Froome vant sekundstriden: – Dette hadde jeg ikke ventet

MARGINALT BEDRE: Froome lå bak Contador ved den siste mellomtiden, men var klart raskest i den siste utforkjøringen. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen.
MARGINALT BEDRE: Froome lå bak Contador ved den siste mellomtiden, men var klart raskest i den siste utforkjøringen. Foto: REUTERS/Jacky Naegelen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Briten tok sin tredje etappeseier og økte ledelsen i sammendraget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 32 kilometer lange tempoetappen fra Embrun til Chorges var ventet å bli en svært jevn kamp mellom Chris Froome og Alberto Contador.

Det skulle den også vise seg å bli.

Sky-kapteinen kom seirende ut av duellen og vant etappen - ni små sekunder foran Contador. Med det økte han ledelsen i sammendraget til over fire og et halvt minutt før de neste tre etappene i Alpene.

– Forventet ikke å vinne

– Jeg kunne ikke tro det da jeg kom i mål og så jeg hadde den beste tiden.

– Jeg tenkte før etappen at jeg skulle prøve å minimere tidstapet til de andre, så jeg forventet på ingen måte å vinne, sa Froome etter målgang.

Her tar han sin fjerde Tour-etappe i karrieren:

Det kuperte terrenget og de skiftende værforholdene gjorde at mange valgte å skifte sykkel underveis.

Det gjorde Froome - men ikke Contador. Sky-kapteinen ser ikke bort ifra at det utgjorde den lille forskjellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, det kan ha blitt utslagsgivende. Da jeg kjørte gjennom løypen tidligere i dag, følte jeg at jeg trengte temposykkelen og de større girene på den siste utforkjøringen, sa han.

Bare sekundet bak fulgte dagens overraskelse, spanske Joaquim Rodríguez. Katjusja-kapteinen ledet løpet før Contador og Froome kom i mål, og gikk med sin gode etappe opp på sjetteplass i sammendraget.

Les også: Sykkelekspert: – Touren er avgjort

Mollema i rekkverket

– Jeg forventet ikke å gjøre en så bra tempoetappe. Etappen passet meg bra, men dette er en tempoetappe i Touren. Å være blant de beste gjør meg stolt, sa den vesle spanjolen etter å ha kommet i mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alexander Kristoffs lagkaptein er nå bare to og et halvt minutt unna en pallplass.

En som var på pallen før etappen, Bauke Mollema, fikk en hard dag på sykkelen. Nederlenderen ble dagens store taper og måtte se seg slått med over to minutter av mannen i gul trøye. Mollema datt dermed ned fra andre- til fjerdeplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetNEDTUR: Mollema fikk uventet store problemer på tempoetappen. Foto: AP Photo/Christophe Ena.NEDTUR: Mollema fikk uventet store problemer på tempoetappen. Foto: AP Photo/Christophe Ena.

I en av de siste svingenen gikk han i tillegg i rekkverket, men unngikk å pådra seg betydelige skader.

Contadors lagkamerat Roman Kreuziger ble nummer fire på etappen og spratt foran Mollema og opp på pallen.

Les også: Froome med klar beskjed til Contador

Nordhaug irritert på eget lag

Verken Lars Petter Nordhaug eller Kristoff var vinnerkandidater på tempoen, men førstnevnte hadde nok håpet på en litt mer behagelig reise.

Rett før start oppdaget nordmannen at han hadde veldig lite luft i bakhjulet. Irittert gestikulerte nordmannen til lagbilen - men til liten nytte.

Laget hadde ikke med ekstrahjul i følgebilen, noe som gjorde at Belkin-rytteren måtte sykle hele etappen med et dekk nesten uten luft.

– Det er slikt som skjer. Det kan ha vært en liten punktering i forkant. Det hadde uansett ikke så mye å si. Jeg hadde ingen problemer med å rekke «tidslimiten». Jeg hadde nok til og med klart den med en terrengsykkel i dag. Men det var likevel irriterende, sa Nordhaug til TV 2 etter å ha kommet i mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les (og se) mer om Nordhaugs vansker her

Kristoff på sin side fikk en mer behagelig dag på sykkelsetet, men Katjusja-nordmannen var aldri interessert i å ofre alt. Til det er de neste etappene for krevende.

– Det blir ganske hardt. Jeg vet jeg må kjøre nesten over terskelen for å komme meg gjennom innenfor tidsgrensen, sier Kristoff om de neste dagene i Alpene etter å ha blitt nummer 144 på onsdagens etappe.

Se hele intervjuet her:

Les også: Derfor måtte det store franske håpet bryte

Verdensmesteren: – Ikke skuffet

Tony Martin hadde vunnet de siste ti individuelle tempoene han hadde startet og vant rittets første kamp mot klokken, men tyskeren hadde ikke overraskende lite å stille opp med i det kuperte terrenget.

Omega Pharma-QuickStep-rytteren kom inn på tiden 54:39, noe som bare var godt nok til 27. plass.

– Jeg er ikke skuffet, sa han til pressen etter målgang.

– Jeg sa på forhånd at denne tempoen ikke passet til meg. Jeg hadde i praksis ingen mulighet, men jeg ville gi det et forsøk. For meg ble det mer en test enn et forsøk på å vinne.

Alt om Tour de France kan du lese her