Per Sandberg vil knockoutkomiteen til livs

Frp-nestleder Per Sandberg vil skjære gjennom i debatten rundt proffboksing og knockoutlov. Foto: NTB Scanpix
Frp-nestleder Per Sandberg vil skjære gjennom i debatten rundt proffboksing og knockoutlov. Foto: NTB Scanpix

Frp-nestlederen vil legge alt til rette for at Cecilia Brækhus skal få bedrive proffboksing i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis knockoutkomiteen står i veien for innføring av proffboksing i Norge, fjerner vi knockoutkomiteen. Enkelt og greit, sier Sandberg til VG onsdag kveld.

Regjeringen har siden i høst vært klar på at de vil fjerne forbudet mot proffboksing, men den såkalte knockoutloven legger uansett så sterke føringer på boksesporten at proffboksing ikke vil la seg gjennomføre i Norge.

Norges Idrettsforbund og et utvalg som har gjennomgått lovverket anbefaler å beholde knockoutloven, uten at Sandberg lar seg overbevise.

– Vi har en avtale i regjeringsplattformen om å åpne for proffboksing. Vi er ferdig med den debatten. Vi skal ha proffboksing i Norge og kan ikke la oss stoppe av knockoutkomiteen og Norges Idrettsforbund. Noen må skjære igjennom, sier Sandberg.

Bakgrunn: Proffboksing skal bli lovlig i Norge

Regelsett på kollisjonskurs

Den norske knockoutloven krever blant annet bruk av hjelm, mens det internasjonale regelverket ikke lar en proffbokser som Cecilia Brækhus bruke hodebeskyttelse. En annen norsk forskrift er kamper på 12 minutter, mens internasjonal proffboksing foregår i 10-12 runder på 3 minutter for menn, 2 minutter for kvinner.

Cecilia Brækhus har uttalt at hun tror hun får bokse en proffkamp i Norge i løpet av 2014, men at det er uaktuelt å bokse med hjelm.

Nylig ble NM i boksing arrangert i Tønsberg, da med utøvere iført hjelm. Det har blitt spekulert i om det internasjonale bokseforbundet AIBA kan reagere med å utestenge norske utøvere fra internasjonale stevner.

Les også: – Ti ganger farligere å bokse i dag

Heftig debatt om risiko

Tirsdag skapte nevrolog Ingunn Rise Kirkeby overskrifter da hun hevdet at proffboksing har blitt ti ganger farligere siden 1920-tallet. Dette er Norges bokseforbund sterkt uenig i. De mener det siste dødsfallet innen europeisk proffboksing inntraff i 1995.

– 18 år uten dødsfall burde si noe om at det er ganske trygt å drive med boksing i Europa, sier Frank Robert Walstad ved Norges bokseforbund til ABC Nyheter.

Til VG sier Ingunn Rise Kirkeby at hun er opprørt over bokseforbundets påstand. Hun viser til tre europeiske dødsfall etter 1995: Fabrizio de Chiara i Italia i 1996, Roman Simakov i en WBC-tittelkamp i 2011 og Michael Norgrove i London i 2013.

Les også: Bokseforbundet slår tilbake: – Ingen dødsfall på 18 år