Meny

Her er cupbombene vi ikke glemmer

AVGJØRENDE: Follos Christin Petersen og målvakt Glenn Arne Hansen, Hødds Andreas Rekdal og Sogndals Svein Bakke var alle viktige brikker i sine respektive lags overraskende pretasjoner i cupen i henholdsvis 2010, 2012 og 1976. Foto: NTB/SCANPIX/Berit Roald/Gorm Kallestad. Montasje: ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historiene om amatørene som slår ut proffene er noe av det som gjør norgesmesterskapet i fotball så spesielt. Her er fem av de største overraskelsene noensinne - i tilfeldig rekkefølge.

Sogndals vei til finalen, 1976

Vi begynner like så godt med tre kamper i stedet for én.

Sogndal ble det første laget fra 3.divisjon som tok seg hele veien til Ullevaal da de midt på 70-tallet slo ut de tre (!) eliteserielagene Viking (2-1), HamKam (1-0) og Start (1-0).

I semifinalen tok laget frå Fosshaugane seg forbi Steinkjer fra nivå to, og Brann ventet dermed i finalen.

Saken fortsetter under bildetNESTEN: Johan Johannessen (t.h) og Sogndal måtte gi tapt for Ingvald Huseklepp og Brann i finalen. Foto: NTB/SCANPIXNESTEN: Johan Johannessen (t.h) og Sogndal måtte gi tapt for Ingvald Huseklepp og Brann i finalen. Foto: NTB/SCANPIX

Les også: Her ser du cupkampene

I Oslo endte eventyret. Bjørn Tronstads nettkjenning fire minutter før full tid knuste hvittrøyenes hjerter, men laget fra fruktbygda hadde likevel erobret halve kongeriket og vel så det på sin ferd til finalen.

Med spillere som Svein Bakke og Ingvar Stadheim i spissen stod Sogndal for det mange vil karakterisere som tidenes cupbombe: Verken før eller siden har et lag fra nivå tre tatt seg til finale.

Da Askeladden gikk helt til topps

Saken fortsetter under bildetREKORD: Med sine beskjedne 16 år ble Fredrik Aursnes tidenes yngste cupmester da Hødd vant i 2012.REKORD: Med sine beskjedne 16 år ble Fredrik Aursnes tidenes yngste cupmester da Hødd vant i 2012.

Vi tar fjorårets cupfinale først som sist - Hødds triumf i 2013 kan ikke forbigås.

Laget fra Ulsteinvik berget så vidt plassen i Adeccoligaen, men blåtrøyene hadde få problemer med å hevde seg mot mange av landets beste lag når det var tid for cup.

Tornado Måløy, Arna-Bjørnar, Sarpsborg 08, Asker, Haugesund og Brann tok Lars Arne Nilsens mannskap seg forbi på vei til Ullevaal - mot sistnevnte, i semifinalen, etter å ha ligget under. Med det ble de lag nummer syv utenfor eliteserien som nådde finalen.

Mot Tromsø ble det som kjent avgjort på straffer etter 1-1 ved full tid. Andreas Rekdal, hentet inn fra 3.divisjonslaget Larsnes/Gursken før sesongen, satte den avgjørende straffen og sørget for at en av de aller største cupbombene var et faktum.

Da Jevnaker slo regjerende mester

Dette er kanskje ikke den første kampen folk tenker på når de hører ordet «cupbombe», men oppgjøret Jevnaker-Strømsgodset fra cupens første runde i 1974 faller på alle måter innenfor betegnelsen.

Jevnaker hadde akkurat rykket opp til 3.divisjon, mens drammenserne var regjerende cupmester og et av landets aller beste lag.

Godset dominerte fullstendig, men Aage Thoresens mål i første omgang var nok til å sende mestrene fra året før ut med den metaforiske halen mellom bena.

Arne Scheie rangerer selv denne kampen som tidenes norske cupbombe i første runde, og sier:

- For meg er det den største cupbomben i første runde noensinne. Det er rett og slett fordi det er regjerende mester som får fyken allerede ved første hinder, fra et lag fra to divisjoner under.

Follos øyeblikk i solen

Saken fortsetter under bildetSJOKK: Follo-spillerne jubler etter at Benjamin Dahl Hagen har utlignet til 1-1 mot Rosenborg. Mer jubel skulle det bli. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixSJOKK: Follo-spillerne jubler etter at Benjamin Dahl Hagen har utlignet til 1-1 mot Rosenborg. Mer jubel skulle det bli. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Denne overraskelsen lever friskt i minne til de fleste med en interesse for norsk fotball.

Follo, som rykket ned til 2.divisjon samme sesong, slo ut selveste Rosenborg i semifinalen.

Trønderne hadde ni NM-titler å vise til, Follo hadde aldri komt til en semifinale før.

RBK tok en oppskriftsmessig ledelse tidlig i kampen, og ledet også 2-1 på et tidspunkt, men Eirik Markegårds utligning kvarteret før slutt sørget for at Follo, for anledningen i rosa trøyer, klarte å holde storfavorittene til uavgjort og dermed ekstraomganger.

Publikum trodde knapt det de så, og etter 115 minutters spill gikk de 4500 oppmøtte på Ski Stadion av hengslene da Mads Clausen plasserte ballen bak RBK-målvakt Daniel Örlund.

I finalen måtte laget se seg slått av Strømsgodset.

Rosenborg igjen offeret for Askeladden

Saken fortsetter under bildetSTRAFFET: Alejandro Lago, Steffen Iversen og co. marsjerer slukøret av banen etter straffesparkkonkurransen mot Kristiansund i 2008. Foto: Gorm Kallestad/ScanpixSTRAFFET: Alejandro Lago, Steffen Iversen og co. marsjerer slukøret av banen etter straffesparkkonkurransen mot Kristiansund i 2008. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

To år tidligere måtte trønderne igjen se seg slått av et lag fra de lavere divisjonene.

Kristiansund tok seg for første gang i historien videre til 3.runde i cupen, og det etter å ha ligget under med mindre enn ti minutter igjen.

Roar Strand ga Erik Hamréns lag ledelsen i det 82.minutt, men Asgeir Snekvik sørget for ekstraomganger og straffespark da han utlignet fattige syv sekunder før tilleggstiden var ute.

Vadim Demidov og Øyvind Storflor feilet fra ellevemeteren, og laget fra 2.divisjon tok dermed sin største seier noensinne.

Alt om norsk fotball finner du her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus