Amerikansk sykkelyndling:– For meg er Lance fortsatt en Tour-mester

ÆRLIG: van Garderen har aldri vært typen til å legge skjul på hva han mener. Her etter å ha vunnet Tour of California i mai. Foto: AP Photo/The Tribune, Joe Johnston.
ÆRLIG: van Garderen har aldri vært typen til å legge skjul på hva han mener. Her etter å ha vunnet Tour of California i mai. Foto: AP Photo/The Tribune, Joe Johnston.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amstrong får en uventet støtteerklæring fra landsmann og Tour-håp Tejay van Garderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tradisjon tro handler oppkjøringen til Tour de France vel så mye om doping som selve sporten.

Lance Armstrong lagde overskrifter fredag ved å uttale at man ikke kan vinne verdens største sykkelløp uten å dope seg, for så å langt på vei antyde at de som styrer sporten i dag var med på å legge til rette for den utstrakte dopingbruken de to siste tiårene.

Armstrongs endeløse fall fra toppen av sykkelverden har etterlatt seg et stort hull i amerikansk sykling.

Tejay van Garderen, den unge BMC-rytteren som vant ungdomstrøya i fjor, er en av de det stilles størst forventninger til skal fylle en del av tomrommet etter mannen fra Texas.

Dagen før rittstart var det van Garderens forhold til sin vanærede landsmann som var samtaleemne på Team BMCs pressekonferanse - og slikt vekker selvsagt oppsikt.

Les også: Storfavoritt syklet seg vill

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Disse vinner, overrasker og flopper i Touren

– Han vant de Tourene

– Jeg ble skuffet da jeg hørte at han innrømmet doping, men for meg har han fortsatt vunnet de syv Tour de France-titlene han har blitt fratatt. Ja, det er en hake ved siden av navnet hans i de årene, men bare se på Jan Ullrich: han innrømmet nylig at han dopet seg. Det var annerledes i den tiden, men Lance måtte fortsatt kjempe mot forholdene og været og trene like mye.

– Jeg mener han fortsatt vant de Tourene, men det var absolutt skuffende for meg som en sykkelfan å bli kjent med den stygge sannheten om hva som foregikk på den tiden, sier 24-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Armstrong gir sjelden intervjuer for tiden, men tar fra tid til annen til mikrobloggtjenesten Twitter for å ytre sine meninger om sykkelsporten og dens dystre fortid.

Saken fortsetter under bildetTÅRER FOR LANCE: Armstrong har innrømmet doping, men har fortsatt til gode å gå i detaljer på hvordan det var mulig at verdens største sykkellag kunne drive organisert doping i en årrekke. Foto: AP Photo/Mark Lennihan.TÅRER FOR LANCE: Armstrong har innrømmet doping, men har fortsatt til gode å gå i detaljer på hvordan det var mulig at verdens største sykkellag kunne drive organisert doping i en årrekke. Foto: AP Photo/Mark Lennihan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om Armstrong egentlig burde holde kjeft, sier van Garderen både ja og nei.

– Dersom han sier ting om at det ikke går an å vinne Touren uten å dope seg, da burde han holde det for seg selv, ja. Det er faktisk mulig å vinne dette løpet uten doping.

– Men dersom han har lyst til å si «jeg beklager det det gjorde og jeg håper det står bedre til med sporten nå», som jo er sannheten, så tror jeg han er en person man bør høre på. Om folk bør høre på Lance avhenger egentlig av hva han har å si, mener han.

Les også: – Om Hagen bør forlate Sky? Både ja og nei

Alt du trenger å vite: En nybegynners guide til Tour de France

Ny æra

van Garderen er den del av en amerikansk generasjon som spås en lysende fremtid i sporten. Sammen med ryttere som Andrew Talansky og Peter Stetina i Garmin-Sharp, og ikke minst Team Sky-duo Joe Dombrowski og Ian Boswell, skal han redde en sykkelnasjon som har sett sine største stjerner bli avslørt som juksemakere en etter en.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, David Zabriskie, Tom Danielson og George Hincapie er bare noen av amerikanerne som måtte innrømme å ha syndet i etterforskingen av Armstrongs US Postal-lag.

Mang en gang har syklister hevdet at sporten er renere enn noen gang før - men denne gangen er det også sant, mener van Garderen.

– Jeg tror sporten har kommet seg på rett kjøl. Jeg ble nummer fem i Touren i fjor, og det gjorde jeg som en ren syklist. Jeg mener Cadel Evans vant Touren uten doping (2011), og jeg mener Bradley Wiggins vant Touren uten doping i fjor.

– Hvis ikke Lance vil tro på det, så er det synd for ham. Jeg tror sykkelsporten er annerledes fra da han konkurrerte.

Les også: Cavendish advarer: – Dette blir farlig

Les også: Schleck: – Jeg er ikke depressiv eller ulykkelig

Besøk vår Tour de France-side her