25 år siden Hillsborough-tragedien

25 år siden Hillsborough-tragedien
25 år siden Hillsborough-tragedien
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag er det 25 år siden 96 Liverpool-supportere ble klemt i hjel på Hillsborough stadion i Sheffield.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I årevis har fansen kjempet for rettferdighet. Først fikk de skylden for tragedien som inntraff under FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest 15. april 1989.

Etter over 20 års kamp fikk de sin rettferdighet. En uavhengig kommisjon har konkludert med at supporterne var uten skyld. Årsaken var at politiet slapp inn for mange supportere

Trevor Hicks og kona Jenny var to av flere tusen Liverpool-fans som tok seg til Sheffield. Våren var kommet til Yorkshire, solen varmet og døtrene Sarah (19) og Victoria (15) var også med for å heie Liverpool fram til finale.

Døtrene hadde billetter på Leppings Lane End, ståplasstribunen på den ene kortsiden og hvor Liverpool-supporterne skulle stå. Etter kampen skulle de møte foreldrene utenfor.

Det som så skjedde, skulle det ta 23 år å få fram sannheten om. Først i september 2012 fikk supporterne og ofrenes familier sin rettferdighet. Den britiske regjeringen hadde satt ned en kommisjon, Hillsborough Independent Panel, som på nytt skulle gå gjennom hundrevis av dokumenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonen slo fast at supporterne var uskyldig til de anklagene som først var blitt rettet mot dem. Elendig sikkerhet, feil beslutninger og et dårlig stadion er blant årsakene til den mørkeste dagen i engelsk fotball.

En konkluderte også med at politiet ikke hadde gjort jobben sin, men sammen med øvrige myndigheter hadde gjort sitt for å dekke over sin innsats og dermed legge skylden over på Liverpools supportere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se minnemarkeringen fra Anfield øverst i saken.

Les også: Følelsesladd Hillsborough-markering på Anfield

Ba Grobbelaar om hjelp

Da avspark nærmest seg på Hillsborough, sto fortsatt tusenvis av fans utenfor Leppings Lane End. Trykket mot telleapparatene var enormt. Situasjonen begynte å bli alvorlig. I stedet for å utsette avspark, valgte man å oppnå inngangsportene.

I løpet av minutter strømmet folk inn på en allerede overfylt seksjon. De som sto lengst ned ble presset mot opprørsgjerdet, som skilte tribunen fra banen. Dommer Ray Lewis blåste i gang kampen, men bare minutter senere forsto Liverpool-keeper Bruce Grobbelaar hva som var i ferd med å skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg så hvor hardt ansiktene ble trykket mot gjerdet og de ropte «Bruce, vær så snill og hjelp oss. Vi får ikke puste». Jeg husker at jeg ropte etter en funksjonær, sier Grobbelaar.

De som klarte det, klatret over gjerdet og inn på banen. Noen fikk åpnet en liten dør. Andre ble løftet opp på andre tribunenivåer, mens noen ikke hadde noen sjanse til å komme helskinnet fra trengselen.

Les også: Vil samle inn skjerf for å hedre Hillsborough-ofrene

Kunne reddet 41

Da kampen ble stoppet etter seks minutter, fikk politiet ordre om å danne en rekke ved midtsirkelen i stedet for å redde flest mulig unna dødsfellen på Leppings Lane End. Noen i politiet skal ha trodd det handlet om banestorming og ville hindre sammenstøt med Forest-fansen.

Først senere kom en ambulanse inn på banen. Det lå døde kropper over alt. 44 ambulanser sto utenfor arenaen. De fikk ikke slippe inn. En rapport har slått fast at minst 41 personer kunne vært reddet.

Victoria Hicks ble erklært død på sykehus. Sarah Hicks liv sto heller ikke til å redde. 95 fotballsupportere døde den lørdagen, en lå i koma i fire år. 766 personer ble skadd.

Yngst av ofrene var tiåringen Jon-Paul Gilhooley. Han var fetter av nåværende lagkaptein Steven Gerrard.