Skiskyting menn, 10 km. sprint

Sjuende OL-gull for skiskytterkongen

OL(e) Einar Bjørndalen debuterte i OL-sammenheng i 1994. 20 år seinere tar han enda en gullmedalje. (Foto: NTB Scanpix)
OL(e) Einar Bjørndalen debuterte i OL-sammenheng i 1994. 20 år seinere tar han enda en gullmedalje. (Foto: NTB Scanpix)

Ole Einar Bjørndalen tok sitt sjuende OL-gull da han vant skiskyttersprinten lørdag etter en fantastisk avslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole Einar Bjørndalen

* Født: 27. januar 1974 (40 år)

* Idrett: Skiskyting

* Klubb: Simostranda

* OL-meritter: Gull sprint, sølv stafett (1998), gull normaldistanse, sprint, jaktstart og stafett (2002), sølv normaldistanse, jaktstart og bronse fellesstart (2006), gull stafett, sølv normaldistanse (2010), gull sprint (2014)

* Tidligere OL: 1994, 1998, 2002, 2006 og 2010

* Aktuell: Vant lørdagens skiskyttersprint i Sotsji-OL. Er med det oppe i tolv medaljer i vinter-OL. Det er tangering av Bjørn Dæhlies rekord.

(©NTB)

Bjørndalen bommet på sitt første skudd på stående skyting, men tross den ene strafferunden gikk 40-åringen så forrykende at han tok seieren foran østerrikske Dominik Landertinger og tsjekkeren Jaroslav Soukup, som begge skjøt feilfritt.

Bjørndalen var 1,3 sekund foran Landertinger og 5,7 foran Soukup.

– Det er helt utrulig. Jeg skjønner ikke helt at det er reelt før jeg står på pallen, sier Bjørndalen til TV2.

– Hvordan ser du på din egen bragd?

– Jeg tenker ikke så mye på det. Det blir et morsomt OL dette også, men jeg er kanskje litt roligere nå enn i 1994.

Anton Sjipulin lå veldig godt an underveis, men den russiske hjemmefavoritten måtte nøye seg med fjerdeplass 6,4 sekunder bak den norske veteranen.

Emil Hegle Svendsen traff med sine åtte første skudd, men pådro seg en strafferunde på stående skyting og endte på 9.-plass. Han hadde ikke samme sprut som Bjørndalen i sporet og endte nesten halvminuttet bak landsmannen.

– Det er vanskelig å beskrive det med ord. Det er helt rått. Jeg når ham ikke til anklene når det gjelder det han har gjort i sin karriere. Han er en legende, det er det ikke tvil om, sa Svendsen.

Bø-brødrene fikk det ikke til på sprinten. Tarjei Bø bommet tre ganger og endte på 39.-plass over halvannet minutt bak vinneren. Johannes Thingnes Bø bommet hele fire ganger og endte på 55.-plass 2.17 minutter bak Bjørndalen.

Sistnevnte måtte nøye seg med å skryte av lagets veteran.

– Det er helt ekstremt det han får til. Han er 40 år og leker seg med verdenseliten. Han er verdens beste skiskytter, iallfall i dag, sa Thingnes Bø.

Resultatlisten danner grunnlag for jaktstarten mandag. Det betyr at Bjørndalen går først ut i jakten på enda mer olympisk metall.

BAKGRUNN: To år lang kamp mot OL-gull

Medaljegrossist

Det var altså Bjørndalens sjuende OL-gull. Det første tok han på sprinten i Nagano-lekene for 16 år siden. Deretter ble det fire i Salt Lake City i 2002 (der han tok sitt forrige individuelle OL-gull) og ett på stafetten i Vancouver i 2010.

Bjørndalen har også fire sølv og en bronse fra olympiske leker og tok altså sin 12 medalje lørdag. Det er tangering av Bjørn Dæhlies rekord for vinterleker.

– Det var et veldig bra løp, bare synd med bommen på første skudd på stående. Jeg hadde veldig god kontroll og disponerte løpet godt. Jeg klarte å holde igjen hele veien, sa Bjørndalen til TV 2 mens han ventet på de siste farlige konkurrentene.

Canadiske Jean-Philippe Le Guellec var den siste, men på startnummer 65 gikk han inn til femteplass 9,7 sekund bak den norske seierherren.

Saken fortsetter under bildet15 gull samlet i én omfavnelse. (Foto: NTB Scanpix)15 gull samlet i én omfavnelse. (Foto: NTB Scanpix)

«Alle» hyllet Kongen

Simostranda-ekspressen hadde ikke vunnet et renn på nesten to år, men var uslåelig i Sotsji.

Med gullet er Bjørndalen oppe i tolv medaljer i vinter-OL. Det er like mange som langrennskongen Bjørn Dæhlie. Den gamle langrennskongen innser at hans egen rekord står for fall:

– At han skulle gå så fort på ski og vinne her i dag, med én strafferunde og så mye raskere enn de andre på slutten, jeg bøyer meg i støvet. Han kommer til å slå mine rekorder så det svir. Han er et fenomen. Det er dette som betyr noe for ham. Han er alltid nysgjerrig, han ville prøve seg mot oss langrennsløpere og trene sammen med oss. Han ringte og spurte hvordan ting burde gjøres, sier Dæhlie til VG.

Fortsatt topper Dæhlie listen over mestvinnende utøvere med fordelingen 8-4-0 (gull-sølv-bronse). Bjørndalen står med 7-4-1, men flere øvelser gjenstår i Sotsji-lekene.

«Ole Einar Bjørndalen, vil du gifte deg med meg? For en legende», skrev Rosenborg-spiller Mikkel Diskerud på Twitter.

«Åh, herregud. Ole Einar Bjørndalen! Helten over alle helter», het det fra hoppdronning Anette Sagen.

Bøyer seg i støvet

En av Bjørndalens største fans, tidligere sponsorguru Jacob Lund, manglet nesten ord. «For en idrett. For en konge. For en type», tvitret Lund.

«Det er bare å bøye seg i støvet for Ole Einar Bjørndalen. Tidenes norske idrettsutøver? Utvilsomt en meget god kandidat», skrev programleder Hallvard Flatland.

Og Lars Tjærnås, tidligere topptrener i fotball, oppsummerte lørdagens gullbragd slik: «Hadde mange ønsker før dette OL. Nå ser det ut som det aller, aller største oppfylles. Ole Einar Bjørndalen. Du er totalt konge», skrev Tjærnås i sin hyllest til gullgrossisten fra Buskerud.

Også statsminister Erna Solberg hiver seg på gratulasjonstoget. Hun kom med en gratulasjonsmelding midt i blinken etter Ole Einar Bjørndalens OL-gull lørdag.

«De eldste er best. Fantastisk med gull på skiskyttersprinten i Sotsji. Gratulerer», het det i gratulasjonen fra statsministeren.

Også kulturminister Thorhild Widvey gratulerte Bjørndalen.

«For en fantastisk seier. Ole Einar Bjørndalen er suveren. Gratulerer med imponerende gull i sprinten», het det i hennes hilsen.

På hjemplassen Simostranda har det stått en statue av Bjørndalen siden 2008 og etter hans sjuende gullmedalje har noen plassert en gullkrone på hodet til kongen av skiskyting.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus