Regjeringen støtter sykkel-VM, men slo av 10 millioner

Kulturminister Thorhild Widvey (H) gir idrettspresident Børre Rognlien en klem etter en pressekonferanse om sykkel-VM i kulturdepartementet fredag ettermiddag. Regjeringen vil i et revidert nasjonalbudsjett foreslå å bevilge 30 millioner til sykkel-VM i Bergen i 2017. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til høyre, og Ragnhild Stolt-Nielsen, byrådsleder i Bergen, til venstre. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Kulturminister Thorhild Widvey (H) gir idrettspresident Børre Rognlien en klem etter en pressekonferanse om sykkel-VM i kulturdepartementet fredag ettermiddag. Regjeringen vil i et revidert nasjonalbudsjett foreslå å bevilge 30 millioner til sykkel-VM i Bergen i 2017. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til høyre, og Ragnhild Stolt-Nielsen, byrådsleder i Bergen, til venstre. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Bergen kommune og sykkelforbundet søkte om støtte til et eventuelt sykkel-VM i 2017 med 40 millioner kroner. Regjeringen sa ja til 30.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Årsaken til at vi bevilger 30 millioner kroner er at det lå ting i søknaden det ikke er naturlig for oss å dekke. Vi har gitt støtte ut fra det vi kan forsvare, og vi gir jo ikke direkte støtte til selve VM-arrangementet, men støtter med midler til det som gjelder anlegg.

– Syklistene bruker det eksisterende veinettet. Det er jo deres arena. Derfor bevilger vi penger til de merkostnadene det vil medføre å arrangere mesterskapet når det gjelder veistandarden og kostnader til vakthold og sikkerhet som politiet må ta seg av, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NTB.

Hun sier videre at sykkel-VM er et stort og spennende mesterskap. Det er også klart at regjeringen ønsker å bidra til at Norge kan være vertskap for enkelte store mesterskap av denne typen gjennom tilskudd til anlegg.

Lang prosess

– Vi søkte om støtte på 40 millioner kroner og får 30. Jeg regner med at det er tilstrekkelig til at vi nå kan sende søknaden til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i Sveits, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NTB.

Han var kjempeglad over støtten fra staten, men samtidig litt skuffet over at forbundet og Bergen kommune ikke fikk fullt gjennomslag.

– Det har vært en veldig lang prosess. Dette har tatt mye lengre tid å få plass enn jeg hadde ventet, men det er klart jeg er glad nå, legger sykkelpresidenten til.

– Julekvelden kom tidlig i år, men jeg kan fortelle at vi i Bergen er klar til å levere. Sykkel-VM i 2017 skal bli et flott arrangement, og vi er veldig glad for den støtten vi har fått fra regjeringen, sier byrådslederen i Bergen, Ragnhild Stolt Nilsen.

Pengene fra regjeringen kommer til å bli bevilget i revidert nasjonalbudsjett i 2014, men pengene vil ikke bli utløst dersom ikke Norge får mesterskapet. Det kan tidligst bli avgjort i juni neste år.

To søkere

Det er to søkere til VM-arrangementet på sykkel i 2017. Ved siden av Bergen og Norge har også Colombia vist interesse i løpet av de siste månedene.

– Hva skjer nå?

– Nå vil vi sende en søknad med et tilbud til UCI om å arrangere mesterskapet. Deretter vil det være naturlig å gå i forhandlinger med det internasjonale forbundet, forteller Tiedemann Hansen.

Han sier at tildelingen av mesterskapet tidligst kan skje i juni, men den absolutt siste fristen er satt til 14. september.

Norge har hatt VM på sykkel én gang tidligere. Det var i 1993, og den gangen gikk mesterskapet i Oslo. Lance Armstrong ble verdensmester i fellesstart for menn den gangen.

Han har senere innrømmet utstrakt dopingbruk og er strippet for både Tour de France-titler og OL-medalje, men VM-gullet fra Oslo for 20 år siden har han beholdt.

Budsjettet for hele VM-arrangementet i Bergen i 2017, dersom Norge skulle vinne fram og bli VM-vert, ligger på cirka 156 millioner kroner.

Personvernpolicy