Meny

Everton – Liverpool 13.45

– Merseysidederbyet har tapt seg

DUELLER: Knalltøffe dueller og drama noe av det som tenner både spillere og fans i Liverpool.(Foto: AP Photo/Clint Hughes/NTB Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Èn by, to lag og massiv stemning. Derbyene har historisk betydd «alt» for supporterne, men slaget om Liverpool har tapt seg, mener anerkjent Liverpool-skribent.

De 90 minuttene mellom Everton og Liverpool, med taklinger og spenning, har havnet i andre rekke. Det heveder Telegraph-skribent Chris Bascombe. Den prisvinnende, Liverpool-baserte journalisten omtaler det moderne Merseyside-derbyet som «et fjernt søskenbarn» av det han husker som det ypperste av derbyer.

– Det føles som supporterne har blitt mer opptatt av hva rivalene sier om dem før og etter kampen, heller enn hva som skjer under kampen, skriver Bascombe.

Følg Everton - Liverpool i vårt live-senter fra 13.45

Bascombe akker seg over hvordan derbyet har mistet sin gnist: 20 år tilbake i tid trengte ikke kampene å snakkes opp på forhånd, de levde sitt eget liv.

Tabellsituasjonen før kamp bør oppildne spillerne. Brendan Rodgres har fått sving på Liverpool. De ligger på andreplass og leder på Everton med tre poeng. Hjemmeseier vil gi «The Toffees» heng på Liverpool, mens borteseier gir Liverpool ei luke ned til rivalen.

Dommere i fokus

Lagene imellom har det blitt delt ut 26 røde kort, men de siste årene er det ofte som følge av to gule kort. Kampene er fortsatt preget av kontroverser, men ikke av den gamle typen.

– Kontroversene handler i dag ofte om hva dommeren gjør. Sammenlignet med tidligere oppgjør framstår dagens derbyer som «høflige», skriver han.

Les også: Liverpool-stjerne må under kniven

Ord som «unik» og «spesielt» brukes ofte for å beskrive stemningen under disse kampene. Bascombe tror fortsatt spillerne vil bruke de samme ordene. Likevel mener han det er andre kamper på Goodison Park som overgår derbyene med tanke på stemning.

– Stemningen er alltid bedre i flomlys, og det har gjort kveldskamper de siste årene mot Manchester-lagene mer stemningsfulle enn Merseysidederby med tidlig avspark, skriver Bascombe.

Lidenskap og kalde hoder

En som har opplevd Merseysidederbyene både fra tribunen og på gressmatta er Michael Owen. Som Everton-supporter og Liverpool-spiller har den pensjonerte storscoreren et spesielt forhold til disse kampene. Owen scoret fire ganger for Liverpool mot sin favorittklubb, og vet hva oppgjørene betyr for fansen.

– Derbyene skaper enorm lidenskap i byen. Spillerne ringes ned av venner som forteller oss hva vi skal gjøre - som om vi trenger det. Vi gjør alt for ikke å skuffe fansen. Men blir du for revet med, da starter de røde kortene å flagre, skriver Owen i sin spalte hos Telegraph.

– Manageren sier alltid: Jeg vet dere er giret, men husk - ild i hjerte, is i hodet, skriver Owen.

Kultursjokkert brasilianer

Owen vokste opp i en Everton-drakt, spilte for Liverpool mens hans far, Terry Owen, spilte for Everton. Forutsetningene for et lidenskapelig forhold til derbyene lå til rette på en annen måte enn for de langveisfarne spillerne i de to klubbene. Lucas Leiva er en av dem. I 2007 fikk han sin Liverpool-debut i nettopp dette knalltøffe oppgjøret.

– Det var totalt annerledes fra alt annet jeg har opplevd. Da jeg kom hit visste jeg om derbyene, men jeg skjønte ikke rekkevidden av dem, sier Leiva til Liverpool Echo.

Les også: Rodgers nekter for at han har signert stortalent

Som 20-åring ble han byttet inn for kaptein og publikumsfavoritt Steven Gerrard. «Brassen» var ikke forberedt på hva som møtte ham.

– Jeg hadde ikke rukket å møte folk og lære om derbyene. Å bli byttet inn for «Stevie» åpnet øynene mine for hva kampene betyr for begge lags supportere, sier Leiva.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus