Åpen for alle - alltid

Tour de France, etappe 2Her overrasker belgieren alle

EKSTATISK: Så glad blir du når du vinner en etappe i Tour de France. Jan Bakelants kan knapt tro at han også havnet i gult. Foto: AP Photo/Laurent Rebours/Laurent Cipriani. Montasje: ABC Nyheter.
EKSTATISK: Så glad blir du når du vinner en etappe i Tour de France. Jan Bakelants kan knapt tro at han også havnet i gult. Foto: AP Photo/Laurent Rebours/Laurent Cipriani. Montasje: ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Bakelants holdt unna for spurterne og tok den gule trøya - ett sekund foran feltet. Se hvordan det gikk til lenger nede i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre etappe ble nesten like dramatisk som den første, men denne gangen handlet det om sykling og ikke velter og fastklemte busser.

Et brudd på seks mann rev seg løs innenfor den siste milen, og med mindre enn 2000 meter igjen stakk RadioShack-Leopards Jan Bakelants fra de andre.

Feltet så lenge ut til å ta igjen belgieren, men de var nøyaktig ett sekund for sent ute.

Etappeseier, gul trøye og hans første triumf som syklist var med det et faktum.

Saken fortsetter under videoen!

Slik skjedde det:

Bare nesten for Sagan og Boasson Hagen

Peter Sagan vant spurten i hovedfeltet, mens Edvald Boasson Hagen trillet inn til femteplass på etappen.

– Jeg håpte det skulle gå, men jeg så jo at de foran hadde en luke. Men det gikk ganske fort bak også. Det var ganske nært, men ikke nært nok, sa Boasson Hagen til TV 2 etter målgang.

De fleste hadde tippet at ryttere som nettopp Sagan eller Boasson Hagen ville stikke av med etappeseieren på den kuperte etappen, men til slutt ble den en belgier ingen hadde regnet med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å vinne alene og ta denne vakre trøya i det største rittet på planeten er utrolig.(Sportsdirektør) Kim Andersen ropte i radion: «Go, go, go!». Jeg syklet så fort jeg kunne, og da jeg snudde meg så jeg at det var mulig. De siste 300 metrene skjønte jeg at det kom til å skje.

– Dette er utrolig. Det er kanskje første og siste dag i min karriere at jeg står her, men nå er jeg bare overvelmet, sa triumfatoren etter å ha motatt publikums hyllest på podiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se: Her velter nesten hund hele feltet

Kristoff frakjørt

Det var før etappen knyttet stor spenning til hvor mange av spurterne som ville klare å henge med teten over de kuperte 156 kilometerne fra Bastia på østsiden av Korsika til hovedstaden Ajaccio på motsatt side.

TØFT: Kristoff hadde lite å stille opp med på søndag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.TØFT: Kristoff hadde lite å stille opp med på søndag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Alexander Kristoff var av mange eksperter spådd å ha gode muligheter til å ta etappeseier og en eventuell gul trøye, men det skulle tidlig vise seg å være i overkant optimistiske spådommer sett med norske øyne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farten som ble satt på veien opp til andrekategoristigningen Col de Vizzavona, nesten 1200 meter over havet, gjorde tidlig at mange av spurterne fikk trøbbel.

Mark Cavendish, Marcel Kittel, André Greipel og nevnte Kristoff var bare noen av de som måtte roe ned tempoet og se håpet om etappeseier gå ut vinduet.

Nordmannen kom til slutt i mål nesten 18 minutter bak vinneren.

Dagens brudd, bestående av Rubén Pérez (Euskaltel Euskadi), David Veilleux (Europcar), Lars Boom (Belkin) og Blel Kadri (Ag2r-La Mondiale), hadde blitt kjørt inn tidlig på stigningen, og ingen klarte å danne en ny gruppe i tet de siste vel 70 kilometerne til mål.

Les og se: Besvimte i går - stilte til start i dag

Froome overrasket

Europcar gjorde et helhjertet forsøk ved å sende ut både folkehelten Thomas Voeckler og sammenlagtkandidaten Pierre Rolland, men farten i det som var igjen av hovedfeltet var for stor til at noen lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot slutten begynte derimot rytterne å komme seg løs.

Saken fortsetter under bildetOFFENSIV: Chris Froome gjorde et forsøk på å stikke fra feltet på slutten. Foto: AFP PHOTO/JOEL SAGET.OFFENSIV: Chris Froome gjorde et forsøk på å stikke fra feltet på slutten. Foto: AFP PHOTO/JOEL SAGET.

Angrepene satt løst på vei opp den siste bakken 12 kilometer før mål, og overraskende nok var Boasson Hagens lagkamerat og storfavoritt Chris Froome en av de som prøvde seg.

Det ble et relativt kortvarig forsøk fra Sky-kapteinen, men tonen var satt.

Ikke lenge etterpå gikk seks mann fra front og bygget seg opp en liten luke. I gruppen var bruddvillige og sterke ryttere som Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil), Gorka Izagirre (Euskaltel Euskadi) og Jakob Fuglsang (Astana), men feltet så lenge ut til å ha kontroll.

I den gruppen var også Bakelants, og to kilometer fra mål, idet bruddet var i ferd med å bli hentet, gjorde han et siste forsøk.

I hovedfeltet begynte plutselig spurtlagene å se på hverandre i stedet for å se fremover, og belgieren holdt til slutt unna med minst mulig margin.

Besøk vår Tour de France-samleside her