Dopingekspert til ABC Nyheter:

– Mestrene viser seg å være dopere

DOPINGSPØKELSET: Chris Froome sverger på at han ikke er en ny Floyd Landis (venstre) eller Lance Armstrong (høyre). Foto: AFP PHOTO/JEFF PACHOUD/AP Photo/Thao Nguyen/AP Photo/Kevork Djansezian. Montasje: ABC Nyheter.
DOPINGSPØKELSET: Chris Froome sverger på at han ikke er en ny Floyd Landis (venstre) eller Lance Armstrong (høyre). Foto: AFP PHOTO/JEFF PACHOUD/AP Photo/Thao Nguyen/AP Photo/Kevork Djansezian. Montasje: ABC Nyheter.

Anerkjent fysiolog mener Sky kan gjøre mer for å vise at Chris Froome er så ren som han hevder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er også en av dem som har blitt sveket av denne sporten. Jeg håper at jeg med denne seieren kan være med på å endre dette. Jeg vet at det kommer til å ta tid, men vi er villige til å gjøre alt vi kan for å vise at vi gjør dette på den rette måten.

Det sa Chris Froome på pressekonferansen etter å ha sikret sin første Tour de France-seier på lørdag.

Hele pressekonferansen kan du se lenger ned i saken!

Spørsmålene om troverdigheten til briten har kommet hele Touren og kom også i går. Med tanke på alle gangene tilskuerne har blitt lurt de siste 20 årene, er det også - som Froome selv sier - helt naturlig.

Les også: Så «treige» var de opp Alpe d'Huez

– Vi må stille disse spørsmålene

Sørafrikanske Ross Tucker har en doktorgrad i treningsfysiologi og er en av de største internasjonale autoritetene i dopingspørsmål. På nettstedet The Science of Sport analyserer han og måler prestasjonene til noen av de største utøverne i verden.

Saken fortsetter under bildetBESTÅTT TESTENE: Froome har avlagt mer enn 30 dopingprøver bare i år. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier.BESTÅTT TESTENE: Froome har avlagt mer enn 30 dopingprøver bare i år. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier.

Under årets Tour de France har han vært en etterspurt mann for å vurdere hvor troverdig prestasjonene til Chris Froome har vært.

– Vi kan ikke konkludere med om han doper seg eller ikke med den informasjonen vi har. Vi kan ikke med sikkerhet si at han er ren, og vi kan ikke med sikkerhet si at han doper seg.

– Det vi kan si er at han presterer mye bedre enn alle andre, at prestasjonene hans ligner på de vi har sett av andre i tidligere år (men ikke fullt så gode), og at vi må stille disse spørsmålene i fremtiden, sier Tucker til ABC Nyheter.

Enkelte syklister og eksperter har uttalt at det er respektløst å mistenke Sky-kapteinen for å jukse. Det er ikke Tucker enig i.

– Det er selvsagt ikke å gå over grensen. Sykkelsporten har en historie hvor de største mestrene har vist seg å være dopere - det er et ubestridelig faktum.

Les også: Hevder han kan sykle fortere enn Armstrong uten doping

– Prestasjonene er fysisk plausible

Selv insisterer Froome og hans Sky-sjefer på at alt er gjort etter boka. Den kenyanskfødte briten har et rent «rulleblad»: Froome har aldri testet positivt eller vært innblandet i dopingetterforskninger.

– Det er ikke rett å anklage ham for doping bare basert på hans prestasjoner. Folk bør stille spørsmål, men man må ikke tro at det å stille spørsmål er det samme som å anklage noen.

– Froomes prestasjoner er utrolige, de beste i verden for øyeblikket, men de er fortsatt fysisk plausible. Derfor vil det være et intellektuelt og vitenskapelig bomskudd å si at prestasjonene hans beviser at han doper seg, sier Tucker.

Det vakte oppsikt da Froome ble den tredje raskeste i historien til å bestige Ax 3 Domaines på rittets første fjelletappe.

Saken fortsetter under bildetOVERLEGEN: Chris Froome avgjorde langt på vei årets Tour de France på den første harde etappen. Foto: AFP PHOTO/JEFF PACHOUD.OVERLEGEN: Chris Froome avgjorde langt på vei årets Tour de France på den første harde etappen. Foto: AFP PHOTO/JEFF PACHOUD.

