Meny

Sjakkekspert: – Carlsen må ikke bli for forsiktig

LEDER: Magnus Carlsen har en klar fordel før de siste fire partiene i sjakk-VM. (Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen kan i teorien gå for tre strake remis og sikre VM-seieren i sjakk. NRK-ekspert Torstein Bae advarer nordmannen mot å tenke for defensivt.

Torsdag får sjakkfansen trolig se en langt mer aggressiv Viswanathan Anand enn tidligere i VM-kampen. Inderen ligger under 3-5 og må fullføre en sensasjonell snuoperasjon for å forsvare sin tittel.

Det kan gi åpninger for Carlsen. Tirsdag gjorde nordmannen «det nødvendige» og kontrollerte inn til remis. Taktikken kan fungere igjen, men Bae, som er tidligere internasjonal mester og president i Norges Sjakkforbund, tror det kan bli skummelt for Carlsen å være for forsiktig.

– Han må konsentrere seg om å gjøre det beste trekket hver gang. Når man begynner å tenke på andre ting enn det, kan man miste fokus.

– Magnus har også sagt at han vil tenke på det som et vanlig parti og ikke på hva som er et godt resultat. Spørsmålet er om han klarer det, sier Bae til NTB.

Les også: – Anand innser at slaget mot Carlsen er tapt

Klar favoritt

Han holder Carlsen som favoritt med 90-95 prosents seierssjanse. Etter fire strake remis viste 22-åringen styrke og dro i land to seirer. Utviklingen var noe overraskende for NRKs sjakkekspert.

– Magnus har vært sterkere i turneringsspill de siste årene, men jeg hadde forventet en jevnere kamp. Jeg ventet at Anand fikk dra nytte av den harde jobben han har lagt ned før kampen og erfaringen fra 20 år med turneringsspill. I starten hadde vi en jevn kamp, men for hvert parti har det gått mer og mer Magnus' vei, vurderer Torstein Bae.

Les også: – Vishy Anand virker slagen

Sjakk-boom

Statskanalen sender hele VM direkte, og nordmenns interesse for sporten er stadig økende. Bae synes det er gledelig å kunne bidra til at flere får øynene opp for sjakk.

– Det er utrolig morsomt. Jeg har inntrykk av at det er veldig mange som følger med, og at flere har glede av det. De kan følge med på TV i flere timer og synes det er både spennende og interessant.

Torsdag spilles det 9. partiet i VM-kampen.

Les også: Derfor jubler ikke Magnus Carlsen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus