Meny

– Anand innser at slaget mot Magnus er tapt

STYRER MOT TITTELEN: Magnus Carlsen (t.v.) har mulighet til å avgjøre VM-kampen mot Vishy Anand fredag og bli ny verdensmester i sjakk. (Foto: Erlend Aas / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen (22) styrer mot verdensmestertittelen i sjakk. NRK-ekspert Torstein Bae tror VM-kampen blir avgjort tidlig i fredagens parti.

Carlsen har VM-tittelen i lommen etter at han torsdag vant det niende partiet mot den indiske tittelforsvareren Viswanathan Anand. Nordmannen leder dermed 6-3 og trenger bare remis (uavgjort) i neste parti for å bli ny verdensmester. Det spilles best av tolv partier.

Bae regner med at Carlsen kan slippe jubelen løs i Chennai fredag.

– Jeg tror det blir en nokså rask avklaring. Carlsen spiller sikkert en god og trygg åpning, mens Anand avfinner seg med at det ikke er mulig å vinne, sier han til NTB.

Gårsdagen: – Magnus Carlsen spilte som en computer

Carlsen åpner

Carlsen spiller med hvite brikker i fredagens parti. Det regnes som en stor fordel.

– Det er sannsynlig at Magnus vil styre mot å få remis raskt, og at Vishy Anand vil gå med på det. Anand innser at slaget er tapt, og at han ikke kan klare å ta igjen tre poeng på tre partier. Jeg tror det er grunn til å legge champagnen til kjøling, mener Bae.

Sjakkfeberen herjer i Norge. Bae er redaktør av Norsk Sjakkblad og ekspert under NRKs sendinger, og han merker at interessen for VM-kampen er stor.

– Det har vært fantastiske dager for alle som liker sjakk.

Les også: Derfor jubler ikke Magnus Carlsen

– Klasseforskjell

Bae gleder seg stort over Carlsens suksess. Han mener 22-åringen har vært den klart beste spilleren i VM-kampen.

– Det er utrolig at Norge kan få en verdensmester. Vi skal ikke feire før det er slutt, og Magnus har vært nøye på det selv. Men slik som matchen har vært, skal det utrolig mye til for at det ikke skjer. Hvis man oppsummerer VM-kampen så langt, har det vært klasseforskjell, slår Bae fast.

Bae innrømmer at han er overrasket over Carlsens spill i India.

– Han er best på alt. På forhånd trodde jeg at Magnus var en liten favoritt. Han har sine sterke sider, mens Anand har sine, men Magnus har vært best i alle faser, forklarer sjakkeksperten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus