Tippeligaklubben brøt forbundets regler i flere måneder:

Hønefoss brukte AKA Arena ulovlig

IKKE GODKJENT FOR SPILL: AKA Arena på Ringerike, hjemmebanen til Hønefoss, har siden juli ikke vært klarert for spill i Tippeligaen. (Foto: NTB scanpix)
IKKE GODKJENT FOR SPILL: AKA Arena på Ringerike, hjemmebanen til Hønefoss, har siden juli ikke vært klarert for spill i Tippeligaen. (Foto: NTB scanpix)

Godkjennelsen for å bruke AKA Arena som Tippeliga-arena gikk ut i juli i år. Hønefoss søkte aldri om dispensasjon ut sesongen. Og Odd spilte siste serierunde på ikke-godkjent bane, men informerte NFF om forholdet i forkant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av juli gikk sertifikatet Hønefoss BK hadde for å bruke kunstgresset på AKA Arena som hjemmearena for spill i Tippeligaen, ut. Den siste gyldige godkjennelsen til klubben hadde varighet fra juli 2012 til juli 2013.

Dette får ABC Nyheter også bekreftet av det internasjonale fotballforbundet (FIFA) som til slutt er de utsteder gyldige lisenser for kunstgressanlegg i Norge og ellers i verden.

- Det foreligger ingen dispensasjonssøknader fra noen av klubbene i Tippeligaen om å bruke sine respektive kunstgressanlegg ut sesongen, dersom den siste utstedte godkjennelse ikke er gyldig ut hele inneværende sesongen, sier anleggsansvarlig i NFF, Ole Myhrvold, til ABC Nyheter.

NFF: – Brudd på lisenskriteriene

I turneringsbestemmelsen til NFF står det blant annet følgende å lese under lisenskriterier:

«Spillebanene i NFF Tippeligaen kan være av naturgress eller kunstgress. Dersom kunstgress benyttes skal kunstgresset ha et gyldig FIFA** sertifikat ved sesongens begynnelse.

Avvik herfra kan gis av NFF.»

Men HBK søkte aldri NFF om dispensasjon for avviket mellom gyldig sertifikat og lengden på sesongen.

NFF ser alvorlig på saken og vil nå kontakte klubben som rykket ned til Adeccoligaen i år.

- Det er et brudd på lisenskriteriene til NFF og dersom dette stemmer, så er dette en sak som vi skal ta opp med Hønefoss, fortsetter Myhrvold.

Tidligere spiller, nå konstituert daglig leder i HBK, Kjetil Byfuglien, hevder han ikke kjente til de faktiske forhold rundt den manglende godkjennelsen til AKA Arena. (Foto: NTB scanpix)Tidligere spiller, nå konstituert daglig leder i HBK, Kjetil Byfuglien, hevder han ikke kjente til de faktiske forhold rundt den manglende godkjennelsen til AKA Arena. (Foto: NTB scanpix)

Minst syv av Hønefoss`hjemmekamper har med sikkerhet blitt spilt på en bane som aldri var klarert for spill i Tippeligaen. FIFA opplyser kun juli som utløpsmåned for godkjennelsen noe som betyr at det kan være to kamper til, oppgjørene mot Brann og Vålerenga henholdsvis den 8. og 12. juli, dersom godkjenningen gikk ut de første dagene samme måned.

– AKA Arena er kommunens ansvar

Konstituert daglig leder i klubben, Kjetil Byfuglien, sier det er Ringerike kommune som står ansvarlig for driften av anlegget og hevder overfor ABC Nyheter da han ble konfrontert med de faktiske forhold at han ikke kjente til AKA Arenas manglende gyldig lisens.

– Det er vanskelig for meg å kommentere dette da den ansvarlige for anlegget er på ferie og ikke tilbake før på mandag. Vi må se nærmere på saken da.

– Men burde ikke dere som er ansvarlige overfor forbundet, hatt kontroll på dette?

Som sagt, jeg kan ikke gi noen ytterligere kommentarer før vi har har fått snakket med kommunen om saken.

Byfuglien henviser til virksomhetsleder Asle Aker i Ringerike kommune som den ansvarlig for at drift og at anlegget til en hver tid oppfyller gjeldende krav.

– Ser ut til at det har vært en kommunikasjonssvikt mellom HBK og kommunen her. Sjekker opp saken når jeg er tilbake på mandag, skriver driftsjef Asle Aker i en sms til ABC Nyheter.

Les også: Hønefoss må lage handlingsplan etter regelrot

Odd: – NFF informert om situasjonen

Også Odd har spilt på sin hjemmearena uten formell godkjennelse fra FIFA denne sesongen. I siste serierunde, mot nettopp Hønefoss den 10. november, var den siste gyldige lisensen utløpt og man hadde nylig fått utført en ny test.

Men den testen ble ikke godkjent på alle de nødvendige punktene.

– Testen ble utført i oktober, men med noe høy verdi på ballrulle. Det er riktig at FIFA**-sertifiseringen ikke da formelt var OK den 10. november, opplyser driftsjef i Odd, Leif Otto Brekka, til ABC Nyheter.

Men til forskjell fra HBK så informerte skienklubben forbundet om situasjonen på forhånd.

– Jeg hadde en samtale med Myrvold i NFF om at det kunne bli påpekninger i FIFA**-testen i forhold godkjennelse for 2014. Han ba om oversendelse av rapporten og en orientering rundt dette, fortsetter Brekka.

Myhrvold i NFF bekrefter opplysningene til Brekka.

– Vi var klar over situasjonen i Skien og de har allerede oversendt papirer på hvordan løse dette fremover, sier anleggsansvarlig i NFF.

– Helt og holdent klubbenes ansvar

Alle kunstgressanlegg som brukes for spill i den norske Tippeligaen, skal etter NFFs egne lover ha et såkalt to stjerners klassifiseringssertifikat utstedt av det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Det utføres grundige tester av underlagene og en rapport sendes så til FIFA for godkjenning. Deretter må klubbene selv passe på at alt er som det skal.

– Vi skulle gjerne ha fått direkte informasjon fra FIFA om en bane er godkjent eller ikke, men det gjør vi ikke. Klubbene har selv plikt til å følge klubblisensens bestemmelser, og rapportere til oss dersom det er avvik. Vi tar ingen regelmessig kontroll av anleggene, men har en god dialog med klubbene slik at vi følger ombygginger, nybygg og andre større endringer av stadion tett. Vi tar også befaring der vi får rapportert avvik. Derfor er vi helt avhengig av at klubbene i hverdagen holder orden på dette selv.

– Det er klubbene selv som er ansvarlig for å ha slike ting i orden, sier anleggsansvarlig Myhrvold i NFF, til ABC Nyheter.

Klubblisensansvarlig i NFF, Rune Nordhaug, opplyser i en e-post til ABC Nyheter fredag morgen at Hønefoss må sikre at de får gjennomført en FIFA**-test og at gresset godkjennes til neste års sesong. Eventuelt at de skifter gresset om testen ikke godkjennes.

Les flere fotballnyheter her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud
Siste nytt
18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus