Semifinale i mesterligaen, kamp to, Barcelona-Bayern München

Ekspert: - Æraen kan være over for Barcelona

BETENKTE: Andrés Iniesta (f.v.), Tito Vilanova, Gerard Piqué og Barcelona gikk på sitt største tap i mesterligaen på 16 år borte mot Bayern München. Foto: EPA/ALEJANDRO GARCIA/AP Photo/Manu Fernandez. Montasje: ABC Nyheter.
BETENKTE: Andrés Iniesta (f.v.), Tito Vilanova, Gerard Piqué og Barcelona gikk på sitt største tap i mesterligaen på 16 år borte mot Bayern München. Foto: EPA/ALEJANDRO GARCIA/AP Photo/Manu Fernandez. Montasje: ABC Nyheter.

De har vært et av verdens ubestridt beste fotballag i nesten et tiår. Dét kan være historie om Barca ryker mot Bayern i kveld, mener journalist Juan Poquí.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få kjenner Barcelona bedre enn Poquí.

Spanjolen har som journalist og redaktør jobbet tett på det katalanske storlaget i over et kvart århundre for den spanske sportsavisen el Mundo Deportivo.

I kveld skal «la Blaugrana» forsøke på det som vil stå igjen i historiebøkene som et av de mest utrolige comebackene i europeisk fotball om de skulle lykkes: ta seg videre etter å ha tapt første kamp borte mot Bayern München hele 4-0.

- Uungåelig at æraen nærmer seg slutten

Under Frank Rijkaard og deretter Josep Guardiolas ledelse har Barcelona vunnet mesterligaen hele tre ganger de siste syv årene. Det samtidig som de har vunnet tre ligatitler på de siste fire årene og har mer enn én hånd på en fjerde i inneværende sesong.

Les også: Tidligere Barca-stjerne tatt i doping

Så dominante har de vært at mange har døpt de tidenes beste fotballag - bedre enn Rinus Michels Ajax på 70-tallet, bedre enn Real Madrids uslåelige lag på 50-tallet og bedre enn Alex Fergusons mange og ulike Manchester United-utgaver.

Men ydmykelsen på Allianz Arena har fått kritikerne til å spørre seg om gullalderen snart er over. Det er ikke Poquí nødvendigvis uenig i.

- Det er fullt mulig. Det er uungåelig at æraen nærmer seg slutten. Fotballag har sykluser på fire-fem år, og Barca er nå inne i sin femte sesong med stor suksess, sier han til ABC Nyheter.

- De må i alle fall på et skudd på mål

Mot et lag som har scoret flere mål enn noen så langt i årets mesterliga (26), har Xavi, Iniesta, Messi et al. en stor oppgave foran seg. Aldri før har et lag gått videre fra utslagsrundene i mesterligaen etter å ha tapt første oppgjør 4-0, og Poquí er klar på at Barcelona må forbedre seg på det aller meste fra første kamp om de skal ha noen sjanse.

Les også: Bayern kan miste halve laget til finalen

- Det er mulig å snu dette, men sjansen er veldig liten. De må endre mye: de må spille mer aggressivt, spille raskere og i alle fall få et skudd på mål. Men mer enn noe må de presse høyere og flytte ballen fortere.

- Jeg tror spillerne vet at dette er umulig, men de vil nok prøve å vinne kampen, sier han.

- Vi må hjelpe Messi

UTE: Barcelona må klare seg uten venstreback Jordi Alba. Spanjolen må stå over på grunn av for mange gule kort. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHEUTE: Barcelona må klare seg uten venstreback Jordi Alba. Spanjolen må stå over på grunn av for mange gule kort. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

Et av de store samtaletemaene etter kampen i Tyskland var Lionel Messis opptreden.

Den vanligvis briljante argentineren hadde slitt med en lårskade i oppkjøringen og var uvanlig lite involvert til han å være.

Det var klare tegn på bedring å se i helgen da han kom inn etter en times spill borte mot Athletic Bilbao og brukte mindre enn et kvarter på å score og levere en målgivende pasning. Trener Tito Vilanova vil nødig legge press på Messi foran oppgjøret, men nekter ikke for at en Messi i form kan være svært viktig for laget hans.

- Vi har en større sjanse til å nå finalen om han er i god form, men vi kan ikke legge mer press på han. Vi må hjelpe han. Men en spiller så god som Messi, på dette stadiet av turneringen, vil selvsagt ha sitt å si mot Bayern, sier Vilanova.

Vilanova sier videre at det fortsatt er håp for avansement, og det er midtstopper Gerard Piqué enig i.

- Det eneste laget som kan snu 0-4 mot Bayern er dette laget.

Vond statistikk

Barcelona må snu flere vonde trender om de skal sikre seg en finalebillett i kveld: laget har bare vunnet en av sine siste seks kamper i mesterligaen, og har bare en seier på sine siste syv møter med dagens motstander.

Saken fortsetter under bildetMÅ STOPPES: Thomas Müller har vært direkte involvert i 54,5 prosent av Bayerns mål i utslagsrundene av årets turnering. Foto: AP Photo/Matthias SchraderMÅ STOPPES: Thomas Müller har vært direkte involvert i 54,5 prosent av Bayerns mål i utslagsrundene av årets turnering. Foto: AP Photo/Matthias SchraderOm mulig verre er katalanernes statistikk i utslagsrundene av turneringen de siste to årene: bare én av sju kamper har endt med Barca-seier.

På den positive siden har dagens hjemmelag gjort det svært så skarpt hjemme mot tysk motstand i utslagsrundene de siste fem årene: i gjor ble Bayer Leverkusen slått 7-1, i 2010 ble Stuttgart sendt hjem med 0-4 i bagasjen, og året før ble dagens motstander slått med, ja, du gjettet riktig, 4-0.

Skal de slå dagens Bayern-utgave er likevel en god start helt nødvendig, mener Poquí.

- De må score to tidlige mål - da kan de få tilbake troen på det. Men jeg tror ikke det går for Barcelona. Jeg tror de vinner 3-1, avslutter han.

Flere nyheter fra internasjonal fotball finner du her

Personvernpolicy