– Kalla må bære favorittstempelet

De norske langrennsjentene skyver presset over på svenske Charlotte Kalla.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
De norske langrennsjentene skyver presset over på svenske Charlotte Kalla. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Alle de norske løperne på lørdagens 30 kilometer er enig om at det er en svenske som er storfavoritt. – Dette må Charlotte Kalla bære på sine skuldre, sier Marit Bjørgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de norske løperne på lørdagens 30 kilometer er enige om at det er svenske som er storfavoritt.

– Dette må Charlotte Kalla bære på sine skuldre, sier Marit Bjørgen, som trente med Kalla i fjor.

Sammen med Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira skal Bjørgen gjøre alt for å stoppe svensken, som har vist kanonform de siste dagene.

Selv om de fire norske jentene gjerne vil ha favorittstempelet plantet på Kalla, tilsier alt at både en og to norske løpere både kan og vil blande seg i toppen.

Feiret med kake

Marit Bjørgen kunne onsdag igjen feire et OL-gull, sågar med kake, og er glad hun har fått gode svar av kropp og ski etter en nedtur midt i mesterskapet.

– Det er viktig å ikke grave seg ned. Men jeg tvilte jo litt på formen etter noen tunge dager og stang ut på et par distanser. Det er godt å kjenne at kroppen fungerer, sier Bjørgen, som onsdag tok sitt andre gull i Sotsji-OL med seier på lagsprinten sammen med Ingvild Flugstad Østberg.

Det har vært stor norsk dominans på den lengste kvinnedistansen de siste årene. Therese Johaug vant på hjemmebane i Oslo-VM i 2011, mens Bjørgen kronet fjorårets VM-suksess med sitt fjerde gull i VM i Val di Fiemme.

Aldri gull

Gull i OL har det imidlertid aldri blitt for de norske langrennskvinnene, og denne gangen seiler Kalla opp som den store favoritten etter det svensken har vist tidligere i mesterskapet.

– Det er ikke sikkert det som var bra i fjor holder i år, sier Bjørgen, som i oktober i fjor tok imot Kalla i Oslo til noen harde treningsøkter.

Det angrer hun ikke på.

– Nei absolutt ikke. Hun var rå på en de hardøktene vi hadde, men jeg klarte å slå henne også, sier Bjørgen, som sier hun gjerne lærer litt av Kalla på et planlagt treningsopphold til sommeren.

Tror på Marit

Selv om det er bred enighet om at Charlotte Kalla blir den farligste konkurrenten lørdag, tror de norske jentene også på hverandre.

– Vi har et sterkt lag og kapasitet til å være helt der framme alle sammen. Jeg tror det kan være seks-sju løpere som alle kan være med inn mot slutten. Da gjelder det å ha nok krutt, sier Therese Johaug, som mener lagvenninnen Bjørgen også må finne seg i å være favoritt.

– Hun har gull fra tidligere mesterskap og er storfavoritt hun også, sier Johaug, som ifølge trener Egil Kristiansen selv vil ha best sjanser om hun klarer å riste av seg konkurrentene før det blir en spurt.

– Hun kommer nok til å kjøre hardt for å prøve å bli kvitt de andre, sier kvinnetreneren.

Personvernpolicy