Meny

Tippeligaklubben brøt forbundets regler i flere måneder:

Hønefoss brukte AKA Arena ulovlig

IKKE GODKJENT FOR SPILL: AKA Arena på Ringerike, hjemmebanen til Hønefoss, har siden juli ikke vært klarert for spill i Tippeligaen. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godkjennelsen for å bruke AKA Arena som Tippeliga-arena gikk ut i juli i år. Hønefoss søkte aldri om dispensasjon ut sesongen. Og Odd spilte siste serierunde på ikke-godkjent bane, men informerte NFF om forholdet i forkant.

I begynnelsen av juli gikk sertifikatet Hønefoss BK hadde for å bruke kunstgresset på AKA Arena som hjemmearena for spill i Tippeligaen, ut. Den siste gyldige godkjennelsen til klubben hadde varighet fra juli 2012 til juli 2013.

Dette får ABC Nyheter også bekreftet av det internasjonale fotballforbundet (FIFA) som til slutt er de utsteder gyldige lisenser for kunstgressanlegg i Norge og ellers i verden.

- Det foreligger ingen dispensasjonssøknader fra noen av klubbene i Tippeligaen om å bruke sine respektive kunstgressanlegg ut sesongen, dersom den siste utstedte godkjennelse ikke er gyldig ut hele inneværende sesongen, sier anleggsansvarlig i NFF, Ole Myhrvold, til ABC Nyheter.

NFF: – Brudd på lisenskriteriene

I turneringsbestemmelsen til NFF står det blant annet følgende å lese under lisenskriterier:

«Spillebanene i NFF Tippeligaen kan være av naturgress eller kunstgress. Dersom kunstgress benyttes skal kunstgresset ha et gyldig FIFA** sertifikat ved sesongens begynnelse.

Avvik herfra kan gis av NFF.»

Men HBK søkte aldri NFF om dispensasjon for avviket mellom gyldig sertifikat og lengden på sesongen.

NFF ser alvorlig på saken og vil nå kontakte klubben som rykket ned til Adeccoligaen i år.

- Det er et brudd på lisenskriteriene til NFF og dersom dette stemmer, så er dette en sak som vi skal ta opp med Hønefoss, fortsetter Myhrvold.

Tidligere spiller, nå konstituert daglig leder i HBK, Kjetil Byfuglien, hevder han ikke kjente til de faktiske forhold rundt den manglende godkjennelsen til AKA Arena. (Foto: NTB scanpix)Tidligere spiller, nå konstituert daglig leder i HBK, Kjetil Byfuglien, hevder han ikke kjente til de faktiske forhold rundt den manglende godkjennelsen til AKA Arena. (Foto: NTB scanpix)

Minst syv av Hønefoss`hjemmekamper har med sikkerhet blitt spilt på en bane som aldri var klarert for spill i Tippeligaen. FIFA opplyser kun juli som utløpsmåned for godkjennelsen noe som betyr at det kan være to kamper til, oppgjørene mot Brann og Vålerenga henholdsvis den 8. og 12. juli, dersom godkjenningen gikk ut de første dagene samme måned.

– AKA Arena er kommunens ansvar

Konstituert daglig leder i klubben, Kjetil Byfuglien, sier det er Ringerike kommune som står ansvarlig for driften av anlegget og hevder overfor ABC Nyheter da han ble konfrontert med de faktiske forhold at han ikke kjente til AKA Arenas manglende gyldig lisens.

– Det er vanskelig for meg å kommentere dette da den ansvarlige for anlegget er på ferie og ikke tilbake før på mandag. Vi må se nærmere på saken da.

– Men burde ikke dere som er ansvarlige overfor forbundet, hatt kontroll på dette?

Som sagt, jeg kan ikke gi noen ytterligere kommentarer før vi har har fått snakket med kommunen om saken.

Byfuglien henviser til virksomhetsleder Asle Aker i Ringerike kommune som den ansvarlig for at drift og at anlegget til en hver tid oppfyller gjeldende krav.

– Ser ut til at det har vært en kommunikasjonssvikt mellom HBK og kommunen her. Sjekker opp saken når jeg er tilbake på mandag, skriver driftsjef Asle Aker i en sms til ABC Nyheter.

Les også: Hønefoss må lage handlingsplan etter regelrot

Odd: – NFF informert om situasjonen

Også Odd har spilt på sin hjemmearena uten formell godkjennelse fra FIFA denne sesongen. I siste serierunde, mot nettopp Hønefoss den 10. november, var den siste gyldige lisensen utløpt og man hadde nylig fått utført en ny test.

Men den testen ble ikke godkjent på alle de nødvendige punktene.

– Testen ble utført i oktober, men med noe høy verdi på ballrulle. Det er riktig at FIFA**-sertifiseringen ikke da formelt var OK den 10. november, opplyser driftsjef i Odd, Leif Otto Brekka, til ABC Nyheter.

Men til forskjell fra HBK så informerte skienklubben forbundet om situasjonen på forhånd.

– Jeg hadde en samtale med Myrvold i NFF om at det kunne bli påpekninger i FIFA**-testen i forhold godkjennelse for 2014. Han ba om oversendelse av rapporten og en orientering rundt dette, fortsetter Brekka.

Myhrvold i NFF bekrefter opplysningene til Brekka.

– Vi var klar over situasjonen i Skien og de har allerede oversendt papirer på hvordan løse dette fremover, sier anleggsansvarlig i NFF.

– Helt og holdent klubbenes ansvar

Alle kunstgressanlegg som brukes for spill i den norske Tippeligaen, skal etter NFFs egne lover ha et såkalt to stjerners klassifiseringssertifikat utstedt av det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Det utføres grundige tester av underlagene og en rapport sendes så til FIFA for godkjenning. Deretter må klubbene selv passe på at alt er som det skal.

– Vi skulle gjerne ha fått direkte informasjon fra FIFA om en bane er godkjent eller ikke, men det gjør vi ikke. Klubbene har selv plikt til å følge klubblisensens bestemmelser, og rapportere til oss dersom det er avvik. Vi tar ingen regelmessig kontroll av anleggene, men har en god dialog med klubbene slik at vi følger ombygginger, nybygg og andre større endringer av stadion tett. Vi tar også befaring der vi får rapportert avvik. Derfor er vi helt avhengig av at klubbene i hverdagen holder orden på dette selv.

– Det er klubbene selv som er ansvarlig for å ha slike ting i orden, sier anleggsansvarlig Myhrvold i NFF, til ABC Nyheter.

Klubblisensansvarlig i NFF, Rune Nordhaug, opplyser i en e-post til ABC Nyheter fredag morgen at Hønefoss må sikre at de får gjennomført en FIFA**-test og at gresset godkjennes til neste års sesong. Eventuelt at de skifter gresset om testen ikke godkjennes.

Les flere fotballnyheter her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus