Britisk sykkelekspert til ABC Nyheter:– Om Boasson Hagen bør forlate Sky? Både ja og nei

GLISER: Hagen var i godt humør på lagpresentasjonen, og har aldri uttrykt misnøye med sin rolle i Team Sky. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.
GLISER: Hagen var i godt humør på lagpresentasjonen, og har aldri uttrykt misnøye med sin rolle i Team Sky. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet om hvor talentet til nordmannen hadde tatt veien skapte harme i Sky-leiren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vakte oppsikt i norske medier da den avholdte journalisten Paul Kimmage nærmest beskyldte Team Sky for å skusle vekk Edvald Boasson Hagens talent på lagets pressekonferanse torsdag.

– Jeg trodde han skulle bli den neste Eddy Merckx da jeg så ham i 2009, sa Kimmage, og spurte deretter Sky-sjef Dave Brailsford hva som hadde skjedd med nordmannens talent.

Brailsford unngikk nærmest å svare, og sa til nettstedet procycling.no etter pressekonferansen at «folk er nødt til å finne ut for seg selv om de er i sin rett til å stille slike spørsmål». Geraint Thomas, Hagens lagkamerat, kalte det «et litt dumt spørsmål» og «noe man bare kan le av».

Les også: Spår Boasson Hagen i gul trøye

– Nesten bortkastet

Dumt spørsmål eller ikke: ABC Nyheter stilte et nesten identisk et til den anerkjente redaktøren for verdens største sykkelnettsted, Daniel Benson, bare dager i forveien:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bør Hagen forlate Sky for å få ut sitt fulle potensiale?

– Vel, både ja og nei. Han har i år etter år hatt sjansen til å gjøre det bra for Sky i vårklassikerne, og han har ikke innfridd. Han har hatt mange muligheter til å sikre seg gode resultater. Men jeg tror ikke det har noe å gjøre med at han blir satt i skyggen av andre store ryttere i Sky.

– Jeg tror ikke han trenger å forlate Sky for å utvikle seg videre, men på samme tid kan man jo se på folk som Peter Sagan (Cannondale). Han kan gå til Tour de France med et lag rundt ham og gjør akkurat hva han vil. Det er et vanskelig spørsmål å svare på, sier Benson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hagen vil, i år som i fjor, bruke mesteparten av kreftene sine til å sykle for Skys leder, Chris Froome.

Saken fortsetter under bildetSTRAKS BRAKER DET LØS: Lørdag starter Hagen sin fjerde Tour de France. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.STRAKS BRAKER DET LØS: Lørdag starter Hagen sin fjerde Tour de France. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Benson er det nesten «bortkastet med tanke på egne ambisjoner» at Hagen er hjelperytter.

– Vi så både i Critérium du Dauphiné og i Touren i fjor at han kan gjøre så mange forskjellige ting. (Å bruke ham som hjelperytter) er nesten bortkastet med tanke på egne ambisjoner.

Les også: Cavendish advarer: – Dette blir farlig

Hagen: mannen HTC ikke kunne miste

Etter å ha sett en tidligere banesyklist transformere seg til en Tour de France-vinner i form av Bradley Wiggins i fjor, har mange sykkelkjennere - og kommentatorer hevdet at også Hagen en dag kan bli en sammenlagtrytter i de store treukersrittene.

Da vi spurte Benson om hans syn på den saken, dro han frem en interessant historie.

– Jeg husker jeg satt og pratet med Rolf Aldag (tidligere sportsdirektør i Hagens forrige lag, HTC-Highroad) i 2009. Han sa at Hagen kunne vinne de sykkelløpene han hadde lyst til å vinne - hvilket som helst sykkelløp. Slik jeg forstod det, var Hagen den eneste rytteren fra det laget Bob Stapleton (sjef i HTC-Highroad) virkelig ikke ville miste. Eller sagt på en annen måte: store navn forlot laget hvert år, og Hagen var mannen de så inderlig, inderlig ville beholde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et tegn på Hagens enorme klasse. Han må selvsagt vinne ritt som strekker seg over én uke får han kan vinne de som varer i tre, men for ham er det viktigst å vinne et stort endagsløp først.

Les også: Så mye penger sykler de om

Les også: Slik vises Touren

– Viktig del av maskineriet

Sky bygger i år hele laget sitt rundt Froome. Sammen med folk som Richie Porte, Vasil Kiryienka og David López García, skal Hagen ofre sin egne sjanser for at den kenyanskfødte briten skal få tak i den gule trøya og ta vare på den helt til Paris.

– Jeg mener Hagen er en veldig viktig bit av Sky-maskineriet. Han kan gjøre mange oppgaver: han kan dra feltet, han kan hente inn igjen brudd, sette tempoet i fjellene. Og det er ikke bare i de små motbakkene heller; her snakker vi de tøffeste og høyeste i rittet. Han kan gjøre alt det, sier Benson.

Les også: Schleck: – Jeg er ikke depressiv eller ulykkelig