Svindal jakter OL-gullet som mangler

JAGER OL-GULL: Aksel Lund Svindal kjørte inn til tredje beste tid fredag. Søndag jakter han Norges første OL-gull i utfor. (Foto: NTB scanpix)
JAGER OL-GULL: Aksel Lund Svindal kjørte inn til tredje beste tid fredag. Søndag jakter han Norges første OL-gull i utfor. (Foto: NTB scanpix)

Aldri har Norge tatt OL-gull i utfor. Aksel Lund Svindal kan bryte forbannelsen søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Vancouver-OL for fire år siden var han så nær, så nær, men romerikingen måtte se gullet glippe med 7/100 sekunds margin til sveitsiske Didier Défago.

To seirer og ytterligere to pallplasseringer i utfor i verdenscupen så langt denne sesongen gjør Svindal til den store favoritten i søndagens renn. Det er en rolle han trives godt i.

– Heller det, enn at jeg ikke er det. Det betyr at jeg er ganske god, og det liker jeg å være. Jeg har kjørt mange bra renn, sier Svindal til NTB

– Er det utforgullet du har mest lyst på?

– Jeg velger ikke å peke det ut på den måten. Da kan det bli vanskelig, forteller Nero-alpinisten.

Les alt om OL her

Medaljefangst

Selv om det ikke ble utforgull på Svindal i 2010, hadde han mye å glede seg over i Vancouver. Foruten sølv i utfor ble det gull i super-G og bronse i storslalåm. Han var også nær medalje i superkombinasjon, men hektet noen porter før mål.

– Jeg er tent på utforgullet, men ikke på grunn av det som skjedde i Vancouver. Jeg føler jeg var privilegert som tok tre medaljer og var med på å kjempe om fire. Jeg tenker kun positive tanker om det, forteller 31-åringen.

Ifølge Svindal snakker de norske alpinistene ikke noe om utforgullet som mangler.

– Ikke i det hele tatt, det er faktisk bare dere (journalistene) som gjør, smiler Svindal.

De er likevel fullt klar over at Norge aldri har tatt OL-gull i utfor.

– Utforgullet har vi mistet med noen hundredeler før sett med norske øyne. Vi snakker ikke om det, men vi er veldig klar over det. Det blir vi jo via dere. Det er bare sånn det er. Nå har vi en av våre største sjanser. Aksel vant VM i fjor, leder cupen og er den soleklare favoritten, sier lagkompisen Kjetil Jansrud.

Rask på trening

På fredagens trening i OL-traseen i Roza Khutor hadde Svindal tredje beste tid. Han var et drøyt halvsekund bak østerrikske Matthias Mayer. Sveitsiske Carlo Janka ble nummer to. Svindal beskriver løypa som krevende.

– Det er vanskelig å kjøre feilfritt. Vi var her for to år siden, og da fortalte Putin at han syntes utfor var skikkelig tøft og en sport for skikkelige mannfolk. Han ville at det skulle være litt røft. Så jeg er ikke overrasket over at det er det nå, sier han.

– Ingen vinner her på flaks. De som vinner, er gode på ski, og det er rettferdig. Det er sånn det skal være.

Jansrud har også medaljesjanser hvis han kjører på sitt beste. Vinstragutten kan vise til en annenplass i verdenscupen i Val Gardena like før jul.

– Jeg har vært på pallen og har en mulighet, selv om jeg må finne meg i å være litt mer outsider, sier 28-åringen, som hadde åttende beste tid på fredagens trening.

Også i 1994 holdt det på å bli norsk utforgull. Da ble Kjetil André Aamodt slått med 4/100 sekund av amerikanske Tommy Moe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus