Vil ha forbedrede ordninger for lagidrettsutøvere:

NIF og NISO i pensjonssamtaler

BEDRE ORDNINGER FOR LAGIDRETTER: Ishockey-, fotball- og håndballspillere kan få bedre pensjons- og fondsordninger etter at NISO og Norges if\drettsforbund diskuterer saken. (Foto: NTB scanpix)
BEDRE ORDNINGER FOR LAGIDRETTER: Ishockey-, fotball- og håndballspillere kan få bedre pensjons- og fondsordninger etter at NISO og Norges if\drettsforbund diskuterer saken. (Foto: NTB scanpix)

Idrettsutøvernes fagorganisasjonen er optimister etter avholdt møte med Norges idrettsforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NISO

* NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) er en andsomfattende fagorganisasjon for idrettsutøvere stiftet i 1995, hovedsakelig for utøvere innen lagidrettene fotball, håndball og ishockey.

* Opprinnelig en del av Norsk Tjenestemannslag , fra 1997 direkte tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge (LO) som et selvstendig fagforbund.

* Forbundsleder til 2003 var Morgan Andersen, etterfulgt av Silje Johannessen, som i 2009 ble etterfulgt av Joachim Walltin.

Sist torsdag kunne ABC Nyheter fortelle at Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) har tatt et initiativ overfor Finansdepartementet for at utøvere innen lagidretter skal ha de samme valgmulighetene individuelle utøvere har innen pensjons-og fondssparing.

Norges idrettsforbund (NIF) jobber for tiden med en revisjon av dagens ordninger for de individuelle utøverne og departementet ville avvente utfallet av det som kommer frem der før de ville gå i dialog med NISO om saken.

Les også: NISO vil opprette pensjonsfond for lagidrettsutøvere

– Positivt møte

Mandag denne uken møttes NIF og NISO til samtaler og fagorganisasjonenser lyst på fremtiden.

– Vi har en god dialog med NIF og særforbundene rundt dette og NISO føler at alle involverte her har interesse for å finne gode løsninger. Vi kommer til å følge opp dette sammen i tiden framover, sier pressesjef i NISO, Thomas Kristensen, til ABC Nyheter.

Kristensen sier de også ønsker å komme til bunns i årsakene til at ordningen er så ulike i dag.

– Nå skal vi sammen se nærmere på begrunnelsen for hvorfor utøvere fra lagidretter faller utenfor dagens ordning, samt se på mulige løsninger for å få dette på plass. NISO er optimistiske med tanke på muligheten til å finne gode løsninger også for lagidrettsutøvere.

– Signalene var svært positive, fortsetter NISO-pressesjefen.

Grov forskjellsbehandling

NISO mener det er en grov forskjellsbehandling av de ulike utøvergruppene. Utøvere innen individuelle idretter har i dag gunstige ordninger innen sparing og pensjon mens lagutøvere har det ikke. Det ble klart kommunisert til toppene av NIF.

– NISO orienterte NIF og særforbundene om brevet vi har sendt til Finansdepartementet. I brevet påpeker vi det vi mener er usaklig forskjellsbehandling av lagidrettsutøvere kontra utøvere innen individuelle idretter, sier Kristensen.

NISO-leder Joachim Waltin uttalte til ABC nyheter i forrige uke at det er like vanskelig for lagidrettsutøvere å håndtere livet etter endt idrettskarriere og at også disse måtte få hjelp til dette.

– På like linje med individuelle utøvere så skal lagidrettsutøvere over i en annen karriere når de en dag slutter med idretten. Det er ikke alltid lett og det er like viktig for lagutøvere å få hjelp til dette som en utøvere som driver for seg selv.

Det eksisterende regelverket er mer enn tredve år gammelt og bygget i sin tid på amatørregelene til IOC, den internasjonale olympiske komité.

Meningen var å gi utøvere som skulle delta i OL muligheten til å forskyve sponsorinntekter, og dermed opprettholde sin status som amatører.

Dagens skatteregler baserer seg på en ulovfestet praksis som igjen baserer seg på ulike særforbund - og Idrettsforbundets - interne regler.

Personvernpolicy