Åpen for alle - alltid

Rytterne bønnfaller minister om å utsette dopingavsløringer

MØRK FORTID: Dagens ryttere har sett seg lei av å få ryktet sitt ødelagt av folk som Lance Armstrong. Foto: AP Photo/Peter Dejong.
MØRK FORTID: Dagens ryttere har sett seg lei av å få ryktet sitt ødelagt av folk som Lance Armstrong. Foto: AP Photo/Peter Dejong.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapport med 44 positive prøver kan bli offentliggjort underveis i Touren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den franske folkehelten Laurent Jalabert ble på mandag avslørt som juksemaker av den franske sportsavisen l'Équipe.

Bakgrunn: Ny Tour-legende tatt i doping - 15 år etter

Den tidligere Vuelta a España-triumfatoren avla prøven i 1998, i 2004 ble den bevist positiv for EPO, og tidligere denne uken ble identiteten til rytteren altså kjent.

Grunnen til at det først nylig ble kjent hvem som avla prøven, er at det franske senatet er i gang med å sluttføre en rapport om doping i fransk sykkelsport på slutten av 90-tallet. I alt skal 44 prøver som har blitt testet på nytt være positive.

Denne rapporten, som etter all sannsynlighet vil ryste sykkelsporten til grunnvollene, skal etter planen offentliggjøres 18. juli.

Altså midt under årets ritt.

Les også: – For meg er Lance fortsatt en Tour-vinner

– Blir lynsjet i media

Dette synes rytterne er svært dårlig timing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LEDER: Jens Voigt har aldri vært redd for å stå opp for sykkelsporten. Foto: EPA/NICOLAS BOUVY.LEDER: Jens Voigt har aldri vært redd for å stå opp for sykkelsporten. Foto: EPA/NICOLAS BOUVY.

En liten gruppe ryttere møtte derfor Frankrikes sportsminister, Valerie Fourneyron, før starten på lørdagens etappe for å be om en utsettelse av offentliggjøringen. De ser helst at rapporten først kommer ut etter årets ritt er ferdig.

– Vi ser liten grunn til at rapporten skal bli publisert 18. juli. Touren og sykkelsporten vil lide av det, sier Francaise des Jeux-rytter Jérémy Roy, som sammen med Jens Voigt (RadioShack-Leopard), Samuel Dumoulin (Ag2r-La Mondiale), Jérome Pineau (Omega Pharma-QuickStep) og Luis Ángel Maté (Cofidis) utgjorde rytterdelegasjonen.

– Dette handler ikke om folk fra vår generasjon. Vi sa til Fourneyron at vi har fått nok av å bli hengt ut. I dag er sykkel som hvilken som helst annen sport. Det er ikke flere positive prøver i sykling enn i andre idretter, sier Dumoulin til l'Équipe.

Ministeren er enig i at «sykkelsporten har blitt lynsjet i media» og mener «Touren ikke er ensbetydende med doping».

Les også: Hevder 48 ryttere testet positivt i 2008