Meny

Svensk dokumentar:

Sotsji-arbeidere grovt utnyttet

IKKE FÅTT SAK: Russland har brukt rundt 300 milliarder kroner på Sotsji-OL. I en dokumentar på SVT hevdes det at tusenvis av arbeidere ikke har fått lønn. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 40.000 arbeidere har ikke fått utbetalt lønn under forberedelsene til OL i Sotsji, ifølge en ny dokumentar fra SVT.

«Uppdrag granskning» avslører i onsdagens program at Sotsji-arbeiderne er blitt systematisk utnyttet som billig eller gratis arbeidskraft før de er sendt tilbake til sine hjemland.

Semen Simonov ved menneskerettighetsorganisasjonen Memorial sier til SVT at inntil 40.000 arbeidere ikke har fått lønn.

Steinleggeren Abosidin Adinajev fra Tadsjikistan reiste til Sotsji i fjor vår sammen med noen kamerater. De jobbet fra morgen til kveld sju dager i uken. De fikk et forskudd da de kom, men tross løfter, kom ingen lønnsutbetalinger.

– Vi har ikke fått en kopek, sier Adinajev, som har vendt tilbake til Tadsjikistan.

Anklager om tortur

I SVTs dokumentar kommer det også anklager om tortur. Elektrikeren Mardiros Demirtjan ble beskyldt for å ha stjålet en kabel. Han hevder han ble torturert av politiet for å skrive under på en falsk tilståelse.

– Jeg skriver under på hva dere vil, jeg kan ikke lenger tåle torturen deres, sa Demirtjan til politiet.

Demirtjan sier han også hadde gått med på å avstå fra lønnen sin. Han mener arbeidsgiveren samarbeidet med politiet.

Advokaten Alexandr Popkov, som har sett flere tilfeller OLs skyggesider, elsker vintersport og ishockey spesielt. Han ar alltid sett på de olympiske lekene son fest. Men ikke denne gangen.

– OL har allerede brakt mer sorg og problemer, enn glede. Jeg tror det til slutt vil bli mye glede, det er jo sport. Men den er bygd på knokler og tårer, sier Popkov.

Tidenes dyreste

Investeringene rundt Sotsji-OL har vært på rundt 300 milliarder kroner. Det blir tidenes dyreste vinterleker.

Det er også kommet påstander om omfattende korrupsjon i forbindelse med OL-forberedelsene. En av Russlands fremste opposisjonelle, Aleksej Navalnij, anklaget tidligere denne uken russiske politikere og næringslivsfolk for korrupsjon og for å ha profittert på lekene.

OL arrangeres fra 7. til 23. februar.

Les hele OL-programmet her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus