IOK diskuterer endringer

IOK-president Thomas Bach taler under innledningen av den tre dager lange kongressen i Sotsji, som onsdag ble innledet med tankesmie om den olympiske bevegelsens framtid. (foto: Eric Gaillard, Reuters / NTB scanpix)
IOK-president Thomas Bach taler under innledningen av den tre dager lange kongressen i Sotsji, som onsdag ble innledet med tankesmie om den olympiske bevegelsens framtid. (foto: Eric Gaillard, Reuters / NTB scanpix)

To dager før åpningsseremonien i det dyreste OL noensinne begynte IOK å diskutere endringer for å gjøre det lettere å avvikle olympiske leker også i framtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Billigere søkerprosess og deling av lekene mellom flere byer er blant forslagene som ble luftet da Den internasjonale olympiske komités 126. kongress i Sotsji diskuterte lekenes framtid.

Pensjonsfond for utøvere, startpenger for profesjonelle utøvere (noe som fikk kraftig motbør), provisoriske arenaer og forlengelse av lekene så de omfatter tre helger var blant de andre ideene da 166 IOK-medlemmer kastet seg inn i debatten. Mange tok ordet i plenum for aller første gang, og idérikdommen overrasket til og med IOK-president Thomas Bach.

– Dette er en viktig kongress, sa tyskeren, som ved innledningen av onsdagens «brainstorming» satte opp tre stikkord: Nøkternhet, troverdighet og ungdom.

Les også: Her ryker OL for Norges store gullhåp

Tidenes dyreste

IOK tjener fortsatt store penger på OL, men samtidig er IOK-medlemmene skremt av at stadig færre søkere er med i kampen om framtidige leker. Blant de viktigste årsakene er økende kostnader og motstand i befolkningen.

Sotsji-lekene, der de første konkurransene avvikles allerede torsdag, er tidenes dyreste.

Prislappen er på mer enn 50 milliarder dollar (over 300 milliarder kroner), og mange spør seg om Russland får valuta for pengene.

Kredittratingfirmaet Moody's la onsdag fram en rapport der det slås fast at Sotsji-lekene neppe vil ha særlig positiv effekt på Russlands økonomi.

Les også: Syk Røthe flyttet ut av OL-leiren

Færre søkere

Flere byer, blant dem forhåndsfavoritten München, har trukket seg fra kampen om vinterlekene i 2022. Oslo er blant de gjenværende søkerne.

IOK-medlemmer mener at endringer i søkerprosessen må til for å sikre interessen.

– Krever vi ikke for mye av søkerbyene? Prosessen burde være en invitasjon til å vise interesse, mer enn en anbudsrunde om en kjempekontrakt. Kostnadene ved å søke bekymrer oss alle, sa IOK-visepresident John Coates.

Diskusjonene er del av prosjektet «olympisk agenda 2020», som ble iverksatt av Bach etter at han ble valgt i september.

Oppe til diskusjon var også muligheten for å dele lekene mellom to eller flere byer, kanskje også flere land. De fleste som tok ordet mente at deling av lekene mellom ulike byer vil rokke ved den unike opplevelsen et OL gir.

Les også: Norske gullhåp risikerer OL-disk

Besøksforbud

Mange tok til orde for at IOK-medlemmer igjen skal få lov til å besøke søkerbyene. Det ble forbudt etter korrupsjonsskandalen rundt tildelingen av lekene i 2002 til Salt Lake City.

– Det er vanskelig å se seg selv i speilet etter å ha stemt på en vertsby jeg ikke har besøkt, sa israelske Alex Gilady under debatten.

Bare IOKs evalueringskommisjon får lov til å reise på offisielle besøk til søkerbyer. Den endelige avgjørelsen baseres på kommisjonens rapport.

Under kongressen i Sotsji vil IOK-medlemmene også diskutere prosessen for å velge hvilke idretter som skal være på OL-programmet for eventuelt å gjøre den smidigere og mer fleksibel.

Avgjørelser som følge av «olympisk agenda 2020»-prosessen vil bli fattet på en ekstraordinær IOK-kongress i Monaco i desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus