Davy Wathne om «Fergie»: - Det er ytterst betenkelig

KRITISK: Davy Wathne (innfelt) har ikke lest boken til Ferguson, men han har mye å utsette på skottens intensjoner. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix. Montasje: ABC Nyheter.
KRITISK: Davy Wathne (innfelt) har ikke lest boken til Ferguson, men han har mye å utsette på skottens intensjoner. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix. Montasje: ABC Nyheter.

Verken TV2s fotballekspert, Brendan Rodgers eller Michael Laudrup er videre imponert over Alex Fergusons selvbiografi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roy Keane, David Beckham, Mark Bosnich, Steven Gerrard, Wayne Rooney, Rafael Benítez...

Listen er lang over personer som blir omtalt i mindre positive ordelag i Alex Fergusons selvbiografi.

Boken ble først sluppet torsdag morgen, men kritikken har allerede rukket å hagle mot managerlegenden. En av de som ikke er spesielt begeistret, er TV2s fotballekspert Davy Wathne.

– Å tjene penger på en slik bok er et lojalitetsbrudd, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Tidligere United-målvakt slår tilbake mot Ferguson

– Han må jo være søkkrik fra før

– Han har hatt en betrodd posisjon, og folk har åpnet seg for ham og vært åpne med ham og stolt på at det som ble sagt ble de to imellom. Derfor er det ytterst betenkelig at Ferguson, som sjef, forteller nedsettende ting om spillerne som har gitt ham all suksessen, hederen og æren han har fått.

– Det er en form for lojalitets - og tillitsbrudd, fortsetter Wathne.

Ferguson forteller i boken «My Autobiography» blant annet om hvordan Wayne Rooney sliter med å holde vekten og hans raseriutbrudd da Ferguson prøvde å sette ham på plass.

Saken fortsetter under bildetMISFORNØYD: Ifølge Roy Keane vet ikke Ferguson hva order «lojal» betyr. Foto: AP Photo/Scott Heppell.MISFORNØYD: Ifølge Roy Keane vet ikke Ferguson hva order «lojal» betyr. Foto: AP Photo/Scott Heppell.

Les også: Ferguson: – Øynene til Rooney kunne brenne

Ikke alle slike private detaljer bør røpes for allmenheten, mener TV2-profilen.

– Dette er jo Fergusons versjon, og han har åpenbart et behov for å fortelle den for å tjene enda mer penger. Han må jo være søkkrik fra før, så jeg synes ikke det er spesielt aktverdig. Noen sannheter skal jeg ta med meg i graven.

– Jeg synes noe skal forbli privat. Det bør eksistere en sfære man har for seg selv og som ikke andre enn de som var tilstede da de fortroelige tingene fant sted bør få innsyn i. Biografiskriving er betenkelig, spesielt for mennesker som har vært så flombelyste og fått så mye fokus i media. Skal de komme med noe nytt, må de bevege seg inn i privatsfæren, forteller Wathne.

Les også: Ferguson slakter Benítez

Laudrup: – Jeg hadde aldri gjort det

Ikke uventet var Liverpool - Manchester Uniteds evige rival - et lag som fikk unngjelde i memoaren til managerlegenden.

Steven Gerrard «er ikke en topp, topp spiller», Rafael Benítez «er toskete og opptatt av å ødelegge kamper» og Jordan Hendersons løpesett vil angivelig gi ham trøbbel senere i karrieren, påstår skotten.

Saken fortsetter under bildetUENIG: Brendan Rodgers mener Ferguson må være den «eneste i verden» som ikke synes Steven Gerrard er en spiller av ypperste klasse. Foto: AFP PHOTO/Paul Ellis.UENIG: Brendan Rodgers mener Ferguson må være den «eneste i verden» som ikke synes Steven Gerrard er en spiller av ypperste klasse. Foto: AFP PHOTO/Paul Ellis.

Dét falt ikke bare i smak på Anfield.

– Alle som har vært innom denne bransjen vet at det som skjer bak lukkede dører og i garderoben bør forbli der. Det er helt vesentlig. Som et menneske vil man vite at man kan snakke åpent og kommunisere ærlig. Jeg skulle ønske at det fremdeles var litt gammeldags skikk igjen i fotballen - det som er sagt, er sagt, og man går videre i livet, sier manager Brendan Rodgers til The Daily Mail, ifølge 101 Great Goals, og legger til:

– Jeg er sikker på at Ferguson vil beklage til Henderson om han skulle møte på han.

Premier League-kollega Michael Laudrup er enig i mye av det Rodgers sier, og mener et fotballag er og bør være en tilnærmet lukket gruppe.

– Folk sier alltid at det som skjer i garderoben også bør bli værende der. Man tenker at alle er enige om at laget er et fellesskap, men så skjer det stadig vekk at folk går ut og sier hva den og den personen gjorde.

– Man kan skrive slike bøker, men jeg hadde aldri gjort det, sier dansken til TeamTalk.

Les også: Fergie: – Rio er ingen doper

– Bidrar bare til sladder

RIVALER: Rafael Benítez har, ifølge Ferguson, ikke personlighet. Foto: AFP PHOTO / BORIS HORVAT.RIVALER: Rafael Benítez har, ifølge Ferguson, ikke personlighet. Foto: AFP PHOTO / BORIS HORVAT.

Å skrive biografier rike på sensasjonelle historier og kontroverser har blitt mer og mer vanlig i fotballverdenen de siste 10-15 årene.

Tidligere nevnte spillere som Keane og Rooney er bare to som har gått samme vei som Ferguson, og Wathne er ikke sikker på at bokskriving rett etter endt karriere - eller midt i karrieren for den del - er noe man bør bedrive før mye av.

– Jeg synes det er en uting. Jeg kan forstå at du har lyst til å fortelle ting dersom du har vært med på å skrive historie eller forandre Norges historie, men dette er jo i beste fall privat. Dette er jo utvilsomt på det mellommenneskelige plan. Det har ikke en stor og skjellsettende betydning for allmennheten.

– Dette bidrar jo bare til slarv og sladder. Det styrker jo bare følelsen av at vi har rett til å vite alt om alle. Det synes jeg ikke vi har rett til. I Norge har vi en annen presse enn i England, og vi har større respekt for det private, avslutter han.

Les også: Ferguson avslører sin største tabbe

Personvernpolicy