Fare for svarte NRK-skjermer under fotball-VM

Frankrike spilte forberedelseskamp til fotball-VM mot Norge tirsdag. Hvis det blir streik i NRK, kan VM-sendingene rammes. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Frankrike spilte forberedelseskamp til fotball-VM mot Norge tirsdag. Hvis det blir streik i NRK, kan VM-sendingene rammes. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

LO Stat har sendt plassoppsigelse for 820 ansatte i NRK, som kan tas ut i streik dersom ikke det blir enighet innen 17. juni. Det vil trolig ramme sendingene fra fotball-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 820 er organisert i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MFO). NTLs medlemmer fordeler seg på alle typer stillingsgrupper i NRK, mens MFOs medlemmer er tilknyttet Kringkastingsorkesteret.

VM i fare

Det endelig uttaket foreligger 12. juni, men det er fare for at NRKs VM-sendinger – ettersom NTLs medlemmer omfatter fotografer, teknikere og annet nøkkelpersonell som trengs for å avvikle produksjonen.

– Vi har registrert at det er fotball-VM i år, sier Lise Olsen, forhandlingsleder i LO Stat, til NTB.

Fotball-VM holdes i Brasil, og åpningskampen mellom Brasil og Kroatia sendes på TV 2, som deler rettighetene med NRK. Den første kampen som eventuelt rammes av streik i NRK, er oppgjøret mellom Belgia og Algerie.

Forbereder konflikt

Forhandlingene er en del av oppgjøret i Spekter. Meklingen skal gjennomføres 16. juni, og finner ikke Riksmekleren en løsning, vil det bli streik fra 17. juni.

– Vi kom ikke til enighet i forhandlingene, og går inn i mekling med ønske om å finne en løsning der. Samtidig må vi også forberede oss på at det kan bli konflikt, sier forhandlingslederen.

Først og fremst er partene uenige om lønn, ifølge LO Stat. NTL peker på økende lønnsforskjeller innad i NRK, mens MFO viser til at medlemmene i Kringkastingsorkesteret over tid har sakket etter andre orkestre i Norge.

Personvernpolicy