Wiik sikret nytt cupgull for Stabæk

Stabæk feirer målet som ga dem deres tredje cupgull på tre år. (Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix)

Melissa Wiik gikk samboer Peter Kovacs en høy gang da hun ga Stabæk 1-0-seier over Avaldsnes i kvinnenes cupfinale på Ullevaal stadion lørdag.

Avaldsnes startet kampen med ni utlendinger. Stabæk gikk på banen med elleve norske spillere, hvorav seks spilte EM-finalen i sommer. Det var en annen norsk landslagsspiller som avgjorde.

Les detaljert referat fra cupfinalen

I det 33. minutt løp Wiik seg fri i feltet og fikk møte høyreback Siri Nordeide Grønlis perfekte innlegg med hodet fra kort hold. Keeper Gudbjörg Gunnarsdottir fikk armen på ballen, men greide bare å slå den i hjørnet.

Wiik er ikke først og fremst kjent for sitt hodespill, men lørdag scoret hun slik samboeren er kjent for. Han vant seriegull med Strømsgodset i år, men Wiik står igjen med gull både i serie og cup.

– Det var en fin heading, og jeg har lært mye av Peter. Det er typisk ham, sa Wiik til NRK etter kampen.

Stabæk ble cupmester for tredje år på rad og avsluttet en stor sesong for klubben som dobbeltmester. Tidligere i høst rykket herrelaget opp til eliteserien.

Presset

Seriemesteren kom til finalen som stor favoritt og dominerte før pause, men fikk hard kamp om seieren da Avaldsnes presset i store deler av annen omgang. Ukarakteristiske tabber av Ingrid Hjelmseth og Toril H. Akerhaugen ga Avaldsnes to enorme sjanser til å utligne, men Stabæk hadde hellet på sin side.

Mot slutten kom Avaldsnes også til egne sjanser, men Hjelmseth revansjerte seg med noen gode redninger.

Dermed kunne Stabæk juble i kuldegradene på Ullevaal, mens 700 Avaldsnes-supportere som hadde tatt turen fra Karmøy måtte trøste seg med lagets hederlige innsats.

For tiende år på rad gikk kongepokalen til et lag fra Oslo med omegn. Avaldsnes er bare det andre lag fra andre deler av landet som har vært i finale på de ti årene, og i motsetning til Trondheims-Ørn (0-7 mot Røa i 2010) kom laget hederlig fra det.

To omganger

Høyreback Grønli spilte en meget god kamp og var involvert de fleste ganger Stabæk skapte sjanser. I det 33. minutt overlappet hun enda en gang og fikk ballen fra Ida Elise Enget i akkurat rett øyeblikk. Innlegget var perfekt, og Wiik kunne nikke inn 1-0.

Det var en svært fortjent ledelse for Stabæk, som dominerte kampen og hadde 8-1 i hjørnespark i første omgang. Veldig mange sjanser ble det likevel ikke av det.

Tre minutter før pause holdt Ingrid Hjelmseth på å forære Avaldsnes utligningen. Landslagskeeperen somlet med et tilbakespill, og Holmfridur Magnusdottir nådde fram med taklingsfoten. Ballen spratt i stolpen bak Hjelmseth før hun takknemlig kunne plukke den opp.

I annen omgang var det Avaldsnes som tok initiativet og presset Stabæk tilbake, men laget måtte ha hjelp for å komme til sjanser. Cecilie Pedersen fikk en gratissjanse da Hjelmseth somlet igjen, og i det 61. minutt gjorde en kjempebrøler av Toril H. Akerhaugen at Rosana kom alene gjennom. Midtstopperens feilpasning ga brasilianeren nesten tomt mål å sikte på, men hun blåste ballen ukonsentrert over.

To tidligere Stabæk-spillere som også ble cupmestere fikk priser i pausen. Caroline Graham Hansen (nå i svenske Tyresö) ble årets spiller, mens Katrine Pedersen (er gravid og har lagt opp) fikk fairplayprisen.