Bolt vant 100-meterfinalen

Usain Bolt løper forbi amerikaneren Mike Rodgers under VM-finalen på 100 meter, som han vant med tiden 9,78 sekunder. Foto: AFP / NTB Scanpix
Usain Bolt løper forbi amerikaneren Mike Rodgers under VM-finalen på 100 meter, som han vant med tiden 9,78 sekunder. Foto: AFP / NTB Scanpix

Usain Bolt viste at han er eneren og fortsatt verdens raskeste mann. Han vant 100-metergullet i Moskva i suveren stil søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I øs, pøsende regnvær stormet han inn til 9,77 sekunder. Han var åtte hundredeler foran Justin Gatlin, så i finalen ble det som alle hadde spådd, en kamp mellom Bolt og amerikaneren.

Men denne gangen var Bolt klart best. Han fikk en god start og lå helt framme hele veien. På de siste 50-60 meterne var han i teten og han kunne nesten kontrollere litt på de aller siste meterne.

Dermed fikk Bolt også revansj på det litt sure nederlaget han gikk på i begynnelsen av juni i Diamond League-stevnet i Roma. Da ble han slått av Gatlin.

Han tok også tilbake den VM-tittelen han tapte til treningsvennen Yohan Blake i Daegu for to år siden. Da satt en hel friidrettsverden sjokkerte tilbake etter finalen på 100 meter, der Bolt rett og slett tjuvstartet og ble disket.

Selvtillit

Bolt har vist stor selvtillit denne sesongen, og selv om han ikke har løpt like raskt hele tiden, så har han vært sikker på at VM-gullet skulle bli hans. Nå ble konkurransen noe lettere enn ventet, i og med at den raskeste løperen i verden i år, Tyson Gay fra USA, ble tatt i doping.

Det samme skjedde med Asafa Powell. To brysomme utfordrere var dermed vekk, og når så i tillegg Yohan Blake, den regjerende mesteren, måtte trekke seg på grunn av skade, lå veien åpen for Bolt.

Han var et stykke unna verdensrekorden, men himmelens sluser åpnet seg over Lusjniki stadion like før 100-meterfinalen ble skutt i gang, så verdensrekordforhold var det ikke.

Mot ny dobbel

Usain Bolt vant gullmedaljene på 100 og 200 meter i Beijing-OL i 2008, i Berlin-VM i 2009, og han gjentok dette i London-OL i fjor. Bare i Daegu-VM for to år siden feilet han.

Nå ligger alt til rette for at han igjen skal vinne to gullmedaljer, for det er jo på 200-meteren han har løpt best i år. Det er ikke lett å finne ut hvem som kan slå ham der.

Han gled greit gjennom både forsøk og semifinale på 100-meteren i VM. Han er i form, og det er vel bare uhell eller skade som kan hindre ham fra å klatre opp på toppen av seierspallen på 200-meteren også.

Bolt holder verdensrekorden på 100 meter med 9,58 sekunder. På 200 meter er rekordtiden hans 19,19. Ikke er han bare verdens raskeste mann; han er også kongen av Lusjniki stadion i Moskva etter oppvisningen på søndagens 100 meter. (

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus