Hockeygutta jublet for seier i «nøkkelkampen»

Bilder: TV 2

Italia var laget som måtte slås. Slik sett fikk Norges ishockeyherrer en perfekt åpning på VM i Minsk med 3-0-seier lørdag.

Ishockey-VM: Italia – Norge 0-3:

Italia – Norge 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)

7590 tilskuere

Mål:

1. periode: 0-1 (5.42) Niklas Roest (Andreas Stene).

2. periode: 0-2 (31.19) Morten Ask (Sondre Olden, Per-Åge Skrøder).

3. periode: 0-3 (53.29) Anders Bastiansen (Mathis Olimb).

Dommere: Martin Frano, Tsjekkia og Marcus Vinnerborg, Sverige.

Utvisninger: Italia 2 x 2 min., Norge 3 x 2 min.

Norge:

Målvakt: Lars Haugen (Lars Volden).

1. rekke: Jonas Holøs, Henrik Ødegaard – Mads Hansen, Martin Røymark, Kristian Forsberg.

2. rekke: Stefan Espeland, Mats Trygg – Anders Bastiansen, Ken André Olimb, Mathis Olimb.

3. rekke: Daniel Sørvik, Alexander Bonsaksen – Sondre Olden, Per-Åge Skrøder, Morten Ask.

4. rekke: Andreas Stene, Jonas Djupvik Løvlie, Andreas Martinsen, Niklas Roest, Robin Dahlström.

Norge åpnet kampen best, men kom tidvis under kraftig press fra italienerne. Særlig en solid Lars Haugen i det norske målet bidro til at Roy Johansens gutter ikke fikk nevneverdige problemer med å forsvare ledelsen.

– Hadde vi tapt i dag, ville det blitt et tøft A-VM framover. Nå kan vi slippe skuldrene litt ned, selv om vi fortsatt ikke er helt sikre på å holde plassen, sa landslagssjefen.

For selv om Italia ikke skapte mange store sjanser, tok det litt tid før seieren var sikret. Norge spilte voksent i sluttperioden og punkterte det hele da Anders Bastiansen satte inn 3-0 med 6.31 igjen på kampuret.

– Vi spilte en bra tredje periode og var trygge defensivt. Det finnes en del å utbedre, men vi er veldig fornøyde med seieren. Vi holdt roen og holdt Italia på utsiden i siste periode. Det er vanskelig i en åpningskamp, mente Johansen.

Flyt

Den første scoringen kom etter at Norge hadde kjørt kampen de første fem minuttene. Niklas Roest brøt like bak midtlinjen, spilte perfekt vegg med Andreas Stene og satte så pucken via nærmeste stolpe og i mål.

I siste halvdel av åpningsperioden mistet Norge noe av initiativet og lot Italia overta styringen i kampen. Men skikkelig farlig ble det først kort tid ut i annen periode. Et italiensk skudd gikk forbi Haugen og spratt ut igjen, tilsynelatende via stolpen.

Da sjansen bød seg, brukte dommerne noen minutter til å vurdere om pucken hadde vært inne, men de var såpass usikre at de ikke våget å dømme italiensk scoring.

– Jeg så den bare én gang på reprisen. Da sto noen av gutta ved siden av meg. Noen av dem sa det var mål, noen sa det ikke var mål. Heldigvis gikk det vår vei i dag, sa keeper Haugen til NTB.

Italienerne fortsatte å presse, men etter drøyt halvspilt kamp scoret Norge mot spillets gang. Sondre Olden gjorde en god jobb på kanten og slapp pucken til Morten Ask. Han dro den med seg og dunket til mot mål. En litt svak Daniel Bellissimo i det italienske buret slapp pucken under seg til 0-2.

Kapteinen satte punktum

Frustrerte italienere prøvde sitt beste, men fikk heller ikke til all verden.

Da 7.31 minutter gjensto på kampuret, ble Mads Hansen nektet av stolpen da han avsluttet et godt norsk angrep. Minuttet senere sto det 3-0 etter at Bastiansen kom alene med Bellissimo fra Mathis Olimbs strøkne pasning.

Etter Norges svært viktige seier ser det iallfall lyst ut med tanke på å overleve i elite-VM. Italia, som regner som det svakeste laget i gruppe A, må plukke fire poeng i resten av gruppespillet for å passere det norske laget.

– Alfa og omega å slå Italia, fastslo en fornøyd Bastiansen overfor NTB.

Søndag venter skandinavisk oppgjør mellom Norge og Danmark i Tsjizjokva Arena i Minsk.