Semb: Endelig har Norge de tekniske typene

Toppfotballsjef Nils Johan Semb gleder seg over at Norge nå får opp de tekniske typene som tidlig var mangelvare. Samtidig skorter det på andre spillertyper som Norge tidligere var godt forspent med. (Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix)
Toppfotballsjef Nils Johan Semb gleder seg over at Norge nå får opp de tekniske typene som tidlig var mangelvare. Samtidig skorter det på andre spillertyper som Norge tidligere var godt forspent med. (Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix)

De har vært etterlyst, de tekniske spillerne som kan utrette mer med ballen enn lange pasninger. – Men nå mangler vi den klassiske midtstopperen, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han gleder seg stort over at Mats Møller Dæhli har etablert seg i engelsk fotball.

Og at 15 år gamle Martin Ødegaard onsdag blir tidenes yngste norske landslagsspiller.

– Det er veldig gledelig. Vi har savnet det litt i norsk fotball, men har fått opp disse typene nå. Det er også noen som ligger litt bak disse, som Sander Svendsen i Molde. Han er kanskje ikke på Mats' og Martins nivå, men er langt framme til å være så ung, sier Semb.

Paradoks

– Men så mangler det litt i andre roller. Det er et lite paradoks at der vi før var gode til å få fram midtstoppere og spisser, der har vi kanskje den største oppgaven med å få fram enerne akkurat nå, sier Semb til NTB.

Norge lader opp til EM-kvalifiseringskampen mot Italia 9. september med kamper mot De forente arabiske emirater (onsdag) og England (3/9).

– Det er veldig moro å få fram tekniske spillere, som viser at vi har hatt en vellykket ferdighetsutvikling, men vi må også få fram de gode stopperne og de gode spissene. Vi må ha den gode stopperen på 1,90 som header unna og hindrer mål i tillegg til de kreative essene som kommer opp nå, sier toppfotballsjefen.

Messi er forbildet

Ødegaard selv vil ikke sammenligne seg med elegante storheter ute i de store fotballseriene.

– Jeg sammenligner ikke meg selv med så mange. Det er utrolig mange spillere å se opp til og lære av. Messi er kanskje det største forbildet, men jeg vil ikke si at jeg sammenligner meg selv med noen av de store, sa Ødegaard tirsdag.

Interessen rundt Strømsgodsets 15 år gamle talent er stor, også ute i Europa hvor de store mediene viser interesse for teknikeren fra Buskerud.

– Det jeg har fokus på er å utvikle meg og bli en bedre fotballspiller. Alt det andre bruker jeg ikke energi på i det hele tatt, sa Ødegaard diplomatisk om oppstyret rundt ham.

Ble etterspurt

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo fikk tirsdag spørsmål om hvor stort talent Ødegaard faktisk er.

– Det kan du jo spørre ham om selv. Jeg synes det er gledelig, viktig og inspirerende at vi i norsk fotball ser at vi har et veldig høyt ferdighetsnivå. Noen av dem er allerede ute og markerer seg, mens noen markerer seg her hjemme. En skal ikke langt tilbake i tid før slike typer ble etterspurt, sa Høgmo.

– Han (Ødegaard) har til å være så ung en ekstrem evne til å lese spillet og gjøre riktige valg. At han taktisk sett er på et slikt nivå, er veldig spesielt. Det kan jeg ikke huske å ha sett, la landslagssjefen til.

Personvernpolicy