Meny

Godsets mulige NFF-straff etter jubelscener:

Det svenske fotballforbundet anmeldte gullvinneren for banestorming

VANLIG SYN: 28.oktober stormet Malmö-fansen banen i Borås etter seieren over Elfsborg. Foto: Adam Ihse (TT)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte kraftige reaksjoner da det ble kjent at Strømsgodset risikerer straff etter at fans stormet banen i Drammen sist søndag. I Sverige pågår en lignende sak som støtter NFFs håndtering av saken.

ABC Nyheter avslørte tirsdag formiddag at Norges Fotballforbund (NFF) vurderer å straffe Strømsgodset etter at supportere tok seg inn på gressmatta rett etter at seriegullet ble sikret mot Haugesund på søndag.

Og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Flere fotballeksperter mener NFF «bommer for åpent mål» og sier at forbundet må kunne se mellom fingrene på det som skjedde. 

«NFF ber om en forklaring på stormingen av banen etter kampen, og gullet, i Drammen. Tror jeg kan hjelpe med det. Det skyldes glede», skrev blant annet C More-ekspert Lars Tjærnås på sin Twitter-konto.

Elfsborg og MFF anmeldt i Sverige

ABC Nyheter kan i dag avsløre at det pågår en nøyaktig lignende sak hos våre «grannar» i Sverige. Og sakskomplekset er nærmest identisk med det som skjer her hjemme.

– Vi har samme situasjon i Sverige hvor vi har anmeldt gullvinner Malmö FF for at deres supportere stormet banen etter kampen mot Elfsborg. Vi har i tillegg anmeldt Elfsborg, som arrangerende klubb, for å ikke ha ivaretatt sikkerheten godt nok under arrangementet, sier Andreas Göransson i det svenske fotballforbundets (SvFF) konkurranseavdeling, til ABC Nyheter.

I praksis beyr det at SvFF støtter avgjørelsen til det norske fotballforbundet i saken om en mulig Godset-straff for jubelscenene i Drammen søndag.

Bakgrunn: Strømsgodset kan bli straffet etter supporterstorming av Gamle gress

Bakgrunnen for anmeldelsen er da MFF sikret seg seriegullet i Allsvenskan ved å slå Elfsborg 2-0 borte 28. oktober i år. Da sluttsignalet lød på Borås Arena stormet hundrevis av MFF-supportere banene i pur glede, akkurat som på Marienlyst.

Uverdig gullfeiring

Administrerende direktør i Malmö FF, Per Nilsson, sier til ABC Nyheter at de vil godta en eventuell straff fra SvFF om de blir dømt. Foto: mff.seAdministrerende direktør i Malmö FF, Per Nilsson, sier til ABC Nyheter at de vil godta en eventuell straff fra SvFF om de blir dømt. Foto: mff.se

Per Nilsson i Malmö FF forstår fansens reaksjon, men har lite til overs for den.

– Jeg har forståelse for at fansen feirer på den måten, men jeg ser problemet med det, sier Nilsson, administrerende direktør i Skåne-klubben til ABC Nyheter.

Klubben er nå innstilt på å bli bøtelagt, men kommer ikke til å sette seg på bakbeina og protestere av den grunn.

– Ja, nå kommer vi til å straffes med bøter. De vil vi betale så lenge de ikke er for høye, sier Nilsson.

Strømsgodset har ikke vunnet serien på 43 år. Skjønner du at fansen feirer på den måten etter 43 år uten seier?

Igjen - jeg forstår fansen, men det er ikke givende for idretten i det hele tatt.

I motsetning til Strømsgodset avgjorde Malmö FF den svenske serien på bortebane, i nest siste runde. Nilsson er glad klubben fikk satt punktum på hjemmebane.

– Det er ikke en verdig gullfeiring når fansen stormer banen. Vi var heldige og avgjorde serien borte i nest siste seriekamp, og kunne dermed feire med verdighet på hjemmebane.

Klubbene har selv bestemt

Göransson i SvFFs konkurranseavdeling ønsker ikke å uttale seg om det er rett eller galt at et forbund reagerer på storming av banen, selv om det skjer i gullrus.

– Jeg ønsker å ikke å uttale meg det er feil at fotballforbundet anmelder en klubb, basert på en anmeldelse fra en kampdelegat, for brudd på reglementet bare fordi det gjøres i glede. Vi har et regelverk som er til for og følges, sier han videre til ABC Nyheter.

Og fortsetter:

– Det er også viktig å huske at disse reglene er det klubbene selv som har vært med på å bestemme. Dersom man ønsker en endring er det noe klubbene må diskutere og eventuelt løfte frem.

Ulykke i 2009

Kommunikasjonssjef i NFF Svein Graff, ble spurt av media i går hvorfor NFF valgte å gå etter Godset til tross for at det bare var «positiv energi» etter kampslutt.

– Vi har forståelse for reaksjonene, og at dette kan oppleves som regelrytteri fra NFFs side. 43 års ventetid som kulminerer med seriegull på hjemmebane utløser selvfølgelig ellevill spontan glede. Selv om regelverket er klart, er det minst like viktig å glede seg over feiringen dagen derpå. Det unner vi drammenserne. Det bør være fokuset nå, svarte Graff i en sms.

Les også: – Snakk om å frontkollidere med folket!

Göransson i SvFF vil ikke legge seg opp i hvordan det norske forbundet håndterer slike saker, men sier at de selv opplevde en sak for noen år siden som de gjerne skulle vært foruten:

– I 2009 oppsto det en situasjon da Djurgården klarte å beholde plassen i Allsvenskan. En av spilleren på motstanderlaget ble slått ned av en tilskuer som løp ut på banen.

– Kan du si hva som venter Elfsborg og Malmö FF av eventuell straff?

– Jeg kan ikke uttale meg om hva de endelige reaksjonene blir fordi det ennå ikke er meddelt klubbene, sier Göransson til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus