Dekte Roma i fiktive Anne Frank-bilder for å provosere rivalen

RASISME: Slike bilder er ikke et uvanlig syn om man går gatelangs i «den evige stad» om dagen. Foto: Twitter, @iPrimaPunta.
RASISME: Slike bilder er ikke et uvanlig syn om man går gatelangs i «den evige stad» om dagen. Foto: Twitter, @iPrimaPunta.

Det vonde blodet mellom Roma og Lazio kjenner få grenser. Nå finner man fiktive klistremerker av Anne Frank ikledd en Roma-drakt over hele den italienske hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotballverden er full av intens og emosjonell konkurranse mellom naboklubber, men få er så betente og til tider ufine som Romas to store lag: AS Roma og Lazio.

Antisemittisme og rasisme hører ikke til sjeldenhetene når lagets supportere braker sammen, og denne uken har den italienske hovedstaden igjen fått kjenne på det vonde blodet klubbene imellom.

Tidligere denne uken bestemte nemlig Lazio-fansen seg for å trykke opp et utall konstruerte Anne Frank-klistremerker og plante de over hele byen. På bildet bærer den tysk-jødiske jenten en Roma-trøye.

– Skillet mellom rasisme og fotball viskes ut

Klistremerkene kan finnes på alt fra trafikkskilt til bymurer i hovedstaden, og Lazio-fansen har med det lykkes å vekke stor oppmerksomhet i hele landet.

Det skriver den italienske avisen La Repubblica.

– Dette er en bekreftelse på at skillet mellom rasisme og fotball stadig blir visket ut, slår artikkelforfatteren fast

Flest klistremerker finner man i den sentrale bydelen Monti, men lokalbefolkningen skal selv ha forsøkt å fjerne flest mulig etter å ha reagert med avsky da de så hva Lazio-fansen var i stand til.

Saken fortsetter under bildetHETS: Kampene mellom Roma og Lazio handler ofte om helt andre ting enn fotball. Foto: Twitter, @T_Daley.HETS: Kampene mellom Roma og Lazio handler ofte om helt andre ting enn fotball. Foto: Twitter, @T_Daley.

Romas innbyggere venter nå på en reaksjon fra det jødiske miljøet i byen, skriver avisen.

«Auschwitz er deres by, ovnene deres hjem»

Stuntet fra Lazio-supporterne er dessverre bare den siste i en rekke av skjemmende hendelser som har involvert klubbenes supportere.

I 1979 ble en Lazio-fan den første italieneren som døde av fotballvold etter å ha bli truffet i øyet av et nødbluss kastet av en Roma-supporter.

20 år senere møtte den hardeste kjernen av Lazio-fans opp på kamp med et 50 meter langt banner med adresse til Roma-fansen. På banneret kunne man lese «Auschwitz er deres by, ovnene deres hjem». Et banner som hevder at Roma er et «lag av svartinger med jødiske fans» har også blitt sett ved flere anledninger.

For ni år siden ble et oppgjør lagene imellom utsatt etter at det totale kaos brøt ut på tribunen. Grunnen til det var at Roma-sympatisører satte ut et falskt rykte om at en politibetjent skulle ha drept et lite barn utenfor stadion. 170 personer ble skadet og 18 arrestert.

Så sent som i 2009 måtte et oppgjør stoppes i nesten ti minutter på grunn av fyrverkeri som ble kastet ut på gressmatten.

I mai var det duket for «Derby della capitale» i finalen av den nasjonale cupen.

Lazio stakk av med seieren og arrangerte senere en «begravelse» for å ydmyke naboen.

Se hvordan det gikk til her

Flere fotballnyheter kan du lese her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus