Norge til EM-sluttspillet i håndball

Camilla Herrem i skuddet i EM-kvalifiseringskampen mot Hviterussland lørdag. Norge sikret EM-billett med seieren i Stavanger. (Foto: Carina Johansen, NTB scanpix).
Camilla Herrem i skuddet i EM-kvalifiseringskampen mot Hviterussland lørdag. Norge sikret EM-billett med seieren i Stavanger. (Foto: Carina Johansen, NTB scanpix).

Norge er klar for kvinnenes EM-sluttspill i håndball etter 33-29-seier over Hviterussland onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to strake seirer mot Romania i fjor høst trengte Norge kun en seier i de to resterende kampene mot Hviterussland. De norske jentene kjente sin besøkelsestid og brukte første mulighet i fullsatte Stavanger Idrettshall.

– Det var et viktig steg på veien. Det var litt opp og ned. Glitrende kontringsspill, men både målvakts- og forsvarsspillet varierte. Vi visste ikke så mye om dem, men håpet at vi skulle klare å justere oss. Vi mangler litt samhandlingstrening, og det må vi ta til neste gang. 33 mål framover er godkjent, men vi skal knipe det inn til 20-tallet bakover, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2.

Norge startet friskt. Hjemmelaget sto opp i forsvar, og Kathrine Lunde var solid i mål. Dermed fikk de norske jentene gjøre som de ville. Camilla Herrem, som nærmest spilte på hjemmebane, kunne kontre inn mange mål. Det stokket seg imidlertid da Norge hadde kommet opp i en 8-3-ledelse.

– Jeg følte at jeg hadde kontroll og fikk veldig mange kontringssjanser. En fantastisk følelse å spille. Jeg er glad for å gjøre dette på hjemmebane, sa Herrem, som var tilbake i Stavanger for å spille håndball.

Nesten tosifret

Byåsen-spilleren ble norsk toppscorer med ni mål, men det kunne også blitt tosifret.

– Det irriterer meg at jeg bommet på et trikkskudd mot slutten av 1. omgang, sa en offensiv Herrem.

Midtveis i 1. omgang falt det norske laget litt sammen, og de hviterussiske jentene kom à jour på 12-12 etter 24 minutter. De siste seks minuttene av omgangen fikk derimot Hergeirssons mannskap opp tempoet igjen og ledet 16-13 ved pause.

Norge klarte ikke å rykke fra i åpningen av annen omgang, men på stillingen 16-15 scoret Norge fire mål uten at det hviterussiske laget klarte å svare. Derfra og inn ble det hele et pliktløp.

Måtte kvalifisere seg

Norge har i kraft av gode prestasjoner i mesterskapene ikke trengt å kvalifisere seg til noe sluttspill på ti år. Denne gangen må alle lagene med unntak av EM-arrangørene Kroatia og Ungarn ut i kvalifisering, og Norge ble første lag som kvitterte ut EM-billett.

Tine Stange ble kalt inn i siste liten etter at Mari Molid måtte melde skadeforfall. Larvik-spilleren klarte å presentere seg med mye bra spill og fem scoringer.

– Det var kjempedeilig å være tilbake. Da vi fikk litt flyten ble det mye rom å spille i. Det er mange som kjemper om plassen på laget, men jeg fikk jo vist meg fram, sa Stange.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy