Meny

Derfor jubler ikke Magnus Carlsen

FORNØYD: Magnus Carlsen var tydelig fornøyd med at det syvende partiet mot Vishwanathan Anand endte med remis. Foto: BABU (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges sjakkyndling Magnus Carlsen (22) legger lokk på følelsene foran pressen. På hotellrommet er historien en annen.

I takt med overbevisende spill under sjakk-VM har det norske folk fått øynene opp for Magnus Carlsens suksess.

Etter syv partier leder nordmannen 4,5 - 2,5 mot Vishwanathan Anand.

Til tross for at sjakkgeniet har levert varene på sjakkbrettet har han på ingen måte jublet over ledelsen.

Hallgeir Opedal som har skrevet bok om Norges sjakkyndling er ikke overrasket.

– Jeg kan love deg at han jubler vilt på bakrommet. Men foran pressen og foran motstanderen er det ingen kultur for å vise følelser, sier Opedal til NRK.

Les også: Kasparov tror Magnus Carlsen vinner VM

– Et ganske utrolig øyeblikk

På pressekonferansene etter at Carlsen har bikket partiene til sin fordel har 22-åringen vært ydmyk.

Etter lørdagens sjette parti uttalte Carlsen at han var heldig som stakk av med seieren.

SJAKK: Hallgeir Opedal har skrevet bok om Magnus Carlsen og er ikke overrasket over at 22-åringen viser få følelser. Foto: NTB scanpixSJAKK: Hallgeir Opedal har skrevet bok om Magnus Carlsen og er ikke overrasket over at 22-åringen viser få følelser. Foto: NTB scanpix

Opedal mener det er dypt forankret i sporten at man ikke skal vise følelser. Han forteller at situasjonen er en helt annen i det 22-åringen kommer bort fra motspillere og presse.

– Det var etter en turnering i Nederland. Carlsen hadde vunnet et parti mot Vladimir Kramnik (verdens tredje beste spiller red.anm.), og svarte vanlig kort og mutt på den påfølgende pressekonferansen. Så møtte han en kamerat på bakrommet – og sammen brølte de av glede! «Jeg slo Kramnik!» jublet Carlsen. Hehe, det var et ganske utrolig øyeblikk, sier Opedal til NRK.

Les også: Carlsen: – Deilig å vinne

Kunne blitt disket

Før mandagens syvende parti var Carlsen bare sekunder fra å bli disket. Nordmannen tok Anand i hånden som vanlig før avtrekk, men reiste seg fra brettet like etter.

Sjakk-reglene er klare på at begge spillerne må være til stede ved brettet i det klokka starter. Bare noen få sekunder før Carlsen ville blitt diskvalifisert fra partiet, satte nordmannen seg ned ved bordet igjen.

«Det er en stor skrekk her i dag. Etter at Anand og Carlsen tok hverandre i hendene, forlater Magnus spillområdet. Hvis han ikke setter seg ned før kampen starter, må han trekke seg», skrev den kvinnelige stormesteren Susan Polgar på Twitter før partiet ble satt i gang.

Minutter senere fulgte hun opp:

«Magnus rasket seg tilbake med kun 13–14 sekunder igjen før start av kampen for å unngå å bli disket».

Les også: – Glad jeg overlevde

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus