Dopingekspert til ABC Nyheter:– Mestrene viser seg å være dopere

DOPINGSPØKELSET: Chris Froome sverger på at han ikke er en ny Floyd Landis (venstre) eller Lance Armstrong (høyre). Foto: AFP PHOTO/JEFF PACHOUD/AP Photo/Thao Nguyen/AP Photo/Kevork Djansezian. Montasje: ABC Nyheter.
DOPINGSPØKELSET: Chris Froome sverger på at han ikke er en ny Floyd Landis (venstre) eller Lance Armstrong (høyre). Foto: AFP PHOTO/JEFF PACHOUD/AP Photo/Thao Nguyen/AP Photo/Kevork Djansezian. Montasje: ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anerkjent fysiolog mener Sky kan gjøre mer for å vise at Chris Froome er så ren som han hevder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er også en av dem som har blitt sveket av denne sporten. Jeg håper at jeg med denne seieren kan være med på å endre dette. Jeg vet at det kommer til å ta tid, men vi er villige til å gjøre alt vi kan for å vise at vi gjør dette på den rette måten.

Det sa Chris Froome på pressekonferansen etter å ha sikret sin første Tour de France-seier på lørdag.

Hele pressekonferansen kan du se lenger ned i saken!

Spørsmålene om troverdigheten til briten har kommet hele Touren og kom også i går. Med tanke på alle gangene tilskuerne har blitt lurt de siste 20 årene, er det også - som Froome selv sier - helt naturlig.

Les også: Så «treige» var de opp Alpe d'Huez

– Vi må stille disse spørsmålene

Sørafrikanske Ross Tucker har en doktorgrad i treningsfysiologi og er en av de største internasjonale autoritetene i dopingspørsmål. På nettstedet The Science of Sport analyserer han og måler prestasjonene til noen av de største utøverne i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetBESTÅTT TESTENE: Froome har avlagt mer enn 30 dopingprøver bare i år. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier.BESTÅTT TESTENE: Froome har avlagt mer enn 30 dopingprøver bare i år. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier.

Under årets Tour de France har han vært en etterspurt mann for å vurdere hvor troverdig prestasjonene til Chris Froome har vært.

– Vi kan ikke konkludere med om han doper seg eller ikke med den informasjonen vi har. Vi kan ikke med sikkerhet si at han er ren, og vi kan ikke med sikkerhet si at han doper seg.

– Det vi kan si er at han presterer mye bedre enn alle andre, at prestasjonene hans ligner på de vi har sett av andre i tidligere år (men ikke fullt så gode), og at vi må stille disse spørsmålene i fremtiden, sier Tucker til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte syklister og eksperter har uttalt at det er respektløst å mistenke Sky-kapteinen for å jukse. Det er ikke Tucker enig i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er selvsagt ikke å gå over grensen. Sykkelsporten har en historie hvor de største mestrene har vist seg å være dopere - det er et ubestridelig faktum.

Les også: Hevder han kan sykle fortere enn Armstrong uten doping

– Prestasjonene er fysisk plausible

Selv insisterer Froome og hans Sky-sjefer på at alt er gjort etter boka. Den kenyanskfødte briten har et rent «rulleblad»: Froome har aldri testet positivt eller vært innblandet i dopingetterforskninger.

– Det er ikke rett å anklage ham for doping bare basert på hans prestasjoner. Folk bør stille spørsmål, men man må ikke tro at det å stille spørsmål er det samme som å anklage noen.

– Froomes prestasjoner er utrolige, de beste i verden for øyeblikket, men de er fortsatt fysisk plausible. Derfor vil det være et intellektuelt og vitenskapelig bomskudd å si at prestasjonene hans beviser at han doper seg, sier Tucker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vakte oppsikt da Froome ble den tredje raskeste i historien til å bestige Ax 3 Domaines på rittets første fjelletappe.

Saken fortsetter under bildetOVERLEGEN: Chris Froome avgjorde langt på vei årets Tour de France på den første harde etappen. Foto: AFP PHOTO/JEFF PACHOUD.OVERLEGEN: Chris Froome avgjorde langt på vei årets Tour de France på den første harde etappen. Foto: AFP PHOTO/JEFF PACHOUD.

Les mer om det her: Kjæresten til Froome raser mot dopinganklager

Etter det har Froomes tider på de kjente fjellene blitt sammenlignet med tidligere rytteres rekorder. Tidene gir få klare svar og variablene er mange, men Tucker er av den oppfatning at sammenligningene er nyttige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det er relevant. Det er bare ved å måle prestasjoner at vi i fremtiden kan gi meningsfulle uttalelser. Det tar ofte noen år før vi ser hele bildet (av prestasjonene, journ.anm.), men uten å måle tidene vil vi aldri vite hvor raske de forskjellige rytterne har vært.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nøkkelen er å måle prestasjoner, altså tid brukt, forskjellene mellom rytterne og kraften i tråkket, og samle alt dette. En gang i fremtiden vil denne dataen bli viktig.

Les også: Dopingbeskyldningene hagler mot Froome: – Sinnssykt mistenkelig

– Vis at dere ikke har noe å skjule!

Sky har av skeptikere blitt kritisert for å ikke offentliggjøre informasjonen og tallene de sitter på om rytternes prestasjoner.

Å offentliggjøre de, hevder enkelte, vil kunne fjerne en del av mistanken.

Saken fortsetter under bildetSKY-SJEF: Dave Brailsford vil ikke frigi all data laget sitter på. Tallene kan mistolkes, hevder briten. Foto: REUTERS/Eric Gaillard .SKY-SJEF: Dave Brailsford vil ikke frigi all data laget sitter på. Tallene kan mistolkes, hevder briten. Foto: REUTERS/Eric Gaillard .

Tidligere denne uken ga Sky en utvalgt fysiolog tilgang til et knippe tall om Froomes prestasjoner, og denne fysiologen konkluderte med at Froome var et unikum, men ikke nødvendigvis mistenkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om det her: – Froome grenser til det vitenskapen kjenner til

Å offentliggjøre mer data er veien å gå, skal vi tro Tucker.

– Mitt råd til Sky er å alltid være åpne. Si til folk at dere ikke har noe å skjule, men også: vis dem at dere ikke har noe å skjule! Det er ikke nok å bare prate og forvente at folk skal tro deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sykkelentusiaster vil ikke stole på noen igjen - ikke etter Lance Armstrong, Jan Ullrich, Richard Virenque, Tyler Hamilton, Floyd Landis og Marco Pantani. Altfor mange har nektet for at de doper seg for så å bli avslørt, så vi stoler ikke på noen lenger. Den eneste måten å bli trodd på er å vise at det ikke er noe å skjule. Å prate er enkelt.

– Ingen til tro i dag - det vil ta mange år. Men Sky kan sakte, men sikkert få folk til å stole på de ved å vise at de vil være med på å løse problemet og ikke gjemme det vekk!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Armstrong tilbake på sykkelen

Les også: Sint Contador: – Froome er ren

– Grunn til optimisme og håp

Som så mange ganger før hevder rytterne at feltet nå er renere og friere for doping enn noen gang.

Så langt har Touren vært fri for dopingavsløringer, men Tucker vil ikke friskmelde sporten helt ennå. Han ser likevel klare tegn til bedring.

– Jevnt over er sykkelsporten renere. På Alpe d'Huez, for eksempel, i dagene til Armstrong, Pantani og Ullrich, var de beste over minuttet raskere enn de beste på den 18. etappen. Så det er forandringer på gang.

– Jeg tror ikke at sporten er ren, men det er grunn til optimisme og håp.

Se pressekonferansen til Froome her:

Les også: Rytterne forsvarer Froome

Alt om Tour de France kan du lese her