Rettslig dragkamp om overgangsmillioner

Truls Haakonsen (t.h) , Vålerengas tidligere sportsdirektør, er en av de tiltalte. Her med subjektet i overgangssaken, Veigar Pall Gunnarsson (t.v). Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Truls Haakonsen (t.h) , Vålerengas tidligere sportsdirektør, er en av de tiltalte. Her med subjektet i overgangssaken, Veigar Pall Gunnarsson (t.v). Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Fire norske fotballedere risikerer seks års fengsel i overgangssaken som starter i Asker og Bærum tingrett mandag 19. august.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken er spesiell i Fotball-Norge og har fått stor oppmerksomhet i mediene. For å kjenne bakgrunnen må man skru klokken tilbake drøyt to år.

Veigar Páll Gunnarsson ble solgt fra Stabæk til Vålerenga sommeren 2011. I oktober samme år avslørte TV 2 at Stabæk hadde solgt islendingen mistenkelig billig, samtidig som VIF hadde betalt en betydelig større sum for en kjøpsopsjon på det da 15-årige talentet Herman Stengel.

Stabæks fordel av å presse ned prisen på Gunnarsson, var at hans tidligere lag Nancy skulle ha 50 prosent av overgangssummen. Den franske klubben sto dermed igjen som den store økonomiske taperen etter salget. Angriperens verdi var vurdert til rundt 5 millioner kroner.

Omfattende etterforskning

Norges Fotballforbund, og etter hvert politiet, fattet interesse for saken. Etter måneder som inneholdt ransaking, pågripelser, avhør av en rekke personer og etterforskning, ble det i oktober i fjor tatt ut tiltale mot Stabæk-lederne Tor Q. Aaserød, Inge André Olsen og Lars Holter-Sørensen, samt Vålerengas tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen.

Samtlige fire er tiltalt for grovt bedrageri (Haakonsen subsidiært), som har en strafferamme på seks års fengsel. Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS er ilagt forelegg av politiet.

– Vi mener at vilkårene for å straffe personene er til stede. Tiltalen er godt begrunnet, og vi har tatt den ut fordi vi mener at retten skal komme til samme oppfatning som oss, sier politiadvokat Morten Stene til NTB.

Spesiell sak

Stene skal føre saken for Asker og Bærum politidistrikt i retten. Han sier saken ikke har vært spesielt vanskelig å jobbe med, men at den likevel skiller seg ut.

– Du kan si at saken er spesiell med tanke på miljøet den er begått i og måten det har skjedd på. Et bedrageri på 2 til 2,5 millioner skjer jo stadig vekk, men ikke i fotballen.

Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld i saken. Verken Stabæk Fotball eller Stabæk Fotball AS har vedtatt foreleggene de er ilagt. For Stabæk-leiren er det en tung sak som nå skal behandles i rettssystemet.

– Det er åpenbart at en slik sak er belastende, ikke minst for enkeltpersonene, men også for klubben. Men vi skal forholde oss profesjonelt til den siktelsen som er tatt ut og ikke minst sørge for at saken blir belyst slik at korrekt faktum blir lagt til grunn, skriver Stabæk-styreleder Espen Moe i et innlegg på klubbens nettsted.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus