Meny

Sjakkekspert: 90-95 prosents sjanse for Carlsen

LIGGER GODT AN: Magnus Carlsen styrer mot en historisk VM-tittel i sjakk. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viswanathan Anand virker slagen etter åtte partier i sjakk-VM. Sjansen er liten for at inderen kan vende til seier over Magnus Carlsen, mener NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Før det niende partiet leder Carlsen 5-3. Det betyr at tre nye remis vil holde for nordmannen, som har kommet stadig sterkere utover i VM-kampen i Chennai.

– Slik kamputviklingen har vært, og med det spillet de har vist, har Carlsen veldig, veldig gode sjanser, sier NRK-ekspert Bae til NTB.

– Jeg synes det ligger an til at Magnus avgjør før tolv partier. Om han klarer tre remis er de ferdige etter det ellevte, og jeg holder det som det mest sannsynlige. Men Anand har fortsatt en liten sjanse, kanskje fem til ti prosent. Og da skjer det jo i ett av ti eller ett av 20 tilfeller at det kan snu, legger han til

Les også: – Anand innser at slaget mot Carlsen er tapt

Virker slagen

«Vishy» Anand har forsvart VM-tittelen fire ganger etter at han første gang ble verdensmester i 2000. Nå ser det ut til at rekken brytes. Overraskende nok er det Magnus Carlsen som har virket tryggest på bortebane i Chennai.

– Mest av alt virker Anand litt slagen. Han har ikke framstått som en vinner verken under partiene eller etterpå. Magnus har vært den dominerende personen her og virker avslappet og selvsikker. Det står i motsetning til det vi kanskje hadde forventet med tanke på Anands erfaring fra tidligere VM-kamper, sier Torstein Bae.

Den tidligere sjakkpresidenten er klar på at verdensmesteren har mest å hente på den psykiske biten.

– Anand har virket litt knekt av tapene han fikk. Den største utfordringen er kanskje å få tilbake troen. Hvis han ikke engang tror på det selv, vinner han ikke VM-kampen.

Les også: Derfor jubler ikke Magnus Carlsen

Spår aggressiv Anand

Onsdag var det hviledag i sjakk-VM. Kanskje var det en fordel for Anand. Så langt har det sett ut som Carlsen har hatt et fortrinn når det gjelder fysikk og kondisjon.

– Før partiet har Anand hatt nesten 48 timer på seg til å komme på fote igjen psykologisk. Han må håpe på at han kan heve seg og at Magnus samtidig kjenner litt på presset. At den kombinasjonen kan gjøre at han får snudd matchen, mener Bae.

– Det er klart at Anand må gå aggressivt til verks i torsdagens parti?

– Ja, det tror og føler jeg at han må gjøre. Alternativet blir vel nesten å gi opp. Samtidig er det ingen tvil om at en aggressiv Anand kan gi Magnus en større sjanse.

Les også: Kasparov tror Magnus Carlsen vinner VM

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus