5000 meter skøyter, menn:

Nordmenn sjanseløs på 5000 meter

NÅDDE IKKE OPP: Håvard Bøkko gikk inn til en 9. plass på 5000-meter lørdag. (Foto: EPA/Vincent Jannink / NTB Scanpix)
NÅDDE IKKE OPP: Håvard Bøkko gikk inn til en 9. plass på 5000-meter lørdag. (Foto: EPA/Vincent Jannink / NTB Scanpix)

Bøkko, Pedersen og Nielsen ble smågutter da Kramer enkelt hentet OL-gullet på den nest lengste skøytedistansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske gutta hadde ingen mulighet til å kjempe om medaljer på 5000 meter i det som skulle bli Sven Kramers store dag.

Best av de norske ble Sverre Lunde Pedersen på 5. plass. Han tapte paret mot nederlandske Jorrit Bergsma, men Fana-guttens sluttid på 6.18.84. vitner om god form. Ved målgang var det tredje beste tid. Til slutt ble det 5.plass på Pedersen. Bergsma noterte 6.16.66 på stoppeklokka.

Håvard Bøkko endte på 9. plass, men var ingen slagen mann etter løpet. Tiden 6.22.83 var 27-åringen meget fornøyd med.

– Jeg er egentlig ganske fornøyd. Det er sannsynligvis min beste 5000-meter dette året her. Avstanden til Yuskov og Skobrev er ikke så stor som jeg hadde trodd, så jeg er fornøyd, sa Håvard Bøkko til TV2.

Simen Spieler Nilsen skuffet stort. Unggutten kom inn på tiden 6.42.47 og endte til slutt på 25. plass.

Les alt om OL her

Nederlenderne inn i eksklusiv klubb

Sven Kramer la i vei og parkerte parkameraten, amerikanske Johnatan Kuck allerede på den første runden. Nederlenderen gikk et løp med jevne, lave rundetider og klokket inn på 6.10.76. Kramer måtte gjøre hele løpet på egenhånd, for parkompis Kuck kom aldri inn i løpet og endte på 6.31.53.

Kramers tid fikk stå i fred til resten av løperne hadde passert målstreken. Nærmest kom Jan Blokhuijsen på tiden 6.15.71.

Saken fortsetter under bildetFra venstre: Jan Blokhuijsen, Sven Kramer og Jorrit Bergsma. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)Fra venstre: Jan Blokhuijsen, Sven Kramer og Jorrit Bergsma. (Foto: Reuters/NTB Scanpix)


Dermed ble det tre nederlendere på pallen. Det samme greide Norge i 1964 i Innsbruck da Knut Johannesen, Per Ivar Moe og Fred Anton Maier tapetserte pallen i norske farger. Samme år tok Sovjetunionen de tre første plassene på kvinnenes 500-meter.

At en nasjon tar det tre første plassene har hendt flere ganger, og det er noen land som går igjen: Tyskland (både før og etter samlingen), Nederland og Sovetunionen.

Øst-Tyskland tok de tre første plassen på damenes 3000-meter i Sarajevo i 1984. 12 år senere, i Albertville fikk verden igjen se et land alene på pallen, og igjen var det Tyskland. På 5000-meter for damer var det tre tyske kvinner først.

I Vikingskipet på Hamar under 94-OL ble 10.000-meter en parademarsj for de nederlanske herrene Gianni Romme, Bob de Jong og Rintje Ritsma. Også på 3000-meter for damer ble det tapetsering av pallen. Evighetsmaskinen Claudia Pechstein var, som i Albertville, med å bringe alle medaljene hjem til Tyskland.

Før Sotsji-lekene startet var Nagano i 1998 sist gang tre landsmenn sto samlet på podiet. Igjen stod tre tyskere øverst på pallene etter et 3000-meterløp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus