Regnskapet etter VM-kvalifiseringen til Brasil 2014:

NFF tapte over 18 millioner i billettinntekter

GODE GAMLE DAGER: Tiden da landslaget klarte å fylle Ullevaal er foreløpig forbi. Norges fotballforbund tapte over 18 millioner kroner på fjorårets billettinntekter. (Foto: NTB scanpix)
GODE GAMLE DAGER: Tiden da landslaget klarte å fylle Ullevaal er foreløpig forbi. Norges fotballforbund tapte over 18 millioner kroner på fjorårets billettinntekter. (Foto: NTB scanpix)

Større økonomisk smell for Norges fotballforbund enn forventet da landslaget kollapset på veien til Brasil-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at VM-kvalifiseringen til Brasil 2014 var ferdig, regnet Norges fotballforbund (NFF) at man ville gå cirka 15 millioner i budsjettunderskudd rundt billettsalget for landslaget.

Nå er regnskapet gjort opp og smellen er betydelige større enn først antatt.

18.290.486 kroner tapte NFF på at det norske herrelandslaget sviktet så det sang i kampen om en plass i sommerens VM-sluttspill.

Forbundet budsjetterte med 35.077.100 kroner i inntekter. Man fikk inn 16.786.614 kroner. Det viser NFFs eget årsregnskap.

– Vi forutsatte at landslaget skulle henge med i denne kvaliken, og budsjetterte med utsolgt mot Sveits og Island, uttalte assisterende generalsekretær Kai-Erik Arstad da det ble klart at NFF ikke ville klare budsjettene.

Kraftig nedjustert budsjett

Norge skal i løpet av høsten ut ny kvalifisering, til EM i Frankrike sommeren 2016. Norge havnet i en tøff gruppe med Italia, Kroatia, Bulgaria, Aserbajdsjan og Malta som gruppemotstandere. To av kampene spilles hjemme i 2014, mot Italia (9.september) og Bulgaria (13. oktober). I tillegg gjester Russland Ullevaal til treningskamp den 31. mai.

NFF har for inneværende år nedjustert inntektsbudsjettene rundt billettsalget kraftig. Nå legger man opp til inntekter på kun like i overkant av 17 millioner kroner - omtrent på linje med budsjettene for «fiaskoåret» 2103.

– NFF bruker erfaringstall for mer enn kun foregående år. I 2014 er det i budsjettet forutsatt to kvalifiseringskamper og to privatlandskamper. For eksempel lå det for budsjett 2013 til grunn faktisk gjennomsnittlig inntekt per kamp i 2011 som var forrige avslutning av en kvalifisering, sier Kai-Erik Arstad til ABC Nyheter.

Taus om prisjustering

Selv om estimatene for 2014 ligger på linje med fjoråret vil ikke Arstad si noe om prisene på de kommende landskampene på Ullevaal.

- Det er selvfølgelig viktig å fylle Ullevaal stadion. Priser fastsettes minimum tre måneder før neste kamp. Prisen som settes er avhengig av type kamp, kvalifisering eller privatkamp, og motstander.

– Men er ikke disse inntektsestimatene da et signal om at man tror folk vil utebli fra Ullevaal, på lik linje med 2013, for å se landslaget?

- Vi budsjetteres ikke med årlig prisstigning, men fastsetter prisnivå til den enkelte kamp individuelt, naturlig nok i en helhetlig sammenheng. NFF opererer med sju forskjellige priskategorier, svarer Arstad.

Ny motstander redder budsjettene?

For å komme i havn med de 17 mill. man har satt opp så jobber NFF med å skaffe en fjerde motstander for landslaget på Ullevaal i år. Ønsket er at kampen går enten like før eller etter Italia-kampen.

- Per i dag er to kvalifiseringskamper og en privatlandskamp fastsatt. NFF har målsetting om å terminfeste en kamp til på Ullevaal stadion i 2014, i tråd med budsjettforutsetningen. Kampen vil sannsynligvis bli spilt i september, sier Arstad til ABC Nyheter.

Personvernpolicy