Les mer om det her: Kjæresten til Froome raser mot dopinganklager

Etter det har Froomes tider på de kjente fjellene blitt sammenlignet med tidligere rytteres rekorder. Tidene gir få klare svar og variablene er mange, men Tucker er av den oppfatning at sammenligningene er nyttige.

– Jeg mener det er relevant. Det er bare ved å måle prestasjoner at vi i fremtiden kan gi meningsfulle uttalelser. Det tar ofte noen år før vi ser hele bildet (av prestasjonene, journ.anm.), men uten å måle tidene vil vi aldri vite hvor raske de forskjellige rytterne har vært.

– Nøkkelen er å måle prestasjoner, altså tid brukt, forskjellene mellom rytterne og kraften i tråkket, og samle alt dette. En gang i fremtiden vil denne dataen bli viktig.

Les også: Dopingbeskyldningene hagler mot Froome: – Sinnssykt mistenkelig

– Vis at dere ikke har noe å skjule!

Sky har av skeptikere blitt kritisert for å ikke offentliggjøre informasjonen og tallene de sitter på om rytternes prestasjoner.

Å offentliggjøre de, hevder enkelte, vil kunne fjerne en del av mistanken.

Saken fortsetter under bildetSKY-SJEF: Dave Brailsford vil ikke frigi all data laget sitter på. Tallene kan mistolkes, hevder briten. Foto: REUTERS/Eric Gaillard .SKY-SJEF: Dave Brailsford vil ikke frigi all data laget sitter på. Tallene kan mistolkes, hevder briten. Foto: REUTERS/Eric Gaillard .

Tidligere denne uken ga Sky en utvalgt fysiolog tilgang til et knippe tall om Froomes prestasjoner, og denne fysiologen konkluderte med at Froome var et unikum, men ikke nødvendigvis mistenkelig.

Les mer om det her: – Froome grenser til det vitenskapen kjenner til

Å offentliggjøre mer data er veien å gå, skal vi tro Tucker.

– Mitt råd til Sky er å alltid være åpne. Si til folk at dere ikke har noe å skjule, men også: vis dem at dere ikke har noe å skjule! Det er ikke nok å bare prate og forvente at folk skal tro deg.

– Sykkelentusiaster vil ikke stole på noen igjen - ikke etter Lance Armstrong, Jan Ullrich, Richard Virenque, Tyler Hamilton, Floyd Landis og Marco Pantani. Altfor mange har nektet for at de doper seg for så å bli avslørt, så vi stoler ikke på noen lenger. Den eneste måten å bli trodd på er å vise at det ikke er noe å skjule. Å prate er enkelt.

– Ingen til tro i dag - det vil ta mange år. Men Sky kan sakte, men sikkert få folk til å stole på de ved å vise at de vil være med på å løse problemet og ikke gjemme det vekk!

Les også: Armstrong tilbake på sykkelen

Les også: Sint Contador: – Froome er ren

– Grunn til optimisme og håp

Som så mange ganger før hevder rytterne at feltet nå er renere og friere for doping enn noen gang.

Så langt har Touren vært fri for dopingavsløringer, men Tucker vil ikke friskmelde sporten helt ennå. Han ser likevel klare tegn til bedring.

– Jevnt over er sykkelsporten renere. På Alpe d'Huez, for eksempel, i dagene til Armstrong, Pantani og Ullrich, var de beste over minuttet raskere enn de beste på den 18. etappen. Så det er forandringer på gang.

– Jeg tror ikke at sporten er ren, men det er grunn til optimisme og håp.

Se pressekonferansen til Froome her:

Les også: Rytterne forsvarer Froome

Alt om Tour de France kan du lese her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria21:44 Jorden har fått en ny måne20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 – Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp
Siste nytt
22:06NorgeKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria21:44VerdenJorden har fått en ny måne20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42PengerFortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48KulturPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00Helse og livsstilKjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50KulturLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59Helse og livsstilDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03PengerRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02Verden– Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39Helse og livsstilSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28PolitikkSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50KulturWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus