Meny

Skihopp HS 140 meter, menn:

Stoch vant sitt andre OL-gull

DOBBELTVINNER: Kamil Stoch feirer seg selv i Sotsji. (Foto: AP Photo / NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før Sotsji-lekene startet hadde ikke Polen OL-gull i hopp siden 1972. Etter storbakkerennet har de to.
Storbakke menn:

Gull: Kamil Stoch, Polen 278,7

Sølv: Noriaki Kasai, Japan 277,4

Bronse: Peter Prevc, Slovenia 274,8

4) Severin Freund, Tyskland 272,2

5) Anders Fannemel, Norge 264,3

6) Marinus Kraus, Tyskland 257,4

7) Gregor Schlierenzauer, Østerrike 255,2

8) Michael Hayböck, Østerrike 254,7

9) Daiki Ito, Japan 252,5

10) Reruhi Shimizu, Japan 252,2

– – –

16) Anders Bardal, Norge 246,5

24) Rune Velta, Norge 238,7

Ikke siden Wojciech Fortuna vant i Sapporo i 1972 hadde en polakk stått øverst på pallen i et olympisk hopprenn. Det var før Kamil Stoch satte utfor i den minste bakken. Etter fallet på trening før storbakkerennet var det et spørsmålstegn bak navnet hans før konkurransen startet.

Med hopp på 139 og 132,5 meter visket han bort spørsmålstegnet og erstattet det med et stort utropstegn. Som Simon Ammann gjorde i både 2002 og 2010, vant Stoch begge rennene i samme OL.

Stoch var 1,3 poeng foran den japanske superveteranen Noriaki Kasai, og 3,9 poeng foran bronsevinner Peter Prevc fra Slovenia.

Vanskelige forhold

Beste nordmann ble Anders Fannemel på femteplass. Hornindalshopperen klatret to plasser fra førsteomgangen.

Den første omgangen var preget av veldig varierende vind, noe blant annet Anders Jacobsen ble offer for. Han ble nummer 38 og kom ikke til finaleomgangen.

– Hoppingen er ikke som den bør være. Det var litt sidevind, og jeg var veldig urytmisk i første del av svevet. Jeg tror det var det hoppet jeg fikk i dag, så da får vi prøve igjen i morgen, sa Jacobsen til TV 2.

NRKs radiokommentator og tidligere hopper Johan Remmen Evensen, var kritisk til hvordan juryen håndterte situasjonen i førsteomgang. Han mente juryen burde vurdere sterkt å avlyse rennet før siste hopper satte utfor.

Hvis alle hopperne gjennomfører den første omgangen, blir den omgangen stående som tellende resultat, uavhengig om finaleomgangen fullføres.

Arne Scheie var også av den oppfatning at rennet burde vært stoppet.

– Han fikk altfor dårlige forhold. Juryen burde ha stoppet rennet, sa Arne Scheie til NRK etter Bardals skuffende 16. plass.

Bardal selv var også klar på at vinden spilte inn på resultatet.

– Det er ergelig. Jeg hadde jo en drøm om å kjempe høyere enn det jeg gjorde i dag. Det er kjedelig at forholdene skal være med på å ødelegge, men igjen, hoppinga mi var ikke perfekt, sier en skuffa Anders Bardal til Dagbladet.

Veteran nummer én

Noriaki Kasai fyller 42 år til sommeren, men japaneren har ingen planer om å gi seg.

I storbakken i Russland var han 2,8 poeng etter Kamil Stoch etter førsteomgang. I finalen hoppet han en meter lengre enn polakken og tok nesten gullmedaljen. Etter lang ventetid dukket poengsummen hans opp: 277,4. 1,3 poeng bak Kamil Stoch.

Kasai OL-debuterte i Albertville i 1992, men har ikke tatt indivduell medalje - før i dag.

Med et japansk flagg hevet over hodet feiret Kasai sitt eget resultat på sletta.

Dagens gladeste?Noriaki Kasai 22 år etter OL-debuten. (Foto: AFP / NTB Scanpix)Noriaki Kasai 22 år etter OL-debuten. (Foto: AFP / NTB Scanpix)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus