Aftenposten avviser Andersens millionkrav

Advoktaten til Aftenposten mener at Morgan Andersens krav er alt for høye. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Advoktaten til Aftenposten mener at Morgan Andersens krav er alt for høye. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

På siste dag av rettssaken mellom Morgan Andersen og Aftenposten gikk avisens advokat langt i å mene at den tidligere FFK-direktørens krav er altfor høyt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andersen har fremmet et krav på i overkant av 3,7 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra avisen. Et krav Aftenpostens advokater mener er langt høyere enn det burde være for den tidligere Fredrikstad FK-direktøren.

Grunnen til at Andersen har gått til sak mot avisen er en artikkel om ham fra desember 2011, som kom med påstander om at han sto bak en omstridt avtale i klubben.

Hypotetisk

– Det er så mange hypotetiske forutsetninger bak disse beregningene, at det ikke kan legges til grunn som dokumentert tap. Det viktigste er at vi ikke ser en årsakssammenheng mellom artikkelen og de økonomiske tapene, sa Aftenpostens advokat Jon Wessel-Aas, ifølge Fredriksstad Blad.

Advokaten mener at 100.000 kroner, ved et eventuelt erstatningskrav, er mer enn nok. For å begrunne dette viste advokaten til flere saker hvor aviser i Europa er dømt for ærekrenkelser, og hvor erstatningsbeløpet har endt rundt et slik beløp.

Wessel-Aas sa også i retten av artikkelen definitivt var ærekrenkende. Men han mener det ikke er det sentrale spørsmålet for retten.

– Det grunnleggende her er om Aftenposten har gått utenfor pressefrihetens grense, mener Aftenpostens advokat.

– Dekningen må balanseres

Andersens advokat Rune Gaustad brukte sin sluttprosedyre på å snakke om pressens ytringsfrihet.

– Det inngår selvsagt i pressens samfunnsoppdrag å avdekke kritiske forhold i samfunnet. Men denne kritiske dekningen må også balanseres, spesielt med tanke på den omtalte personens eller personenes omdømme, sa Gaustad ifølge avisen.

Han hevdet også at avisen opptrådte grovt uaktsomt da Andersen ikke fikk tilsvar i artikkelen. Andersen satt i politiavhør dagen før den kom på trykk, og hevder han ikke hadde noen tapte anrop fra Aftenposten på sin mobil.

Aftenposten ble i 2012 felt av PFU for artikkelen.

Torsdag var tredje og siste dag for saken i Oslo tingrett. Dommen ventes å falle i løpet av fire uker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus