Meny

Seerne snur ryggen til fotballen

IKKE ATTRAKTIVT: Bare rundt 30 000 fulgte den avgjørende kampen mellom Strømsgodset og Haugesund var verdt å få med seg på TV. Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klubbfotballen flyttet hovedsakelig til CMore foran 2013-sesongen. – Blandet år, sier de. Samtidig har seertallene på TV 2s fotballkamper stupt. – Nedslående, medgir OL-kanalen.
Fakta om TV-fotball
  • Seertall: antall personer som ser et TV-program.
  • Rating/ratingtall: prosentdel av kanalens mulige seere.
  • Andel: programmets andel av den totale tiden brukt til TV-titting i et gitt tidsrom.
  • TV 2s hovedkamp fra eliteserien hadde et snitt på 330.000 seere i 2012. For Zebra var tilsvarende tall 99.000.
  • I 2013, hvor TV 2 har hatt «annetvalget» fra eliteserien, har snittet falt til 222.000 seere. For Zebra er årets snitt 92.000.
  • Seks av åtte eliteseriekamper flyttet fra TV 2s plattform til CMore foran 2013-sesongen.
  • CMore har hatt førstevalget, lørdag kl. 18. I vår ble Lillestrøm – Sarpsborg (15.30 søndag) mye omtalt, angivelig var tallet bare 4-5000 seere.
  • Mest sett på TV 2 denne sesongen var Tromsø – Rosenborg 15. september. Kampen hadde et snitt på 304.000 seere.
  • CMore er betalingskanaler, og for dem spiller det liten rolle hvor seingen finner sted. Kanalen hevder å ha sterk vekst i «strømmesegmentet», TV på nett.
  • Tall fra TNS Gallup er mer usikre på betal-TV. Det er usikkerhet knyttet til seertall for enkeltkamper på CMore.

I vår ble det hevdet at CMore trøblet voldsomt med seertallene. Nå kommer temaet på banen igjen.

– Noen ting kunne gått bedre, andre ting har vært positivt. Et blandet år for vår del, medgir landssjef i CMore, Steinar Brændeland, til NTB.

Det ble antydet 4-5000 seere på Lillestrøm – Sarpsborg i sesongstarten. Ratingtallene er ikke særlig hyggelig lesing og vekker undring hos flere av konkurrentene. For Strømsgodsets avgjørende gullkamp mot Haugesund var det trolig, om en tar hensyn til feilmargin, rundt 30.000 seere. Ratingtallet i perioden klokken 19-20 var nede i 24.000.

Brændeland lar seg ikke stresse av slike anslag. Han peker på at tallene fra TNS Gallup «ikke er designet» for å fange opp seertall på betal-TV.

– Det blir helt feil tall. Du må også legge til strømmetjenesten. Det gir et mer korrekt bilde, sier Brændeland til NTB.

De tallene vil han ikke ut med. Tidligere har TNS Gallup overfor Kampanje medgitt at det er til dels stor usikkerhet knyttet til seertallene for enkeltkamper på CMore.

TV 2: – Nedslående

At norsk fotball er mindre attraktiv hersker det likevel liten tvil om. TV 2 hadde i 2012, da de delte eliteserien med Max, et snitt på 330.000 seere. Årets tall, hvor kanalen har hatt det såkalte «annetvalget», er på bare 222.000.

Zebra krymper også sitt snittall på eliteseriekamper fra 99.000 til 92.000. Max hadde et snitt på 80.000 på sine kamper i fjor. Kampen Lillestrøm – Rosenborg på TV 2 i siste runde, hvor RBK i en periode hadde passert SIF, hadde et snitt på 264.000 seere (20,2 prosent andel).

– TV-tallene for årets fotballsesong er nedslående lesing og en bekreftelse på noe vi har sett en god stund. Fotballen sliter med totalinteressen, og dette gjør det også vanskeligere for TV 2. At vi ikke lengre har førstevalget på kampene har også hatt sitt å si for seertallene, men det er selvsagt ikke hele årsaken sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til NTB.

Der i gården ønsker man endringer.

– Før neste sesong ønsker vi å løfte interessen for norsk fotball, og vi er i dialog med NFF om dette. Vi søker etter bedre løsninger både for fotballen og TV 2, sier Dahl.

Taus Hallén

– Her er det snakk om årsakssammenhenger, men dette vil jeg ikke kommentere uten å ha snakket med Knut Kristvang i Fotball-Media, er alt fotballpresident Yngve Hallén vil si om de oppsiktsvekkende tallene.

CMore-sjefen sier kanalen har god tid.

– Jeg er ikke bekymret. Tiden er nok i ferd med å hente inn normal TV-titting. Er det kamp om fjernkontrollen hjemme, merker vi en veldig drive mot strømmetjenester, sier Brændeland.

– Det er tungt å overta en liga (eliteserien) av dette kaliberet det første året. Derfor har vi en avtale på fire år for å kunne regne det hjem. Det er litt tidlig å se hvor 2013 lander for vår del, påpeker Brændeland.

Flere fotballnyheter kan du lese her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus