Frankrike unngikk VM-fadese

VIVE LA FRANCE: Mamadou Sakho har scoret for Frankrike og jubler med lagets andre målscorer, Karim Benzema (bak). Frankrike sikret seg VM-billett etter 3-0 hjemme mot Ukraina tirsdag kveld. (Foto: NTB scanpix).

Frankrike rettet opp inntrykket og tok seg til fotball-VM med 3-0 over Ukraina tirsdag. «Les Bleus» slår følge med Kroatia, Portugal og Hellas fra omspillet.

Frankrike snøt dermed Ukraina for Brasil-tur med 3-2 sammenlagt. Samtidig unngikk Didier Deschamps ydmykelsen med å bli første landslagssjef til ikke å ta Frankrike til et sluttspill siden stornasjonen sist feilet i 1994.

Liverpool-stopperen Mamadou Sakho ga hjemmepublikummet tilbake VM-håpet da han scoret på en returball fra Andrej Pjatov etter 22 minutter. Ukraina-keeperen strakte seg langt og avverget et skudd, men han maktet ikke å klarere ballen.

Motgang

Like etter var Paul Pogba nær å gjøre 2-0 med et langskudd, men ballen strøk tverrliggeren. Jubelen var derfor stor da Real Madrid-stjernen Karim Benzema lyktes og doblet ledelsen. Frankrike utlignet ukrainernes 2-0-forsprang med et solid stormløp på 34 minutter i egen storstue.

Bedre gikk det ikke for Ukraina da Jevgen Khatsjeridij fikk sitt annet gule kort tidlig i annen omgang. Gjestene måtte dermed prøve å holde unna et fransk lag med VM i siktet med én mann mindre. Vondt ble til verre med Oleg Gusevs selvmål etter 72 minutter.

Før kampen var den franske optimismen mer enn lunken. En undersøkelse i Le Parisien viste at nærmere 90 prosent svarte nei på spørsmålet om Frankrike kom til å ta seg til VM. En kanonkamp snudde alt på hodet for «Les Bleus».

Frankrike er klar for sitt 14. VM-sluttspill. Landet ble verdensmester på hjemmebane i 1998.

Ronaldo-show

Portugal meldte seg også på fotballfesten i Brasil med 3-2-seier over Sverige. Cristiano Ronaldos hattrick gjorde at portugiserne vant 4-2 sammenlagt.

For Island brast VM-drømmen med 0-2 borte mot Kroatia. Mario Mandzukic og Darijo Srna scoret målene for hjemmelaget, men førstnevnte ble utvist kort tid før pause. VM-billetten var uansett aldri i fare.

Hellas er på sin side klar for sitt tredje VM etter 4-2 sammenlagt over Romania. Kampen i Bucuresti endte 1-1, men grekerne hadde en solid ledelse å gå på fra første møte.