Norge mot dårligste plassering på kvart århundre

NEDTUR: Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen og co. hadde forklaringsproblemer etter 0-3-tapet fredag kveld. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.
NEDTUR: Per Ciljan Skjelbred, Stefan Johansen og co. hadde forklaringsproblemer etter 0-3-tapet fredag kveld. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.

Tapet mot Slovenia betyr at Norge ikke kan bli bedre enn nummer fire i VM-kvalifiseringen. Uten seier mot Island tirsdag, kan landslaget få sin dårligste plassering på 26 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse lagene er kvalifisert for VM 2014

* Brasil

* Japan

* Australia

* Iran

* Sør-Korea

* Nederland

* Italia

* USA

* Costa Rica

* Argentina

* Belgia

* Tyskland

* Sveits

* Colombia

Ydmykelsen i Slovenia gjør at Norge må se neste års verdensmesterskap i Brasil fra sofakroken.

Les også: VM-håpet ute for Norge

Det er allerede klart at Norge må tåle sin dårligste plassering siden 4.-plassen i kvalifiseringen til VM i 2002. Da ble sluttspilldrømmen knust to kamper før slutt.

På 1980-tallet var det fortsatt slik at Norge vanligvis endte sist i kvalifisering til EM og VM. Slik var det også i kvalifiseringen til EM-sluttspillet i 1988, da Norge endte på 5.-plass. Det var forrige gang landslaget måtte tåle å ende bak Island i en kvalifisering.

Det skjedde etter at Norge tapte både borte og hjemme for islendingene i september 1987. Tirsdag kan Island trygge plassen i toeromspillet ved å gjenta bragden på Ullevaal.

Så lenge siden forrige norske 5.-plass er det at de to beste i kvalifiseringsgruppen den gangen (Sovjetunionen og Øst-Tyskland) ikke lenger eksisterer.

Les og se intervjue: Høgmo: – Jeg gleder meg til å fortsette

Norge klatret til 4.-plass i kvalifiseringen til VM i 1990. Så ble Egil «Drillo» Olsen landslagssjef for første gang, og siden har Norge vært blant de tre første i 10 av de 11 siste kvalifiseringene: Tre 1.-plasser, tre 2.-plasser, fire 3.-plasser og en 4.-plass.

Denne gang er Norge utslått før siste kamp for første gang på 12 år. Norge er på fjerdeplass etter fredagens kamper, ett poeng foran Albania som tirsdag møter gruppejumbo Kypros.

Selv om Norge slår Island på Ullevaal tirsdag, får islendingene sannsynligvis spille toeromspill i november. Det eneste som kan hindre det er at Slovenia samtidig tar poeng borte mot VM-klare Sveits, som vil feire gruppeseieren foran egne fans i Bern.

Les også: Neste mål for Norge: EM i 2016

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus