En nybegynners guide til Tour de France

FARGERIKT: Her er de fire trøyene som til enhver tid indikerer hvem som leder de ulike konkurransene. Fra oppe til venstre og med klokken ser vi den gule trøyen, klatretrøyen, den hvite og den grønne. Foto: AP Photo/Laurent Rebours/Laurent Cipriani/Christophe Ena. Montasje: ABC Nyheter.
FARGERIKT: Her er de fire trøyene som til enhver tid indikerer hvem som leder de ulike konkurransene. Fra oppe til venstre og med klokken ser vi den gule trøyen, klatretrøyen, den hvite og den grønne. Foto: AP Photo/Laurent Rebours/Laurent Cipriani/Christophe Ena. Montasje: ABC Nyheter.

Frankrike rundt er et av verdens hardeste og mest komplekse idrettsarrangementer. Her forklarer vi hvordan det fungerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tour de France 2013
  • Starter på Korsika 29. juni og avsluttes i Paris 21. juli
  • 100. utgave av det franske etapperittet. Ble første gang arrangert i 1903
  • Distansen er på 3404 km fordelt på 21 etapper
  • 198 ryttere fordelt på 22 lag
  • Tre nordmenn stiller i rittet: Edvald Boasson Hagen (Sky), Alexander Kristoff (Katjusja) og Lars Petter Nordhaug (Belkin)
  • Til sammen 23.000 politifolk sørger for sikkerheten
  • Sendes på TV i 190 land
  • 12 millioner tilskuere fulgte rittet i 2012

Lørdag 29. juni begynner 198 syklister på en 3400-kilometer lang tur rundt Frankrike fordelt på 21 etapper.

Den som bruker minst tid til sammen, vinner.

Enkelt? Nei, ikke egentlig.

Skal man forstå Touren, må man skjønne hva som er poenget med den prikkete trøyen, hvorfor noen ryttere taper med vilje, og hva et «brudd som får lov til å gå» egentlig er.

Her gjør vi først greie for grunnkonseptet, før vi svarer vi på de mest vanlige spørsmålene - og de du er for flau til å spørre om.

Fem konkurranser, fire trøyer og én vinner

Hvordan man vinner Tour de France, er det minst kompliserte med hele løpet. Den som bruker minst tid til sammen på alle etappene, vinner. Med andre ord: man legger sammen tidene til hver enkelt rytter på hver etappe, og den som har brukt minst tid til slutt kan kalle seg Tour de France-mester. Akkurat som i Tour de Ski, for eksempel.

Den gule trøyen deles ut til den som til en hver tid leder løpet sammenlagt. Vinner du løpet, vinner du trøyen.

I tillegg til sammenlagtkonkurransen, er det fire andre konkurranser: poengkonkurransen, klatrekonkurransen, ungdomskonkurransen og lagkonkurransen.

Poengkonkurransen går ut på å sanke fleste poeng over de 21 etappene. Det blir delt ut et visst antall poeng ved hver etappeslutt. Vinneren får 45 poeng, nummer to 35, nummer tre får 30, og slik fortsetter det nedover til nummer 15. I tillegg er det såkalte ”innlagte spurter”, hvor rytterne kan sanke poeng underveis på etappen. En innlagt spurt kan være hvor som helst i løypen, og er inkludert for å gjøre det som ofte kan være litt lange og flate etapper litt mer spennende underveis. Den som sanker flest poeng til sammen på alle etappene, har vunnet den grønne trøya. Det blir delt ut flest poeng på de flate etappene, og det gjør at de som er gode til å sprinte, som Mark Cavendish, stort sett vinner den grønne trøyen.

Klatrekonkurransen baserer seg på samme poengsankingskonsept som poengkonkurransen, bare at det her er om og gjøre å samle inn flest av poengene som deles ut på toppen av bakker. Dess brattere og lengre stigning, dess flere poeng er det å sanke. Klatretrøyen er hvit – og rødprikket, og er svært - noen vil si for - gjenkjennelig.

Saken fortsetter under bildetKLATREKONGEN: Franske Thomas Voeckler vant klatrekonkurransen i fjor. Foto: AP Photo/Christophe Ena.KLATREKONGEN: Franske Thomas Voeckler vant klatrekonkurransen i fjor. Foto: AP Photo/Christophe Ena.

Ungdomskonkurransen er identisk sammenlagtkonkurransen, bare at det er de som er 25 år og yngre som kan kjempe om den hvite trøyen. Med andre ord: er du født etter 1. Januar 1988, er du med i kampen om ungdomstrøya i år.

I tillegg er det en mer uformell lagkonkurranse. Her legger man sammen de tre beste rytternes tider på hvert lag på hver etappe, og summerer opp. De som har brukt minst tid vinner. Det deles ikke ut noen trøye til lederne og vinnerne av lagkonkurransen.

Er det de samme lagene som er med hvert år?

Nei, det varierer. Slik reglene er nå, er det de 18 WorldTour-lagene, altså de som er i den øverste divisjonen, pluss fire lag fra nivå to som kan delta. Arrangøren bestemmer hvilke lag de fire siste er, og gir de såkalte ”wildcards”. Stort sett er dette franske lag som arrangøren har lyst til å ha med for å sørge for at sjansen for fransk suksess er større.

Hvorfor har lagene ofte nye og rare navn?

Saken fortsetter under bildetETT OG SAMME LAG: Illes Baleares, som det står på drakten til Alejandro Valverde, heter i dag Movistar. Foto: AP Photo/Peter Dejong.ETT OG SAMME LAG: Illes Baleares, som det står på drakten til Alejandro Valverde, heter i dag Movistar. Foto: AP Photo/Peter Dejong.

I motsetning til Manchester United, vil ikke for eksempel Movistar alltid hete Movistar. Navnene på sykkellagene er nesten uten unntak navnet til lagets hovedsponsor. Det gjør at det fort blir vanskelig å holde styr på alle lagene når det kommer nye hovedsponsorer inn hvert år. Lagene er de samme, men navnene kan fort være fullstendig annerledes. Hvis matvarekjeden Bunnpris for eksempel bestemmer seg for å støtte Team Sky med 100 millioner kroner i året og bli dets hovedsponsor, vil laget fort skifte navn til Team Bunnpris.

Hvor mange er det på hvert lag?

Ni.

Sykler de den samme ruta hvert år?

Nei, ruten varierer fra år til år og kan i teorien begynne og slutte hvor som helst i verden.

Hva er greia med at Tour de France av og til har etapper i utlandet?

Det skjer titt og ofte, og blir gjort for å tiltrekke seg interesse fra hele verden, ikke bare Frankrike. Utenlandske byer betaler også ofte godt for å få lov til å arrangere en etappe eller to – det gir gode penger i kassa til løpsarrangøren. Men, ja, det gir lite mening. Det hadde ikke vært like gøy med Bislett Games hvis det var på Kreta.

Kan man bryte løpet for så å bli med igjen en annen dag?

Det var lov i 1903, men nå er det beinhardt: bryter du løpet, er du ferdig. Da er det bare å pakke kofferten og reise hjem. Enkelt og greit.

Er sykling en lagsport eller en individuell sport?

Det er et godt spørsmål. Det er den enkelte rytteren som vinner etapper og vinner sammenlagt, men alle rytterne stiller opp som en del av et lag. Per definisjon er sykling en lagsport, men det er uten tvil en av de mest individuelle av lagsportene.

Hvor mange av de som stiller til start kan egentlig vinne?

En plass mellom fem og ti prosent av rytterne, ofte også mindre, har en reell mulighet til å vinne løpet.

Men hvorfor gidde å delta når du vet du ikke har sjanse til å vinne?

Fordi, som nevnt ovenfor, sykkel er en lagsport. Rytterne på et lag har forskjellige oppgaver de blir betalt for å gjøre. En er gjerne ”kaptein”, altså mannen det blir satset på, være det seg i sammendraget eller til spurtene. De fleste andre på laget har som oppgave å passe på denne rytteren (gi han vann, mat, sørge for at han har det bra, gi han hjulet ditt om han punkterer, passe på at han ikke blir innblandet i velt). Disse er såkalte ”hjelperyttere”. Disse har ikke det som skal til for å hevde seg, og blir derfor hyret inn til å ”ofre seg” for kapteinen på laget.

Hvorfor sykle i seks timer hvis det bare skjer noe i de siste 200 meterne uansett?

Det blir gjort fordi Tour de France er et utmattelsesritt. De fleste ville klart å få til en ganske god spurt om man bare syklet en kilometer eller to først, men det stiller seg noe annerledes når man har 200 kilometer i beina. De sterkeste skal vinne – det mantraet er hele løpet bygget på.

Hva er så spennende med å sitte å se på sykkel når ingenting skjer?

Hele spenningen med sykkelsporten er at det når som helst kan skje noe. Stort sett skjer det ingen verdens ting, men ut av ingenting kan det gå en massevelt, favoritten får tunge bein, en kandidat til sammenlagtseieren går i brudd… Det er kanskje en klisjé, men alt kan virkelig skje underveis.

Hva er greia med alle disse trøyene?

Ved å dele ut trøyer til lederne, er det enkelt for tilskuere og ryttere å holde øyne med de som ligger an til å vinne. Å vinne en slik trøye er noe av det største en sykkelrytter kan oppnå i sin karriere.

Hvorfor er ledertrøyen alltid gul?

Fordi avisen l’Auto, som startet løpet i 1903, hadde gul farge på avissidene sine. L’Équipe, den kjente franske sportsavisen, er i dag navnet på samme avis.

På tilsvarende måte er ledertrøyen i Giro d'Italia rosa på grunn av at avisen som grunnla det løpet, Gazzetta dello Sport, har rosafargede sider.

Så når Thor Hushovd vant den grønne trøya, så vant han ikke Tour de France?

LEDET, MEN VANT IKKE: Her er Hushovd i gult, men han har aldri holdt den hele veien til Paris. Foto: AP Photo/Christophe Ena.LEDET, MEN VANT IKKE: Her er Hushovd i gult, men han har aldri holdt den hele veien til Paris. Foto: AP Photo/Christophe Ena.

Nei, han vant ”bare” poengkonkurransen – altså en av de fire underkonkurransene. Han har aldri vært den raskeste sprinteren, men han var en av de mest stabile. Det gjorde at han samlet poeng jevnt og trutt hver dag, og det holdt til slutt til seier.

Er nordmenn egentlig gode i Tour de France?

Historisk sett? Nei, på ingen måte. Det er først de siste årene at man har blitt vant til å se flere nordmenn i aksjon hver sommer og som attpåtil kan hevde seg. Norge er en liten sykkelnasjon, men kvaliteten på de få syklistene vi har er relativt god.

Hvorfor er de som er gode å spurte aldri gode til å klatre?

Dette spørsmålet fortjener et svar med en mer vitenskapelig tilnærming, men det gjør seg ikke her. Sagt enkelt, så må de aller fleste spesialisere seg innen en ”disiplin” for å bli gode. Noen er av natur raske, og trener på en måte som gjør at de blir gode til å nå høy toppfart på flatene. Andre har en kroppsbygning som egner seg til å komme seg fort opp bakker, og disse trener da for å bli gode klatrere. I de aller fleste tilfeller klarer ikke kroppen å bli god til begge deler. Skal man bli god i fjellene, er det dumt om man veier for mye, noe sprintere, som gjerne er mer eksplosive og kraftige, ofte gjør. Og vica versa.

Hva skjer når man vinner en etappe?

I praksis ingenting – bortsett fra at du blir veldig berømt, får masse penger og kan kalle deg en etappevinner i Tour de France. Det er ingen pris for å vinne flest etapper eller en egen konkurranse for det, men det er lite som er så stort som å vinne en etappe i Frankrike rundt.

Hva er greia med at det er noen som prøver å komme sist?

I sykkelsporten er det virkelig sånn at all PR er god PR – med mindre du blir tatt for å jukse selvsagt. Det er mer oppsiktsvekkende og interessant for media med han som taper Tour de France enn han som blir nummer 113, noe som gir mer publisitet og, i forlengingens navn, glade sponsorer. De som prøver å komme sist er aldri gode nok til å vinne uansett, så da tenker de at det er like godt å bli lagt merke til som å være en i mengden.

Hva er et brudd?

Saken fortsetter under bildetDETTE ER ET BRUDD: En liten gruppe ryttere som ligger foran de andre. Foto: EPA/PETER KLAUNZER.DETTE ER ET BRUDD: En liten gruppe ryttere som ligger foran de andre. Foto: EPA/PETER KLAUNZER.

Et brudd er en gruppe med ryttere som ligger foran det som blir kalt hovedfeltet, eller peloton som det heter på fransk, altså gruppen det er flest ryttere i. Å gå i brudd betyr altså å stikke fra hovedfeltet i et forsøk på å vinne etappen.

Hvorfor går ryttere i brudd når de vet det ikke funker?

Det kan det være mange grunner til. Hovedgrunnen er likevel at en eller annen gang så klarer feltet ikke å ta igjen bruddet, og da kan man vinne etappen. Samtidig sparer man lagkameratene for krefter. Dersom Hushovd fra BMC går i brudd, er det ikke i BMC sin interesse, og heller ikke deres ”ansvar”, å jobbe for å ta igjen bruddet. Det blir oppgaven til lagene som ikke har en mann i brudd, og BMC kan da forholdet seg rolig i feltet og ”slappe av” mens de andre lagene sliter seg ut.

I tillegg kommer man på TV om man går i brudd, og det er noe av det viktigste i sykkelsporten. Skal man drive et lag, er man avhengig av at sponsorer gidder å betale for driften. Skal sponsorene bruke penger på å sponse sykkellag, må de få noe igjen som veier opp for kostnadene ved å drive et sykkellag. Tid på TV-skjermen, som bruddene får, er god og ofte langvarig reklame. Sponsorene blir fornøyde om du går i brudd, og da er de ofte interesserte i å fortsette og støtte laget økonomisk.

Hvorfor går aldri de beste i brudd? Hvorfor er det bare de dårlige?

Fordi de beste (her ment med de som kjemper om sammenlagtseieren) ikke hadde ”fått lov” av hovedfeltet. De hadde med andre ord blitt hentet inn med en gang, rett og slett fordi det er for risikabelt å gi de et forsprang. De ”dårlige”, derimot, antas å tape såpass mye tid både i fjellene og på tempoetappene at det ikke gjør noe om de skulle gå i mål fem minutter før feltet på en flat etappe. De klarer ikke å holde på den ledelsen uansett.

Må du være dopet for å delta?

Nei, det har aldri vært et eksplisitt krav. De siste årene har sporten riktignok blitt mye renere, noe som fører til at man kan vinne (nesten) uten å bli mistenkt for å jukse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 Kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp
Siste nytt
13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43NorgeOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52Politikk– Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkKan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus