VM-søkerne skal undersøkes

PROMINENTE: FIFA-president Sepp Blatter (midten) med Russlands vise-statsminister Igor Shuvalov (t.h.) og Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, Emiren av Qatar (t.v.). (FOTO: AP Photo / NTB Scanpix)
PROMINENTE: FIFA-president Sepp Blatter (midten) med Russlands vise-statsminister Igor Shuvalov (t.h.) og Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, Emiren av Qatar (t.v.). (FOTO: AP Photo / NTB Scanpix)

Det internasjonal fotballforbundets egen etterforsker skal ha samtaler med alle de elleve søkerne til fotball-VM i 2018 og 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søkerlandene:

VM 2018:

Belgia og Nederland

England

Russland

Portugal og Spania

VM 2022:

Australia

Japan

Qatar

Sør-Korea

USA

Michael Garcia og FIFAs etikk-komite starter denne uken sin rundtur til søkerlandene til verdensmesterskapene i fotball i 2018 og 2022. Garcia skal ifølge Inside world football starte med det engelske fotballforbundet på onsdag. England ønsket å avholde VM i 2018.

Tildelingen av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022 har fyrt opp under mistanker om korrupsjon i det internasjonale fotballforbundet, etter at landene ble tildelt mesterskapene i 2010.

Qatar vant siste avstemmingsrunde over USA med 14 stemmer mot åtte. Fra dagen tildelingen fant sted har kritikken haglet mot FIFA. Kritikerne mener blant annet at det ikke er forsvarlig å spille fotball i Qatar sommerstid, og for å gjennomføre et mesterskap i Qatar må man endre terminlistene for de fleste store ligaene i Europa.

Tidligere har FIFA-president Sepp Blatter ikke ønsket å kommentere Garcias oppdrag, men etter stort press kom det denne uken en uttalelse fra FIFA om saken. De bekrefter at det er etterforskning på gang, men presiserer at det ikke foreligger konkrete anklager, ifølge Inside world football.

Etterforskningen er ventet å pågå til godt ut i 2014, men en nøyaktig dato er ikke oppgitt.

Uglesett i Russland

Kritikere av FIFA håpet Garcias eventuelle avsløringer kan føre til en ny utvelgelse av arrangørland, men mandatet hans strekker seg ikke så langt, skriver ESPN FC.

– Vår oppgave er ikke å avgjøre verken tid for mesterskapet eller hvem som arrangerer, sier Garcias advokatfirma, ifølge ESPN FC.

Michael Garcia er en amerikansk advokat som omtales som FIFAs ledende korrupsjonsjeger. Han har tidligere jobbet mot en russisk våpenselger som ble dømt til fengselsstraff i USA. I etterkant av dette ble Garcia utestengt fra Russland.

Russland skal holde VM i 2018, men samtalene mellom FIFA og arrangøren blir ledet av en av Garcias kollegaer på grunn av utestengelsen fra landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus