Danmark kollapset og tapte EM-tittelen

Video i samarbeid med TV 2

De danske håndballherrene innfridde ikke da det gjaldt som mest og tapte hele 32-41 i EM-finalen mot Frankrike på hjemmebane søndag.

Det som skulle bli den perfekte farvel med landslagstrener Ulrik Wilbek, ble i stedet en stor dansk nedtur. Tittelholder Danmark spilte sin dårligste kamp i mesterskapet, og det utnyttet regjerende OL-mester Frankrike nådeløst.

Dermed tapte Danmark for første gang en EM-finale. Som i VM-finalen for tre år siden var det franskmennene som igjen spolerte gullfesten for danskene.

– Det er selvfølgelig ergerlig å tape, men det var ikke som i Spania (i fjorårets VM-finale). Her møtte vi et lag fra øverste hylle. Vi gjorde hva vi kunne i de tre siste kvarterene, men vi var ikke gode nok i forsvar. Vi kan bare hylle motstanderne. Det var ikke dommernes skyld, sa Wilbek.

– Vi spilte glimrende i angrep de siste 45 minuttene. Men vi hadde ingen taklinger, ingen redninger, la trenerveteranen til.

Fryktelig start

Frankrike kjørte på fra start og ledet hele 23-16 til pause. Allerede etter 13 minutter på stillingen 11-4 virket det mer enn tøft for Danmark å komme tilbake i kampen igjen.

Niklas Landin ble kåret til EMs beste målvakt før finalen, men klarte ikke å gjøre en eneste redning på elleve skuddforsøk i åpningskvarteret.

Underveis i første omgang begynte hjemmepublikummet å få vonde minner fra fjorårets VM-finale, der Spania banket Danmark og vant med 16 mål.

Så ille gikk det ikke søndag. I annen omgang prøvde danskene på et «umulig» comeback, men en fransk kollaps måtte til. Den kom aldri.

Wilbeks 13. medalje

Anført av stjernen Nikola Karabatic red Frankrike av stormen og startet gullfeiringen allerede fem minutter før slutt ved å klappe hverandre på skuldrene.

Michael Guigou ble finalens toppscorer med ti mål. For danskene ble Mikkel Hansen mestscorende med ni fulltreffere.

For Wilbek ble EM-sølvet hans 13. og siste medalje som dansk landslagstrener.