Havelange ferdig som ærespresident

TREKKER SEG: Tidligere president i FIFA, Joao Havelange (t.v), trekker seg som ærsmedlem i organisasjonen. (Foto: Scanpix).
TREKKER SEG: Tidligere president i FIFA, Joao Havelange (t.v), trekker seg som ærsmedlem i organisasjonen. (Foto: Scanpix).

João Havelange har trukket seg som ærespresident i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), meldes det i en rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten fra den etiske kommisjonen som har gransket korrupsjonssaken rundt det konkursrammede markedsrettighetsfirmaet ISL ble offentliggjort tirsdag. Der står det at Havelange har trukket seg fra sitt æresverv, mens nåværende FIFA-president Sepp Blatter slipper konsekvenser av affæren.

Rapporten er ført i pennene av den tyske dommeren Hans-Joachim Eckert, som også er leder i FIFAs etiske komité. «Havelange trekker seg fra sin posisjon som ærespresident med virkning fra 18.04.2013», står det i rapporten.

Havelange, som blir 97 år i neste uke, var president i FIFA fra 1974 til 1998. Han er anklaget for å ha mottatt bestikkelser fra ISL. Ved å trekke seg unngikk han å bli frakjent vervet som ærespresident, noe FIFA-kongressen på Mauritius i slutten av mai skulle ta stilling til.

Les også: Blatter avviser kritikk

Blatter, som tidligere var Havelanges mest betrodde medarbeider, har tatt til orde for å fradømme forgjengeren æresvervet.

I rapporten står det at straffetiltak er problematiske, fordi det på det tidspunkt da bestikkelsene skal ha foregått ikke eksisterte noe etisk regelverk i FIFA.

Eckert-kommisjonen konkluderer med at det ikke er funnet bevis for at Sepp Blatter mottok bestikkelser fra ISL eller andre.

Det stilles likevel spørsmål ved hvorvidt han burde forstått at andre personer i FIFA lot seg bestikke. Likevel konkluderes det med at ISL-saken nå anses som avsluttet.

– Jeg konstaterer med tilfredshet at rapporten bekrefter at min atferd ikke kan betraktes som i strid med etiske regler. Takket være de reformer jeg foreslo har vi nå mekanismer og midler for å sikre at en slik sak ikke skjer igjen, sier Blatter i en kommentar på FIFAs nettsted.

Blatter overtok som FIFA-president da Havelange trakk seg tilbake i 1998.