltar-trener Bula på å overraske.

– Vi ønsker å gjøre en verdig kvalifisering. Vi vil gi et godt inntrykk av oss selv, spesielt mot Tyskland og også kanskje prøve å ende på fjerde eller femteplass i gruppa. Dette ville vært en enorm prestasjon, sier en optimistisk Bula.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus