- Bare de dumme blir dopingtatt under OL

BLIR DU TATT ER DU DUM: Mads Drange, dopingjegeren som sluttet i Antidoping Norge og ga ut bok. mener at de som blir tatt i doping i OL, bare er dumme. (Foto: NTB scanpix)
BLIR DU TATT ER DU DUM: Mads Drange, dopingjegeren som sluttet i Antidoping Norge og ga ut bok. mener at de som blir tatt i doping i OL, bare er dumme. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Testing handler ikke først og fremst om å ta dem som jukser, sier tidligere dopingjeger og nå bokatuelle Mats Drange. Han tror ikke på store dopingskandaler under lekene i Sotsji.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to uker siden ga han ut boken «Den store dopingbløffen» som i all hovedsak satte søkelyset på et antidopingarbeid som i hans øyne ikke fungere som det burde.

Drange mener blant annet at de som hindrer antidopingarbeidet mest er den internasjonale olympiske komité (IOC) og det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Også de ulike internasjonale særforbundene får «passet påskrevet» av Drange.

Det som fikk Drange til å innse at han ikke lenger hadde noe å bidra i kampen mot doping, var da han ifølge seg selv innså at testing først og fremst handlet om å bevise idrettens renhet, ikke å ta dem som jukser.

Les også: Starykh trekker seg fra OL

– Bare de dumme som blir tatt

Derfor vil Drange bli svært overrasket om det avdekkes noen større dopingskandaler under lekene nå i februar.

- De som blir tatt under OL er bare de som er dumme. De som eventuelt jukser vet veldig godt hvordan de skal unngå å bli tatt. Effekten av eksempelvis EPO varer lenge etter at man har sluttet å bruke det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor er det etter min mening meningsløst å ta 3-4.000 tester under OL når alt det ulovlig skjer i forkant, men effekten av bruken er der fortsatt under konkurransene, sier Drange til ABC Nyheter.

Kranglet i NRK-gangene

IKKE TIL OL: Irina Starykh har avlagt positiv dopingprøve og er ute av OL. (Foto: NTB scanpix)IKKE TIL OL: Irina Starykh har avlagt positiv dopingprøve og er ute av OL. (Foto: NTB scanpix)

Da boken til Drange ble kjent stilte han opp i en debatt med president i det internasjonale skiskytterforbundet, nordmannen Anders Besseberg, Dagsrevyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en kort debatt fortsatte diskusjonen i gangen etter sending.

– Det finnes penger og det som antidopingbyråene og særforbundene har levd på er argumentet om at doperne alltid har ligget foran.

– Doperne ligge foran fordi de lar dem ligge foran. Det har med ressurser og vilje å gjøre, det kommer du ikke unna, sa blant annet Drange til Besseberg.

Taus om idretter

Drange skapte debatt da innhold i boken hans ble kjent. Han ble kritisert for blant annet å hevde at han selv hadde sett mistenkelige prøver avgitt av norske utøvere uten verken å nevne idretter eller navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedpoenget mitt var ikke å mistenkeliggjøre noen, men å sette søkelyset på et system som ikke fungerer, sier Drange.

– Men tror du noen norske utøvere kan komme til å konkurrere på uriktig grunnlag i OL?

– Det ønsker jeg verken å spekulere i eller uttale meg noe om.

Russiske skiskyttere tatt

Kun dager før OL starter ble det kjent at tre skiskyttere har avlagt positive dopingprøver. Blant dem det russiske medaljehåpet Irina Starykh. B-prøvene til de tre utøverne, to fra Russland og en fra Litauen, er ennå ikke offentliggjort.

Drange ønsker ikke så si om han er overrasket over avsløringen før det har blitt kjent hvilke stoffer utøverne har blitt tatt for å bruke.

– Spørsmål om doping er et sammensatt bilde. Derfor er det vanskelig å si om jeg er overrasket eller ikke, før man vet mer om saken.

Nyttig for journalister

Drange sier han har fått mange positive tilbakemeldinger på boken «Den store dopingbløffen». Noe av årsaken til at han også skrev boken er for å gi folk, og spesielt journalister, et bedre innblikk i hvordan ting fungerer.

– Som sagt så er ikke doping svart/hvitt. Det er et vanskelig område og eksempelvis mange journalister har godt av å kjenne til litt mer om tematikken fordi det er et stoffområde de jobber med. Det var også noe av årsaken til at jeg skrev det jeg gjorde og som jeg gjorde, sier Drange til ABC Nyheter.